Wuhan University of Technology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

116691_116626_Wuhan.jpeg

Pengenalan ringkas tentang Wuhan University of Technology

Wuhan University of Technology (selepas ini dirujuk sebagai WUT) telah digabungkan pada 27 Mei 2000, dari bekas Wuhan University of Technology (ditubuhkan pada tahun 1948), Universiti Pengangkutan Wuhan (ditubuhkan pada tahun 1946) dan Wuhan Automotive Politeknik Universiti (ditubuhkan pada tahun 1958 ).

WUT adalah salah satu daripada universiti Cina terkemuka di bawah pentadbiran langsung Kementerian Pendidikan dan salah satu universiti dalam rancangan pembinaan universiti bertaraf dunia dan disiplin kelas pertama. WUT juga dibina bersama oleh Kementerian Pendidikan, Kementerian Pengangkutan, Pentadbiran Lautan Negara dan Pentadbiran Negeri Sains, Teknologi, dan Industri untuk Pertahanan Negara.

Dalam 70 tahun yang lalu, WUT telah memupuk lebih daripada 500,000 jurutera dan juruteknik, mengekalkan dirinya sebagai universiti skala terbesar di bawah pentadbiran langsung Kementerian Pendidikan untuk memupuk bakat yang berorientasikan kepada tiga sektor perindustrian: industri bahan binaan, industri pengangkutan dan industri automobil dan mengekalkan asas pentingnya memupuk bakat peringkat tinggi untuk ketiga-tiga sektor perindustrian serta memberikan pencapaian saintifik dan teknologi yang signifikan.116692_116628_picture.jpg

Universiti ini mempunyai tiga kampus utama, iaitu Kampus Mafangshan, Kampus Yujiatou, dan Kampus Tasik Selatan, dengan jumlah tanah seluas 267 hektar. Pada masa ini, WUT mempunyai 5,508 ahli kakitangan, termasuk 3,282 anggota staf akademik sepenuh masa, 1 akademik Akademi Sains China, 3 akademik Akademi Kejuruteraan China, 1 ahli Akademi Sains Eropah, 1 orang Akademi Sains Teknologi Australia Kejuruteraan dan 1 ahli Akademi Seramik Dunia. Selain itu, Universiti telah mengadakan pengambilan global awam 30 profesor terkenal di dunia untuk menjadi "Saintis Strategik" dalam bidang Sains Bahan

WUT memiliki sejumlah ahli akademik yang tersenarai dalam program bakat peringkat tinggi negara, 6 yang disenaraikan dalam "Program Ten Thousand Talents", 14 yang disenaraikan dalam "Cheung Kong Scholars Program", 7 yang disenaraikan dalam "Dana Sains Negara untuk Penuntut Muda Cemerlang "3 disenaraikan dalam" Guru Cemerlang Negara "dan 11 disenaraikan dalam" Projek Bakat Seribu Tahun Baru Ribu, Ribu dan Sepuluh Ribu ".

Universiti memiliki 24 sekolah akademik, 4 Makmal Utama Negeri, 8 Disiplin Utama Negeri, 77 Program Doktor, 226 program Sarjana serta 90 program Sarjana. Universiti mempunyai 54,986 pelajar, termasuk 36,452 mahasiswa, 17,224 siswazah (siswa Sarjana dan PhD), dan 1,310 pelajar antarabangsa. Selain itu, Sains Bahan, Sains Kejuruteraan, dan Kimia berpejabat di atas senarai ranking disiplin global 5% dalam ESI (Petunjuk Sains Penting).

WUT memiliki 34 pusat penyelidikan inovatif dengan peringkat utama antarabangsa termasuk dua makmal utama negeri, satu Makmal Kejuruteraan Negeri, satu Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Kebangsaan dan makmal peringkat menteri atau wilayah di bidang bahan baru dan bahan binaan, pengangkutan dan logistik, mekatronik dan kereta, teknologi maklumat, tenaga baru, sumber dan teknologi alam sekitar serta Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan Awam. Sementara itu, Universiti telah mewujudkan kira-kira 230 Pusat Penyelidikan Bersama dengan kerajaan tempatan dan perusahaan. Dari tahun 2010, WUT telah memperoleh 14 Anugerah Sains dan Teknologi Kebangsaan, kedudukan di barisan hadapan institusi pengajian tinggi China.

WUT telah menubuhkan hubungan kerjasama untuk pertukaran pelajar dan penyelidikan saintifik dengan lebih daripada 190 universiti asing dan institusi penyelidikan dari Amerika Syarikat, Inggeris, Jepun, Perancis, Australia, Rusia, dan Belanda, dan sebagainya. Dan mengundang lebih dari 300 ulama terkenal antarabangsa untuk menjadi saintis strategik , profesor tetamu atau profesor kehormat. Dari tahun 2007, WUT telah diberi kuasa untuk menubuhkan 5 Tahap Aspek Luar Biasa Kepakaran-Pengenalan untuk Inovasi Disiplin di China Universiti Terkemuka dalam Teknologi Lanjutan untuk Sintesis Bahan dan Pemprosesan, Teknologi Lanjutan untuk Kapal Prestasi Tinggi, Teknologi Lanjutan untuk Fabrikasi Bahan Film Fungsional dan Aplikasinya dalam Kejuruteraan, Teknologi Utama untuk Kenderaan Tenaga Baru dan Bahan Bangunan mesra alam. Selain itu, Makmal Bersama Antarabangsa Teknologi Lanjutan untuk Sintesis Bahan dan Pemprosesan, Pangkalan Kerjasama Sains dan Teknologi Antarabangsa dalam Bahan Binaan Mesra Alam, pangkalan Kerjasama Sains dan Teknologi Antarabangsa mengenai Keselamatan Pintar dan Keselamatan Maritim dan Makmal Bersama Antarabangsa Teknologi Lanjutan untuk Sintesis Bahan dan Pemprosesan dan Bahan Baharu telah ditubuhkan.

Dari tahun 2009, WUT telah menubuhkan14 Pusat Penyelidikan Bersama Antarabangsa dengan institusi terkenal antarabangsa dari Amerika Syarikat, Inggeris, Itali dan Belanda, termasuk "Laboratorium Utama Teknologi Bahan dan Penukaran Teknologi Tenaga Baru WUT-UM Bersama" Universiti Michigan, "WUT- Pusat Bersama Teknologi Kapal Prestasi Tinggi UoS "dengan Universiti Southampton dan" Pusat Penyelidikan Bersama untuk Kapal Pintar dan Lalu Lintas "dengan Delft University of Technology. Pada tahun 2016, sebuah inisiatif kolej antarabangsa-Kolej Wuhan Ligong UWTSD ditubuhkan di Swansea dengan kerjasama University of Wales Trinity Saint David, UK.

Pada tahun 2017, Universiti telah disenaraikan dalam Times Higher Education World Rankings, QS Asia University Rankings, USNews Peringkat Global Universiti Terbaik dan Peringkat Akademik ShanghaiRanking Universiti Dunia.116693_116629_picture2.jpg

Sekolah WUT

 • Sekolah Seni dan Rekabentuk
 • Sekolah Pengautomatikan
 • Kejuruteraan Automotif
 • Sekolah Kejuruteraan Awam dan Senibina
 • Sekolah Sains Komputer dan Teknologi
 • Sekolah Kimia, Kejuruteraan Kimia, dan Sains Hayat
 • Sekolah Ekonomi
 • Sekolah Tenaga dan Kejuruteraan Kuasa
 • Sekolah Keusahawanan
 • Sekolah Bahasa Asing
 • Sekolah Kejuruteraan Maklumat
 • Sekolah Pendidikan Antarabangsa
 • Kejuruteraan Logistik Sekolah
 • Sekolah Undang-undang, Sastera, dan Sosiologi
 • Sekolah Pengurusan
 • Sekolah Marxsisme
 • Sekolah Sains dan Kejuruteraan Bahan
 • Sekolah Antarabangsa Sains dan Kejuruteraan Bahan
 • Sekolah Kejuruteraan Mekanik dan Elektronik
 • Sekolah Navigasi
 • Sekolah Politik dan Pentadbiran
 • Sekolah Kejuruteraan Sumber dan Alam Sekitar
 • Sekolah Sains
 • Sekolah Sains Keselamatan dan Pengurusan Kecemasan
 • Sekolah Pengangkutan

Lokasi

Wuhan

School of International Education - Wuhan University of Technology

Alamat
122 Luoshi Road, Wuhan, Hubei, P.R.China
Wuhan, Hubei, China
Telefon
+86-27-87166636

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami