Erasmus University Rotterdam - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Sekolah Sains Sosial dan Tingkah Laku Erasmus (ESSB)

ESSB adalah rumah kepada pelbagai program pengajian dan disiplin saintifik yang luas: Pentadbiran Awam, Sains Pedagogi, Psikologi dan Sosiologi. Di samping itu, Kolej Universiti Erasmus, IHS, dan dua institut penyelidikan RISBO dan DRIFT dikaitkan dengan fakulti. Pendidikan kami adalah berskala kecil dan berasaskan pembelajaran berasaskan Masalah (PBL). Berhubungan dengan bidang profesional adalah ciri lain dalam program pengajian kami.

Dekan

Tanggungjawab terakhir untuk lembaga fakultas dan pengurusan Sekolah Erasmus Ilmu Sosial dan Tingkah Laku (ESSB) terletak pada dekan. Dekan disokong oleh kakitangannya, terdiri dari dekan, seorang pelajar, pengarah fakulti dan penasihat dasar pendidikan dan penyelidikan dan pengawal urusan. Sejak 1 September 2015, kakitangan ini dikumpulkan seperti berikut:

 • Prof.dr. VJJM Bekkers (dean)
 • Mw.dr. AMPh. de Jong (pengarah fakulti)
 • Mw. J. Dekkers-de Leeuw MSc (penyelidik penasihat dasar)
 • Dhr. MGJM Adriaans MSc (Pendidikan penasihat dasar)
 • Dhr. B. Looije (pengawal perniagaan)
 • Mw. Nicky van de Lagemaat (ahli pelajar)

Majlis Fakulti

Sekiranya perkara fakulti penting, rujuk dekan dengan majlis fakulti. Majlis fakulti juga bertindak sebagai badan bersama keputusan di peringkat fakulti. Majlis fakulti terdiri daripada 50% pelajar dan 50% daripada pekerja ESSB.

Komponen organisasi

Fakulti mempunyai kumpulan kapasiti berikut, di mana kakitangan akademik dan staf sokongan dan pengurusan ditempatkan:

 • Jabatan Pentadbiran Awam dan Sosiologi. Pengerusi: Prof.Dr RJ van der Veen
 • Jabatan Psikologi, Pendidikan & Pengajian Kanak-kanak. Pengerusi: Dr ACCM Smeets dan Prof.Dr PJ Prinzie
 • Kolej Universiti Erasmus. Dekan: Prof.Dr MA Frens

Pengarah pendidikan dan penyelidikan

Pendidikan dan penyelidikan dalam Pentadbiran Awam, Psikologi, Sosiologi dan Sains Pedagogi ditempatkan dalam program. Pengurusan mengenai program ini terletak pada pengarah pendidikan dan penyelidikan. Pada masa ini, pengarah berikut telah disediakan:

Pentadbiran Awam - Sosiologi

 • Pengarah Pendidikan: Prof.Dr M. Haverland
 • Pengarah Penyelidikan: Prof.Dr PA Dykstra

Psikologi - Sains Pedagogi

 • Pengarah Pendidikan: Dr AACM Smeets
 • Pengarah Penyelidikan: Prof.Dr PJ Prinzie

Pejabat Fakulti

Semua kakitangan sokongan dan pengurusan yang tidak khusus bekerja untuk satu kawasan berasaskan sains ditempatkan di pejabat fakulti. Pejabat fakulti diketuai oleh pengarah fakulti: mw.dr. AMPh. de Jong.

Pengambilan keputusan bersama

Pengambilan keputusan bersama bermakna pelbagai pihak berkepentingan dapat mengambil bahagian dalam perbincangan mengenai topik penting. Di kalangan pelajar ESSB, sama ada dalam kumpulan atau secara individu, boleh menyertai perbincangan dengan profesor dan pekerja Sekolah Erasmus Sains Sosial dan Kelakuan untuk mewakili pelajar dan pendapat mereka. Pelajar aktif dalam proses membuat keputusan bersama di pelbagai peringkat, sekali gus menyampaikan idea dan aduan mereka.

Bahagian laman web ini memberikan maklumat tentang pelbagai kemungkinan untuk mengambil bahagian dalam membuat keputusan bersama di ESSB, bagaimana ini dianjurkan dan di mana hendak pergi dalam kes aduan mengenai pendidikan.

Terdapat pelbagai badan & pemegang kepentingan bersama di ESSB:

 • Jawatankuasa pendidikan
 • Majlis Fakulti
 • Majlis Universiti
 • Ahli-ahli lembaga majlis dewan
 • Ahli pelajar Pasukan Pengurusan

Badan Perundingan Pelajar Fakulti

Badan-badan dan pihak berkepentingan yang disebutkan di atas diwakili dalam Badan Perundingan Pelajar Fakulti (singkatan dalam Bahasa Belanda: FSO). Semasa perjumpaan bulanan, wakil-wakil dari pelbagai badan pembuat keputusan bersama ESSB berkumpul untuk membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan pendidikan. Pendidikan Pesuruhjaya persatuan pelajar Cedo Nulli adalah ketua mesyuarat ini. Dia mengetuai Badan Perundingan Pelajar Fakulti dan merangsang pengambilan keputusan bersama.

Semasa mesyuarat, perkara yang berkaitan dengan pendidikan yang boleh menarik minat pelajar dibincangkan. Semua pihak berkepentingan membincangkan hal ehwal semasa, bertukar maklumat dan cuba belajar dari satu sama lain.

Tambahan pula, semua aduan yang dikumpulkan Cedo Nulli dikemukakan kepada badan pembuat keputusan bersama yang paling sesuai untuk menangani aduan tertentu. Untuk maklumat lanjut mengenai aduan: sila rujuk bahagian 'Peraturan Pengaduan' di laman web.

Sejarah

Fakulti Sains Sosial 1963 -

Adalah penting untuk merakam dan menceritakan sejarah Fakulti Sains Sosial *. Oleh itu, keadaan fakulti semasa dapat dipahami dan ingatan organisasi dipelihara. Sejak penubuhan fakulti pada tahun 1963, cerita fakulti telah ditulis dua kali. Kali pertama adalah ketika fakulti merayakan ulang tahun ke-40. Perayaan ulang tahun ke-50 fakulti adalah kesempatan kedua kisah fakulti diterbitkan.

* Sejak 1 September 2017, nama fakulti adalah Sekolah Sains Sosial dan Tingkahlaku Erasmus.

Lokasi

Rotterdam

Erasmus University Rotterdam

Alamat
Erasmus Universiteit Rotterdam
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Mandeville Building, T15-19
Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Rotterdam, Belanda Selatan, Belanda
Telefon
+31 10 408 1111

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami