Universidad Católica del Norte

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sejarah

Mengenai UCN

Universidad Católica del Norte , dengan 60 tahun sejarah, adalah institusi awam dan merupakan sebahagian daripada kumpulan universiti asal dalam Sistem Pengajian Tinggi Nasional. Prinsip yang paling tinggi adalah orang-orang Gereja Katolik. Dipandu oleh nilai-nilai Kristian Humanisme, misinya adalah untuk menyumbang kepada pencarian berterusan kebenaran, perkembangan individu, masyarakat dan warisan budaya masyarakat melalui pengajaran, penyelidikan dan jangkauan.

Institusi ini dibentuk oleh sekumpulan imam kepunyaan Syarikat Yesus, bersama Pn. Berta González de Astorga, dermawan universiti, dan memulakan fungsinya pada 31 Mei 1956, sebagai universitas kelapan di Chile dan yang ketiga dengan Kerjaya Katolik.

Sejarah

Dengan tujuan melayani masyarakat melalui pengajaran, penyelidikan dan jangkauan, Universidad Católica del Norte diasaskan pada tahun 1956, berkat keghairahan dan inisiatif para imam Syarikat Yesus, yang berjuang dengan gigih untuk mencapai impian mereka untuk golongan muda dari utara Chile: sebuah universiti yang berkhidmat dalam budaya, sains dan pembangunan, tetapi dengan orientasi Kristian yang kuat. Projek ini dimungkinkan berkat sokongan Puan Berta González de Astorga, yang mendermakan tanah di mana institusi itu, kemudian dikenali sebagai Universidad del Norte (University of the North) dibina.

Dengan hanya 100 pelajar dan 20 profesor, universiti dibuka pada 25 Mac 1957, bekerja di bawah naungan Universidad Católica de Valparaiso. Pengaturan ini berterusan sehingga tahun 1964, apabila universiti itu diiktiraf sepenuhnya oleh Kementerian Pendidikan, menjadi sepenuhnya otonom dan mengambil tempatnya sebagai universiti Katolik ketiga di negara ini, dan institusi pengajian tinggi tradisional kelapan dengan panggilan umum.

Pencapaian

Dari permulaan, Universidad Católica del Norte telah melaksanakan inisiatif pembangunan dalaman, memperluaskan dan mempelbagaikan skop aktivitinya dengan melatih profesional dan saintis khusus. Ia telah menjadi pusat utama penyelidikan, ejen budaya dan pusat untuk pembangunan sumber manusia yang berkemahiran tinggi, sentiasa bertindak balas terhadap tuntutan persekitarannya.

Pada masa ini, UCN mempunyai badan pelajar lebih dari 12 ribu. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, universiti telah membuat usaha bersepadu untuk mempelbagaikan ijazah lepasan ijazah, tuan dan doktor yang ditawarkannya dalam pelbagai bidang. Lebih 70 peratus kakitangan akademiknya memegang kelayakan pascasiswazah. Fakulti universiti telah mencapai tahap produktiviti saintifik yang tinggi, dengan penerbitan dalam jurnal saintifik yang diindeks dan paten dan lesen antarabangsa yang dihasilkan dari kerjanya.

Universiti ini memegang jawatan yang berprestij dalam kerangka kebangsaan untuk pendidikan tinggi dari segi projek-projek yang dianugerahkan oleh Dana Negara untuk Pembangunan Saintifik dan Teknologi (Fondecyt) dan Dana untuk Promosi Pengembangan Saintifik dan Teknologi (Fondef). Pencapaian seperti ini menempatkan UCN di barisan hadapan pendidikan tinggi di peringkat kebangsaan dan menjadikannya pemimpin dalam bidang sains dan teknologi di utara Chile.

Cabaran

Sebagai pengiktirafan kepada cabaran-cabaran dunia global, UCN telah mengorientasikan aktiviti-aktivitinya ke arah pembangunan dan implantasi Projek Pendidikan yang tersendiri, yang membolehkan para pelajarnya memperoleh kecekapan, kemahiran dan kebolehan dengan sokongan platform teknologi yang memudahkan integrasi mereka ke dalam buruh pasaran. Melalui projek ini, pengajaran di UCN telah mengambil profil ciri, dengan ahli akademik dan pelajar yang mampu membentuk sebahagian daripada kumpulan kebangsaan dan antarabangsa dan bekerja.

Objektif strategik yang membimbing aktiviti-aktiviti Universidad Católica del Norte dibincangkan dalam Rancangan Pembangunan Korporat dan selaras dengan dan disokong oleh wawasan institusi yang diiktiraf sebagai universiti Katolik terkemuka dengan pekerjaan sosial.

Misi dan Visi

Misi

Misi Universidad Católica del Norte adalah untuk menyumbang dari perspektif dan prinsip-prinsip Manisme Kristian kepada pembangunan individu, masyarakat dan warisan budaya di utara Chile, menghasilkan dan menyebarkan pengetahuan melalui pengajaran, penyiasatan dan jangkauan komuniti.

Visi

Visi Universidad Católica del Norte adalah universiti serantau utama dan menjadi agen perubahan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dalam bidang keutamaan untuk pembangunan zon utara Chile yang lebih besar, berdasarkan prinsip-prinsip Manisme Kristian.

Nilai UCN

Liberty

Liberty adalah salah satu hadiah tersendiri yang dimiliki oleh manusia dan merupakan alat yang membolehkannya bekerja untuk nasibnya sendiri. Seiring dengan kebebasan, tanggungjawab individu untuk kehidupan mereka sendiri dan masyarakat mereka. Hadiah ini menandakan penghormatan terhadap kepelbagaian pemikiran, pendapat, ekspresi dan hati nurani.

Kebenaran

Kebenaran adalah teras aktiviti universiti dan matlamat utama yang mendasari generasi, penghantaran dan penyebaran pengetahuan dengan ketelusan dan kejujuran. Dalam konteks kebudayaan semasa, kita memahami pencarian Kebenaran sebagai usaha yang melangkaui disiplin, dengan orientasi etika yang kuat, untuk mencari atau menerapkan kebenaran sains dan teknologi tanpa meletakkan orang atau maruah mereka berisiko.

Keadilan

Keadilan adalah keutamaan untuk memberi setiap orang yang mereka tanggung, memastikan semua orang memberi dan menerima apa yang mereka perlu, memandangkan individu serta hubungan mereka dengan orang lain, kumpulan, institusi dan komuniti secara keseluruhan.

Lokasi

Wilayah Antofagasta

Alamat
Avenida Angamos, 0610
Wilayah Antofagasta, Chile

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: