Institute for European Studies (IES), Vrije Universiteit Brussel

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sebagai Pusat Kecemerlangan Jean Monnet di Vrije Universiteit Brussel (VUB), Institut Pengajian Eropah (IES) menyediakan perkhidmatan penyelidikan, pendidikan dan akademik kepada para sarjana, pembuat dasar dan masyarakat umum, yang memberi tumpuan kepada EU dalam suasana antarabangsa. Disiplin ilmu yang diterapkan merangkumi undang-undang, sains sosial / politik, ekonomi dan sains komunikasi. Ditubuhkan pada tahun 2001, IES mempunyai fokus penyelidikan yang kuat dan telah membina rekod prestasi PhD yang telah lama wujud. Ia juga menganjurkan beberapa program pascasiswazah. Di bidang pendidikan, IES telah membangun reputasi yang kukuh dalam inovasi pengajaran dan pembelajaran, disokong oleh pasukan yang berdedikasi yang memfokuskan pada penggunaan teknologi untuk meningkatkan pembelajaran (jarak jauh / campuran).

Lokasi pusat Institut di Brussels, ibu negara Eropah, menjadikannya tempat kerja yang ideal untuk kedua-dua pelajar dan sarjana yang ingin melakukan penyelidikan dalam suasana antarabangsa dan antara disiplin. IES menyediakan juga forum yang sesuai untuk persidangan dan bengkel mengenai isu-isu Eropah.

Misi IES adalah tiga kali ganda:

  1. Menyediakan pendidikan lanjutan: melalui LL.M dalam Undang-Undang Antarabangsa dan Eropah, MA Lanjutan dalam Integrasi Eropah ("Euromaster"), Pembuatan Dasar Eropah Winter & Summer Schoolson tahunannya, dan sijil pascasiswazah campuran dalam Pembuatan Dasar EU.
  2. Menjalankan penyelidikan saintifik: penyelidikan diselaraskan oleh Wakil Dekan Penyelidikan IES dan dijalankan oleh penyelidik PhD serta Felo Penyelidik Kanan pasca doktoral yang memimpin pusat penyelidikan.
  3. Menyediakan perkhidmatan ilmiah dalam bidang Pengajian Eropah: dengan mengadakan persidangan tahunan, bengkel biasa, siri forum dan kuliah, dan dengan melakukan penyelidikan yang ditugaskan.

Institut ini bekerjasama rapat dengan banyak universiti dan institusi penyelidikan di Belgium, Eropah dan antarabangsa. Kerjasama ini dan pertukaran idea baru yang berterusan dengan para praktisi dan sarjana membolehkan IES memperkukuhkan matlamat penyelidikannya dan menghasilkan gabungan kepakaran konseptual dan praktikal peringkat tinggi dengan semua dasar utama EU.

Strategi

Penyelidikan di IES memberi tumpuan kepada EU dalam konteks antarabangsa. Ia meneroka institusi, dasar dan undang-undang EU dalam konteks globalisasi dan undang-undang dan politik antarabangsa. Projek penyelidikan menganalisis peranan EU sebagai pelaku global dan interaksi antara dimensi dalaman dan luaran dasar EU. Mereka juga menangani hubungan antara EU dan organisasi antarabangsa. Untuk tujuan ini, Institut memupuk pendekatan interdisipliner yang menggabungkan kepakaran undang-undang, ekonomi, sosial dan politik. Ia memfokuskan pada penyelidikan yang berpandangan ke depan yang menghasilkan keputusan yang relevan dengan kebijakan bagi para pembuat keputusan politik dan komuniti akademik.

Tema Penyelidikan Utama

Walaupun penyelidikan IES merangkumi banyak kajian Eropah, Institut memfokuskan sumbernya pada sekumpulan kluster penyelidikan yang terus berkembang:

  • Persekitaran dan pembangunan lestari
  • Penghijrahan, kepelbagaian dan keadilan
  • Keselamatan antarabangsa
  • Pemerintahan Ekonomi Eropah

Kluster ini dipupuk dengan melancarkan projek penyelidikan sendiri (terutama di peringkat PhD) serta mengumpulkan dana dari penaja luar.

Lokasi

Brussels

Institute for European Studies

Alamat
Pleinlaan 5, 1st floor

B-1050 Brussels, Belgium
Telefon
+32 2 614 80 01

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami