KU Leuven: Faculty of Theology and Religious Studies

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke halaman utama Fakulti Teologi dan Pengajian Agama.

Fakulti kami adalah salah satu fakulti teologi tertua di dunia. Sejak 1432 Fakulti telah menyentuh kehidupan para pelajar yang tidak banyak, yang kini bekerja dan hidup di seluruh dunia. Fakulti Teologi dan Pengajian Agama menganggap dirinya terletak di persimpangan akademi, Gereja, dan budaya masa kini dan masyarakat, dengan tempat khusus untuk tradisi Katolik. Penyelidikan dan pengajaran Fakulti sentiasa dicirikan oleh pengendalian yang cermat dari masa lalu, komitmen mendalam berkaitan dengan masa kini, dan keyakinan yang diharapkan pada masa depan yang lebih baik.

Ini tidak lebih daripada itu berbanding hari ini dan usia ini. Satu kumpulan profesor dan penyelidik yang komited berusaha untuk mendidik semua pelajar (antarabangsa atau sebaliknya) sedemikian rupa sehingga mempersiapkan mereka untuk apa-apa pekerjaan profesional di masa depan dalam banyak domain program kami memberikan akses kepada. Kemungkinan profesional adalah pelbagai: alumni kami bekerja dalam pendidikan, penyelidikan, penjagaan pastoral, organisasi sosial, dan lain-lain. Kerja mereka benar-benar membuat perbezaan. Itulah sebabnya Fakulti berniat meneruskan kajian teologi Kristian dalam dialog dengan agama dunia lain dan sains manusia lain. Teologi moden perlu tertarik pada budaya yang mana agamanya terpisah. Di mana agama dunia lain bimbang, perhatian khusus diberikan kepada 'agama-agama buku': Islam dan Yahudi.

Fakulti berminat dengan sumbangan yang relevan dan tersendiri kepada masyarakat semua, pelajar, profesor, dan kakitangan, masing-masing dengan cara mereka sendiri. Ia menyediakan persekitaran yang bersemangat untuk penyelidikan, pengajaran dan perkhidmatan teologi, yang mana Fakulti menerima pengiktirafan dan penghargaan antarabangsa. Fakulti kami mengalu-alukan setiap tahun pelajar antarabangsa yang baru untuk mengambil bahagian dalam program lengkap dalam bahasa Inggeris yang ditawarkan oleh Fakulti kami. Terima kasih kepada kepelbagaian yang kaya di latar belakang dan warisan pelajar-pelajar ini menambah rasa mereka sendiri kepada pelbagai idea dan pendapat yang sudah merangsang.

Pelajar-pelajar dan penyelidik asing yang lain menyedari hakikat bahawa Fakulti kita telah melupuskan salah satu pustaka teologi paling kaya dan terbesar di dunia. Terletak di tengah-tengah bandar, Fakulti kami juga merupakan lokasi yang hebat untuk banyak persidangan dan simposium yang dianjurkan oleh rakan-rakan kami.

Laman web Fakulti kami banyak ditawarkan: maklumat praktikal, tetapi juga maklumat mengenai Fakulti dan sejarahnya, sejarah yang kami bangga, begitu bangga sehingga hari ini kami berusaha keras untuk mengikuti tradisi untuk menggabungkan penyelidikan mendalam, pendidikan cemerlang, dan perkhidmatan yang bermakna, dalam projek yang dipanggil Fakulti Teologi dan Pengajian Agama.

DITERIMA UNTUK KAJIAN DI KU LEUVEN

Selamat datang ke Katholieke Universiteit Leuven, salah satu universiti tertua di Eropah. Kami menawarkan pendidikan berkualiti tinggi berdasarkan penyelidikan saintifik antarabangsa yang canggih dan kemudahan pelajar yang luas dan luas. Leuven adalah sebuah bandar bersejarah yang indah, tetapi satu yang sibuk dengan kehidupan dan nyawa di irama pelajar.

Terletak di Belgium, di tengah-tengah Eropah Barat, KU Leuven telah menjadi pusat pembelajaran selama hampir enam abad. Hari ini, ia adalah universiti terbesar di Belgium dan, ditubuhkan pada 1425, salah satu universiti tertua dan paling terkenal di Eropah. Sebagai universiti penyelidikan Eropah yang terkemuka dan pengasas bersama Liga Penyelidikan Eropah Universiti (LERU), KU Leuven menawarkan pelbagai program tuan antarabangsa, semua disokong oleh penyelidikan interdisipliner yang berkualiti tinggi dan inovatif.

Sejak penubuhannya, KU Leuven telah berpusat di bandar yang berkongsi namanya. Leuven adalah bandar pelajar yang menyenangkan, selamat dan sibuk, di mana sejarah yang berabad-abad telah memenuhi sains canggih. Universiti juga menawarkan program ijazah di kampus di 11 bandar raya Belgium, termasuk Brussels, Ghent, dan Antwerp.

Kenyataan Misi

KU Leuven memenuhi misi dengan menyediakan penyelidikan dan pendidikan interdisiplin berkualiti tinggi dengan tandatangan Katolik.

Lokasi

Leuven

Alamat
Sint-Michielsstraat 4
3000 Leuven, Flanders, Belgium

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami