Peking University HSBC Business School (PHBS)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Perniagaan HSBC Peking University (PHBS)

Selama lebih dari 100 tahun, Peking University telah menjadi institusi pembelajaran elit, diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai salah satu pusat kecemerlangan akademik utama China. Ditubuhkan pada tahun 2004, sebagai Sekolah Perniagaan Siswazah Peking University Shenzhen, sekolah itu dinamakan semula sebagai Peking University HSBC Business School (PHBS) pada bulan Ogos 2008.

PHBS tidak hanya bertujuan membina tradisi inspirasi Universiti Peking, dan membawa kehadiran sejarahnya ke selatan dan luar negara, tetapi juga untuk membangun reputasi mereka sendiri sebagai pemimpin antarabangsa dalam pendidikan perniagaan.

  • Kampus

Dengan kampus utamanya terletak di bandar keusahawanan Shenzhen, China , dan berdekatan dengan pusat kewangan Hong Kong, sekolah perniagaan terletak di tengah-tengah salah satu kawasan metropolitan yang paling menjanjikan di dunia. Beberapa kawasan-kawasan lain di China menawarkan persekitaran yang lebih sesuai bagi sebuah institusi ditakdirkan untuk menjadi utama sekolah perniagaan graduan negara ini. Selain itu, dengan pengantarabangsaan sebagai matlamatnya, PHBS telah mengambil langkah berani dengan membuka sebuah kampus baru di Boar's Hill, England , tiga batu di selatan Oxford City.

  • PROGRAM

Pada masa ini, PHBS menawarkan 3 program MA (Pengurusan, Kewangan dan Ekonomi) dan 1 program MBA di kampusnya di Shenzhen, dan 2 program UK-China (Kewangan dan Pengurusan), di mana pelajar menghabiskan tahun pertama tuan sarjana mereka di UK Kampus, dan tahun kedua mereka di Kampus Shenzhen di China, bersama rakan-rakan Cina dan dalam suasana dialog lintas budaya.

  • Kurikulum

Kurikulum program semuanya diajar dalam bahasa Inggeris dan memberi tumpuan kepada pembelajaran subjek yang mendalam, dengan kursus termasuk fokus global dan perspektif Cina. Pelajar bukan sahaja mendapat penghargaan yang mendalam terhadap budaya Cina tetapi mereka juga mempunyai pemahaman yang lebih mendalam untuk menjalankan perniagaan di China, menjadikan mereka lebih berdaya saing dalam pasaran kerja, dan mencari peluang untuk membuka perniagaan di negara ini yang dinamik. Selain itu, program rentas sempadan PHBS UK-China adalah peluang yang baik untuk pelajar bukan sahaja mempunyai latihan pakar dan kursus pengajaran rentas, tetapi juga pengalaman berbilang negara dan pendedahan silang budaya yang mendalam.

  • Fakulti dan pusat penyelidikan

Dengan 61 ahli fakulti antarabangsa dengan ijazah PhD dari universiti terkemuka di seluruh dunia dan semua komited untuk mendidik pelajar PHBS untuk menjadi pemimpin dalam bidang mereka, PHBS terus mendapat reputasi sebagai institusi kecemerlangan akademik dan kebebasan.

Di samping itu, PHBS kini ditugaskan dengan 9 pusat penyelidikan , seperti teori pemasaran, kepimpinan, keusahawanan, model perniagaan, pengurusan risiko, dan penyelidikan kewangan. Di samping itu, pemenang Hadiah Nobel dalam Ekonomi, Profesor Thomas Sargent, telah menyertai PHBS untuk menjalankan penyelidikan sebagai ketua "Sargent Institut Ekonomi Kuantitatif dan Kewangan." Selain itu, ahli ekonomi China yang terkenal, Profesor Fan Beliau menyertai PHBS sebagai ketua "Institut Penyelidikan Jalan Sutera Laut", dengan penyelidikan yang memberi tumpuan kepada inisiatif terbaru China, "One Belt One Road".

Dipandu oleh komitmennya yang tidak berbelah bagi kecemerlangan, PKU HSBC Business School adalah unik di kalangan rakan sebaya dalam komitmennya untuk membangunkan graduan yang sangat terlatih, dwibahasa dan budaya. Pendek kata, misi kami adalah untuk menyediakan graduan dengan jenis pendidikan, yang akan menyediakan mereka untuk mengambil tempat mereka sebagai pemimpin dalam bidang masing-masing di China dan di seluruh dunia.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web kami di sini

Lokasi

Shenzhen

Peking University HSBC Business School

Alamat
Peking University HSBC Business School Nanshan Qu, Shenzhen Shi, Guangdong Sheng China
518055 Shenzhen, Guangdong, China

Witney

Alamat
Boar’s Hill
Witney, England, United Kingdom

Akreditasi

EFMD Equis Accredited
AACSB Accredited