BRAC University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

kepala

BRAC UNIVERSITY

BRAC University (BRACU) telah ditubuhkan pada tahun 2001. Ia mengikuti pendekatan seni liberal kepada pendidikan yang memupuk idea-idea baru dan memberi nafas baru kepada bidang pendidikan tinggi. Ia memastikan kualiti pendidikan yang tinggi dan bertujuan untuk memenuhi tuntutan zaman sekarang. Berlandaskan pengalaman BRAC yang mencari penyelesaian kepada cabaran yang ditimbulkan oleh kemiskinan yang melampau, BRACU berharap dapat menanamkan dalam pelajarnya komitmen untuk berusaha ke arah pembangunan dan kemajuan negara. Pengantar dan peperiksaan di Universiti BRAC adalah Bahasa Inggeris. BRACU yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Geran Universiti (UGC) dan diluluskan oleh Kementerian Pendidikan, Kerajaan Bangladesh.

pic

Misi

Misi Universiti BRAC adalah untuk memupuk proses pembangunan negara dengan mewujudkan pusat kecemerlangan dalam pendidikan tinggi yang responsif kepada keperluan masyarakat, dan mampu untuk membangunkan pemimpin kreatif. Ia secara aktif menyumbang kepada pembelajaran dan penciptaan pengetahuan.

pic

MATLAMAT

Matlamat Universiti adalah untuk menyediakan pendidikan yang meluas yang sangat baik dengan memberi tumpuan kepada pembangunan profesional untuk pelajar, untuk melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memimpin negara dalam usahanya untuk pembangunan. Bersama-sama dengan ini, Universiti menawarkan persekitaran untuk pembangunan fakulti untuk memastikan persekitaran pengajaran yang dinamik. Fakulti akan disediakan dengan persekitaran di mana mereka boleh melanjutkan kebolehan pengajaran dan pembelajaran mereka dan menyumbang kepada penciptaan pengetahuan baru dengan membangunkan dan menggunakan kemahiran penyelidikan.

pic

Lokasi

Dhaka

Alamat
66 Mohakhali

1212 Dhaka, Bahagian Dhaka, Bangladesh