MEL Erasmus Center for Maritime Economics & Logistics

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Rotterdam adalah pelabuhan ke-8 terbesar di dunia dan, setakat ini, juara Eropah yang tidak dipertikaikan, sebagai hab maritim global, tetapi juga sebagai kompleks industri berskala besar. Dengan pengiktirafan umum, Belanda, pintu masuk ke Eropah, berada di barisan hadapan inovasi dalam pengangkutan dan logistik.

Dasar penghantaran negara menawarkan syarikat salah satu persekitaran perniagaan yang paling menarik di Eropah, berjaya mencabar semua pusat perkapalan tradisional. Erasmus, universiti Rotterdam sendiri, berada di tengah-tengah semua ini, menyuling infrastruktur pengetahuan negara dalam Kursus MSc dalam Ekonomi Maritim dan Logistik (MEL); program antarabangsa pascasiswazah / pasca pengalaman yang bertujuan mengubah profesional muda yang berpotensi menjadi pemimpin esok dalam perniagaan dan kerajaan. Dan sudah pun untuk 466 alumni kita, ini telah terbukti benar.

Program ini menyediakan pakar-pakar dengan alat ekonomi dan pengurusan moden untuk membuat keputusan yang cekap, menyediakan mereka pada masa yang sama dengan kaedah; konsep; dan teori untuk membolehkan mereka memahami dan menganalisa, secara holistik dan pelbagai disiplin, kerumitan rantaian bekalan maritim global. Dengan cara ini, graduan MEL dijangka dapat bertindak dan membuat keputusan, dengan gaya pengurusan dan penentuan, di bawah keadaan yang kompleks dan tidak menentu, dalam persekitaran ekonomi dan sosial global.

Stats

Penekanan kursus kami adalah konsep dan kaedah asas industri, ekonomi, dan pengurusan, kesan jangka panjang, yang boleh digunakan untuk menerangkan amalan perniagaan di satu pihak, dan proses pembuatan dasar di pihak yang lain. Untuk tujuan ini, gabungan teori dan amalan diperlukan. Perkara-perkara yang lebih konseptual diuruskan oleh kakitangan Universiti manakala aspek praktikal dibincangkan oleh rakan-rakan kami, seperti Maersk Line; Pelabuhan Rotterdam; Terminal Container Eropah (ECT); BIMCO; DVB Bank; TBA, Rabobank, Stolt Tankers, APMT dll.

Dengan pelajar yang datang dari seluruh dunia; lebih daripada 50 staf akademik dan profesional dari Fakulti Erasmus Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan; rakan kongsi industri; melawat profesor; dan rangkaian korporat yang luas, Program MEL di Universiti Erasmus Rotterdam adalah peneraju dalam cluster maritim Belanda dan duta besar peranan utama Nation dalam urusan logistik berkaitan maritim dan pelabuhan.

Classroom

MEL adalah satu-satunya kursus yang menggabungkan, secara menyeluruh, perkapalan, pelabuhan, pengurusan terminal, dan logistik maritim dalam persekitaran akademik dua buah sekolah di Eropah: Sekolah Ekonomi Erasmus dan Sekolah Pengurusan Rotterdam. Bersama dengan kecemerlangan akademik, MEL berusaha untuk mencapai keseimbangan antara teori dan amalan. Ini dijamin oleh pemilihan rakan kongsi kami dan penglibatan Rangkaian Korporat kami. Melalui sesi ceramah, seminar dan lawatan syarikat, para pelajar MEL sentiasa berhadapan dengan prasangka 'kebijaksanaan konvensional' dan belajar bagaimana untuk meletakkannya dalam perspektif ekonomi yang lebih baik dan lebih luas.

Di samping itu, Rangkaian Korporat kami yang luas membolehkan para pelajar MEL mencari peluang pekerjaan dalam organisasi 'cip biru' yang paling berprestij dan, dalam beberapa kes, mengambil kesempatan daripada infrastruktur dan sistem maklumat mereka semasa menulis tesis mereka.

Tradisi lama di universiti dalam kajian pengangkutan bermula dengan kerja perkapalan dan pembinaan kapal oleh kolej kita yang lewat, Profesor Jan Tinbergen, Nobel Prize Laureate dalam Ekonomi. Tradisi ini berterusan pada masa kini melalui program PhD dalam pengangkutan dan logistik di Institut Tinbergen, Institut Pengurusan Risiko Erasmus (ERIM), dan Sekolah Penyelidikan Pengangkutan, Infrastruktur dan Logistik (TRAIL). Oleh itu, penyelidikan canggih, yang sering dibiayai secara luaran, mendapati jalannya ke bilik darjah dengan cara teratas. Penekanan terhadap penyelidikan terpakai adalah berdasarkan kepercayaan kita bahawa, walaupun kepentingan 'penyelidikan demi penyelidikan', dalam disiplin, sebagaimana digunakan sebagai pengangkutan dan logistik, nilai penyelidikan ditunjukkan oleh kesediaan masyarakat untuk menanggungnya.

Testimonial2

Rotterdam adalah bandar antarabangsa yang dinamik muda, yang terkenal dengan budaya dan seni bina yang terkenal di peringkat antarabangsa. Pada tahun 2014 The New York Times meletakkan Rotterdam di 10 tempat teratas dari 52 tempat di dunia untuk dilawati. Sebagai pusat ekonomi Belanda, pelabuhan terbesar di Eropah, dan bandar yang meriah, Rotterdam adalah lokasi yang ideal untuk mempelajari Ekonomi Maritim dan Logistik.

Saya percaya bahawa laman web ini menjawab soalan anda tentang MEL, dan saya berharap dapat mengalu-alukan anda ke Rotterdam dan ke Universiti kami.

Prof.dr. Bert de Groot

Pengarah Urusan MEL

10 Sebab Terbaik Untuk MEL Study

Reputasi Universiti Erasmus Rotterdam (EUR)

Kedudukannya sebagai salah satu daripada universiti terkemuka di dunia oleh The Wall Street Journal, Financial Times, Times Pendidikan Tambahan, dan lain-lain. EUR berbangga dengan tiga pemenang Hadiah Nobel dalam Ekonomi: Jan Tinbergen (1969), Tjalling Koopmans ( 1975) dan Sir Clive Granger (2003).

Testimonial3Penuh Bertauliah

Dengan keputusan EUR Board of Governors, program MEL ditawarkan bersama oleh Sekolah Ekonomi Erasmus dan Sekolah Pengurusan Rotterdam. Kedua-dua sekolah bersama-sama adalah badan pemberian gelaran. MEL menikmati akreditasi berganda oleh NVAO (Pertubuhan Akreditasi Flemish Belanda) dan AACSB (Persatuan untuk Majukan Sekolah Perniagaan Collegiate). Ini bermakna Ijazah MEL boleh diperakui secara rasmi oleh Kementerian Pendidikan Belanda dan oleh itu, ijazah yang diiktiraf sepenuhnya di seluruh dunia.

Rangkaian Korporat

Rangkaian Korporat MEL terdiri daripada lebih daripada 50 syarikat dan pertubuhan multinasional biru 'cip biru'. Yang paling ketara antara mereka ialah Pelabuhan Rotterdam; Maersk Line; Terminal APM; BIMCO; Tankers Stolt; Vopak; DVB Bank; dan Hutchison Port Holdings (ECT). Syarikat-syarikat yang menyertai Rangkaian Korporat berbuat demikian dengan mengiktiraf peranan MEL dalam mendidik profesional maritim teratas, dalam menjalankan penyelidikan dan menjadi pusat pengetahuan dan kecemerlangan dalam sektor ini. Ahli Rangkaian Korporat memberikan nasihat rakan sebaya mengenai arahan MEL masa depan, berinteraksi dengan pelajar MEL menerusi kuliah, acara sosial, dan merekrut pelajar MEL.

Komuniti Alumni

Rangkaian alumni kami adalah salah satu aset kami yang paling berharga; kami mengikuti pencapaian profesional para graduan kami dengan bangga. Sebagai lulusan MEL, anda boleh menyertai komuniti alumni dan mendapat akses ke kawasan jaringan alumni MEL. Beberapa alumni MEL juga kembali ke bilik darjah dan menyediakan Siri Kuliah Alumni (ALS). Alumni MEL yang kini profesional aktif berkongsi pengalaman mereka sejak tamat pengajian dengan kelas MEL semasa dan menyediakan kelas MEL dengan peluang untuk belajar tentang bagaimana MEL membantu memajukan kerjaya mereka.

Testimonial1Pensyarah Teratas

Pensyarah MEL adalah campuran ahli fakulti Universiti Erasmus dan ahli perniagaan dan wanita yang berjaya. Dengan cara ini, kami memastikan para pelajar MEL diarahkan oleh kedua-dua usahawan dan ahli akademik. Beberapa pensyarah MEL telah dicalonkan dan menerima anugerah.

Kurikulum Komprehensif

MEL meletakkan penekanan yang ketara termasuk pandangan, pengalaman dan keperluan industri dalam reka bentuk, kandungan dan pembangunan kurikulum MEL. Perundingan industri yang intensif telah terbukti berjaya bukan sahaja untuk menarik pelajar-pelajar teratas tetapi juga memperoleh pengiktirafan MEL sebagai MSc utama dalam sektor ini. MEL adalah program yang membentuk istilah logistik maritim, iaitu pendekatan holistik, bersepadu untuk mengkaji pengangkutan antarabangsa, pelabuhan, terminal dan logistik global. Berikutan dengan perundingan industri yang luas, MEL telah menyusun kurikulum 15 modul yang bertujuan - menerusi falsafah dan objektif pembelajaran masing-masing - dalam membentuk pendekatan yang holistik dan ketat, bersepadu, dan mendekati pemahaman dan analisis rantaian bekalan maritim global pengeluaran pengangkutan- pengagihan, di mana pengangkutan laut dan pelabuhan dan pengurusan terminal memainkan peranan penting.

Institut Penyelidikan ERIM

Dari segi penyelidikan dan pendidikan, sebahagian besar MEL Residen Fakulti mengambil bahagian dalam program Proses, Logistik dan Sistem Maklumat (LIS) dari Institut Pengurusan Riset Erasmus (ERIM). ERIM baru-baru ini dinilai sebagai salah satu daripada tiga sekolah pengurusan tertinggi di Eropah dan ia diakreditasi oleh Akademi Seni dan Sains Royal Netherlands (KNAW).

Penyelidikan MEL

Selama bertahun-tahun, penyelidikan MEL telah 'menentukan' bidang ekonomi maritim dan logistik. Kebanyakan penyelidikan kami dibiayai oleh organisasi luar seperti Suruhanjaya Eropah dan Bank Dunia. Kerja perundingan telah mengambil MEL ke empat sudut bumi, dari Korea ke Brazil dan dari Norway ke Greece. Staf akademik menerbitkan dalam jurnal terkemuka. Penyelidikan canggih dipersembahkan pada persidangan akademik.

Sesungguhnya Antarabangsa

Beberapa sarjana muda, jurusan dan hampir semua program sarjana universiti kami diberi dalam bahasa Inggeris. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini kampus EUR telah menjadi begitu antarabangsa yang, berjalan di sekitar hari ini, anda akan mendapati sukar untuk mendengar bahasa lain tetapi bahasa Inggeris. Kelas MEL biasanya mempunyai warganegara dari antara 15 hingga 20 negara yang berbeza.

Rotterdam

Rotterdam adalah bandar antarabangsa yang dinamik muda, yang terkenal dengan budaya dan seni bina yang terkenal di peringkat antarabangsa. Pada tahun 2014 The New York Times meletakkan Rotterdam di 10 tempat teratas dari 52 tempat di dunia untuk dilawati. Sebagai pusat ekonomi Belanda, pelabuhan terbesar di Eropah, dan bandar yang meriah, Rotterdam adalah lokasi yang ideal untuk mempelajari Ekonomi Maritim dan Logistik.

Rotterdam

Lokasi

Rotterdam

Center for Maritime Economics and Logistics - Erasmus University Rotterdam

Alamat
Burgemeester Oudlaan,50
3062 PA Rotterdam, Belanda Selatan, Belanda

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Akreditasi

AACSB Accredited