EIT Food

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sebagai Komuniti Pengetahuan dan Inovasi (KIC) Institut Inovasi dan Teknologi Eropah (EIT), EIT Food menghubungkan rakan kongsi dari perniagaan terkemuka, universiti, pusat penyelidikan dan institut di 13 negara di Eropah dan dari seluruh rantaian nilai makanan.

EIT Food adalah perkongsian pan-Eropah, dengan pendekatan yang berpusatkan pengguna, untuk memberi kuasa inovator, usahawan dan pelajar untuk membangunkan penyelesaian bertaraf dunia kepada cabaran masyarakat, mempercepat inovasi, mewujudkan pekerjaan dan meningkatkan daya saing Eropah.

Matlamat perkongsian adalah untuk membangunkan sektor makanan yang berkemahiran tinggi, yang bekerjasama dengan pengguna untuk menyediakan produk, perkhidmatan dan teknologi baru, yang memberikan gaya hidup sihat untuk semua warganegara Eropah.

Sebagai salah satu inisiatif yang berkaitan dengan makanan di seluruh dunia. EIT Food mahu Eropah memimpin revolusi global dalam inovasi dan pengeluaran makanan. Cita-cita EIT Food adalah untuk mengubah reka bentuk cara kami menghasilkan, menyampaikan, mengambil dan mengitar semula makanan kami dan mewujudkan sektor makanan masa depan dan berkesan yang menyokong bio-ekonomi yang mampan dan melingkar.

Pendekatan Pelanggan-Centric kami

EIT Food menghubungkan tonggak segitiga pengetahuan - inovasi, pendidikan, penciptaan perniagaan - dengan pendekatan berpusatkan pengguna yang memberi peluang kepada warga Eropah menjadi agen perubahan sebenar.
EIT Food akan melibatkan pengguna dalam proses perubahan, meningkatkan pemakanan dan menjadikan sistem makanan lebih cekap, selamat, telus dan dipercayai.
Alamat EIT Food dan menghubungkan syarikat-syarikat perniagaan utama dan usahawan, penyelidik dan inovator, pelajar, akademik dan setiap warganegara Eropah untuk membangunkan penyelesaian bertaraf dunia untuk cabaran-cabaran masyarakat dan mewujudkan sektor makanan masa depan dan bukti yang efektif.

EIT Food mempunyai enam objektif strategik:

  1. Mengatasi kepercayaan pengguna yang rendah Makanan menyokong warga Eropah dalam peralihan ke arah sistem makanan pintar yang inklusif dan meyakinkan.
  2. Mewujudkan makanan bernilai pengguna untuk pemakanan sihat EIT Food membolehkan individu untuk membuat pilihan pemakanan peribadi yang berpengetahuan dan berpatutan.
  3. Membina sistem makanan yang berpusatkan pelanggan EIT Food membangun rangkaian bekalan makanan digital dengan pengguna dan industri sebagai rakan kongsi yang sama.
  4. Meningkatkan kesinambungan melalui pengawasan sumber EIT Food membangunkan penyelesaian untuk mengubah model tradisional 'menghasilkan-guna-buang' tradisional menjadi bio-ekonomi bulat.
  5. Mendidik untuk terlibat, berinovasi dan memajukan EIT Food menyediakan kemahiran 'sistem makanan' untuk lebih daripada 10,000 pelajar, usahawan dan profesional melalui program latihan lanjutan.
  6. Catalyze keusahawanan makanan dan inovasi EIT Food memupuk inovasi di semua peringkat pembuatan perniagaan.

Ia bertujuan untuk meningkatkan kemahiran dan semangat keusahawanan dalam sektor ini dan membuka peluang kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang akan mempercepat inovasi, mewujudkan pekerjaan, memberi manfaat kepada perniagaan dan meningkatkan daya saing Eropah.

Ini akan dicapai dengan:

  • Membangun bakat-bakat baru: Program pendidikan EIT Food akan menarik dan melibatkan bakat baru berkat kandungan kursus inovatif yang direka untuk mengatasi 'silo' pengetahuan dan kemahiran dalam bidang tertentu sistem makanan. EIT Food akan memperkenalkan kaedah pembelajaran baru, alat keusahawanan, dan amalan perniagaan yang memperkasakan pelajar, profesional dan eksekutif di semua peringkat kerjaya untuk menjadi juara keusahawanan di sektor makanan Eropah.
  • Menyokong penciptaan dan percepatan perniagaan: EIT Food akan meningkatkan daya saing sektor makanan EU dan memastikan bahawa Eropah tetap menjadi pengeksport makanan dan minuman global yang pertama. EIT Food akan secara proaktif menyokong usahawan dalam mengubah idea mereka ke dalam perniagaan melalui keseluruhan kitaran permulaan dan dengan jelas mendefinisikan pasaran mereka. Ia akan menjana juara keusahawanan masa depan dalam sektor makanan yang akan memenuhi cita-cita mereka untuk meningkatkan pemakanan, mencapai keselamatan makanan dan menggalakkan sistem makanan yang cekap sumber.
  • Mewujudkan makanan bernilai pengguna untuk pemakanan yang lebih sihat: EIT Food akan membangunkan alat dan teknologi yang inovatif yang menyokong profil pemakanan peribadi yang digabungkan dengan keupayaan menilai sendiri kesan diet tersuai melalui diagnostik rumah yang tidak invasif, peranti mudah alih dan bimbingan dalam talian individu. Ini akan membantu untuk merapatkan jurang semasa antara niat orang dan tingkah laku sebenar ke makanan yang sihat dan membawa kepada peningkatan kesihatan rakyat di seluruh Eropah.

Sepanjang 7 tahun pertama, rakan kongsi akan melabur hampir 1200 juta euro yang dipadankan dengan sehingga 400 juta euro dibiayai oleh EIT. Di samping itu, ia dijangka menarik banyak dana dari sumber pelaburan swasta dan awam yang lain, mengalikan pelaburan yang dibuat oleh EIT.

Lokasi

Leuven

EIT Food

Alamat
Ubicenter A Philipssite 5 box 34
Leuven (3001 Heverlee)

3001 Leuven, Flanders, Belgium
Telefon
+32 (0) 16 170 000

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami