L’École Supérieure de la Francophonie pour l'Administration et le Management

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

The ESFAM adalah tindak balas yang cepat dan mencukupi kepada Francophonie institusi dan Republik Bulgaria dengan keperluan latihan eksekutif kanan di kawasan Tengah dan Timur Eropah selepas 1990 berhadapan dengan masalah pengurusan sukar peralihan. Keputusan untuk mewujudkan ESFAM telah diambil oleh Summit ke-5 Ketua Negara dan Kerajaan dengan bahagian Perancis (Mauritius, Oktober 1993).

Integrasi sebilangan besar negara-negara di rantau ini di Kesatuan Eropah, dan kerumitan yang semakin meningkat persekitaran antarabangsa memerlukan pemimpin untuk memahami bukan sahaja fungsi organisasi dan dunia perniagaan, tetapi juga untuk menguruskan kerumitan ini. Inovasi, pengurusan risiko, maklumat keselamatan, daya saing, kemahiran pengurusan, dan lain-lain, kini kehidupan harian mana-mana organisasi. Melalui pengajaran-Nya, bentuk ESFAM selama 19 tahun pengurus yang berkelayakan, dengan inisiatif, rasa tanggungjawab dan perpaduan.

Asalnya dibuka kepada negara-negara Tengah dan Eropah Timur, ESFAM telah menjadi pusat kecemerlangan akademik dengan kerjaya antarabangsa, sebutan dalam pendidikan bahasa Perancis dalam bidang ekonomi dan pengurusan.

Kursus ESFAM adalah di peringkat Master 2 dalam pengurusan organisasi:

 • Sarjana Pengurusan Undang-Undang-Ekonomi, pengkhususan dalam Pengurusan dan Pentadbiran Perniagaan, yang dianjurkan dengan kerjasama Universiti Nantes (Perancis) ;
 • Ijazah Sarjana dan kepakaran dalam tindakan awam, pengalaman profesional dan penyelidikan, yang dianjurkan dengan kerjasama Université Toulouse 1 Capitole
 • Ijazah Sarjana dalam Undang-undang, Ekonomi dan Pengurusan pengkhususan Sosial dan ekonomi perpaduan, yang dianjurkan dengan kerjasama Universiti Lyon 2 (Perancis) ;
 • Sarjana dalam Pengurusan Ekonomi Undang-Ekonomi-Pengurusan Industri Kebudayaan Khusus, dianjurkan dengan kerjasama Universiti Lyon 2 (Perancis) ;
 • Ijazah Sarjana dalam Pengurusan, pengkhususan Pengurusan Awam, kursus:
  • Pengurusan Hal Ehwal Eropah
  • Pengurusan institusi awam

Dianjurkan dengan kerjasama Universiti Liège (Belgium):

 • Menguasai Pembangunan Lestari Wilayah, Tourism khusus Pengurusan dan rekreasi yang dianjurkan dengan kerjasama Universiti Corsica Pasquale Paoli (Perancis) dan Cadi Ayyad University of Marrakech (Maghribi).
 • Master International Transport, khusus Tengah dan Eropah Timur, yang dianjurkan dengan kerjasama Universiti Paris 1 Panthéon Sorbonne (Perancis).

pengambilan pelajar dilakukan pada LAC 4 (240 ECTS). Tempoh kursus adalah satu tahun akademik. Kelas diajar dalam Sofia oleh pensyarah universiti dan profesional dari negara-negara yang berlainan di Francophonie. Pendekatan pengajaran adalah berdasarkan kepada pendekatan yang interaktif, memberi tumpuan kepada kajian kes, senario dan menyelesaikan masalah praktikal.

Latihan dalam ESFAM adalah percuma. Kajian itu, yang kos adalah setanding dengan sekolah-sekolah tinggi dan universiti Eropah subvensionnées oleh Agence Universitaire de la Francophonie. Hanya kekal bertanggungjawab bagi sumbangan pelajar daripada 750 euro per tahun untuk perumahan kewangan di kediaman universiti, insurans perubatan dan pengangkutan dari kediaman ke sekolah.

Dalam keadaan tertentu, pelajar boleh menerima biasiswa dibiayai oleh pelbagai organisasi (Kerajaan Bulgaria, awex-WBI Institusi Eropah)

Lokasi

Sofia

Alamat
1, Rue Léopold Sédar Senghor
1618 Sofia, Sofia City Province, Bulgaria

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami