University at Baku Eurasian University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Tentang kita

Universiti Baku Eurasia diasaskan oleh doktor sains filologi, profesor Nazim Huseynli pada 30 April 1992, di bawah nama "Kolej Tinggi Diplomatik". Matlamat utama penubuhan jenis kolej itu adalah untuk menyediakan pakar untuk bekerja di kedutaan di negara asing dan perkhidmatan konsular, yang lain mewakili struktur dan organisasi antarabangsa, diplomat, penterjemah sinkron, wartawan dan peguam, pakar khusus dari negara-negara barat dan timur termasuk kualifikasi kader yang beroperasi di peringkat diplomatik dan menjalankan kerja-kerja penyelidikan saintifik untuk bidang yang sesuai. 1992-1993 boleh dicirikan sebagai tempoh penyediaan kemasukan pelajar, serta menetapkan aktiviti berkesan universiti sebagai pusat penyelidikan saintifik. Hanya dalam tempoh ini, penyelidikan saintifik telah dijalankan di universiti di lapangan, yang benar-benar baru untuk Republik kita: penyelidikan mengenai masalah asas dan kegunaan dasar luar negeri dan diplomasi; penyelidikan mengenai kajian Azerbaijan; menganjurkan penyediaan penerbitan saintifik; membina sistem maklumat pada bidang yang sesuai, dsb.

Dengan mengambil kira hakikat bahawa Kolej Tinggi Diplomatik memastikan perpaduan asal pengalaman pendidikan dan penyediaan kakitangan, mempunyai rangkaian hubungan antarabangsa yang luas dan bermanfaat, yang memiliki keupayaan untuk memastikan proses pengajaran, menjamin peralatan metodik yang berkualiti tinggi, yang mempunyai potensi besar moden -teknik asas dan pakar sains pedagogi yang progresif, serta graduannya yang mewakili adegan tempatan dan antarabangsa di peringkat tertinggi Kementerian Pendidikan Azerbaijan merayu untuk menamakannya sebagai Universiti Baku Diplomatik pada tahun 2005. Oleh itu, Kolej Diplomatik Tinggi didaftarkan sebagai Baku Diplomatic University sejak 30 Jun 2005, dan ia telah didaftarkan di bawah nama Universiti Baku Eurasian (BAAU) sejak 26 Mei 2006. Kini, ia beroperasi sebagai Universiti Baku Eurasia.

Penyediaan pakar dalam bidang hubungan antarabangsa, undang-undang antarabangsa, kewartawanan antarabangsa, hubungan ekonomi antarabangsa, terjemahan serentak (Inggeris, Jerman, Perancis, Arab, Turki), kajian serantau (Amerika Syarikat dan Kanada, negara-negara Eropah, Tengah, negara) untuk kali pertama di Republik dikaitkan hanya dengan nama Kolej Tinggi Diplomatik.

Objektif utama BAAU adalah untuk mewakili sistem pendidikan Azerbaijan dan potensi saintifik yang berjaya dan menyediakan pakar yang berpendidikan tinggi untuk memenuhi kehendak piawaian moden. Pengalaman penyedia pakar berdasarkan profil latihan antarabangsa merupakan salah satu arah utama untuk BAAU. Untuk mencapai sasaran ini, BAAU membina hubungan kerjasama yang bermanfaat bagi kakitangan dan pelajar, serta pertukaran pengalaman dengan beberapa institusi, sukatan pelajaran, dan kurikulum yang disusun berdasarkan standar pendidikan internasional. Semua faktor ini membuka jalan bagi BAAU untuk mendapat status tinggi di kalangan universiti lain.

Sejak hari kewujudannya, BAAU menyedari pengurusan dan organisasi proses pendidikan berdasarkan prinsip saintifik, jauh dari stereotaip tradisional dan dibezakan oleh demokrasi. Akibat pelaksanaan program pendidikan yang inovatif yang memenuhi keperluan nasional dan antarabangsa, walaupun pada masa yang tidak ada sikap awam yang cukup memahami sektor pendidikan swasta di negara kita, BAAU dicapai untuk mendapatkan perhatian anak muda.

121770_54e5d044495ba514f6da8c7dda7930791c3bd8e2554c704c73267fd59744c451_1280.jpg

Mengapa kita memilih BAAU?

Universiti pada masa lalu dan masa depan

Universiti swasta pertama di Azerbaijan yang telah mengambil banyak inisiatif; Selama lebih dari dua puluh tahun aktiviti itu telah beribu-ribu siswazah yang berkelayakan tinggi yang menyumbang pembangunan pesat negara; Mempunyai reputasi dan rangkaian hubungan antarabangsa yang luas BAAU menganggap bahawa memberi manfaat kepada orang adalah tugas utamanya dan ia sentiasa berinovasi.

Pendidikan kualitatif

 • BAAU mempunyai penunjuk yang tinggi untuk kualiti pendidikan;
 • Proses pendidikan berdasarkan Proses Bologna;
 • Diplomanya diiktiraf di semua universiti negeri dan swasta, serta di luar negara;
 • BAAU menyedari pelbagai projek dalam bidang penyelidikan akademik;
 • BAAU telah menghantar banyak pelajar ke luar negeri yang ingin meneruskan pendidikan di negara-negara asing;
 • Universiti mempunyai profesor profesional dan berpengetahuan tinggi dan kakitangan guru;
 • BAAU mempunyai perpustakaan yang dilengkapi dengan ribuan buku, sistem e-katalog, dan dewan membaca yang besar;
 • BAAU memberi peluang untuk mempunyai pengetahuan mendalam mengenai pembelajaran bahasa dalam bahasa Rusia, Inggeris, Jerman, Perancis, Turki dan Arab.

Pusat latihan untuk pelajar asing

Pusat latihan untuk pelajar asing yang ditubuhkan pada tahun 2015 dengan mengambil kira perkembangan hubungan antarabangsa BAAU dan peningkatan minat pelajar asing di BAAU. Ia menyediakan pelajar untuk melanjutkan pengajian di BAAU atau universiti lain. Latihan di pusat ini dijalankan di Rusia atau Bahasa Inggeris bergantung kepada pilihan pelajar.

Universiti mewujudkan semua syarat untuk pelajar asing yang baru tiba untuk merasa yakin dan selesa dari hari pertama mereka di BAAU.

Pelajar menerima sijil selepas tamat pengajian dari program latihan dan ia memberi laluan kepada mereka untuk berjaya dalam kerjaya dan kehidupan pendidikan masa depan mereka.

Pusat ini bekerjasama dengan institusi dan pusat pelbagai negara di dunia dan menyertai projek antarabangsa.

Perpustakaan dan Pusat Maklumat

Objektif utama Perpustakaan

Perpustakaan ini kaya dengan buku edisi terhad: "Dede Korkut" (1963), "Kreatif Nazim Hikmat" (1967-1968), Mahmud Kashgari "Divani lugati turk" (2006), "Karpet Azerbaijan: Tabriz Group" "Molla Nasraddin" (1988) dan lain-lain.

Pusat ini mempunyai sudut khusus untuk kehidupan dan kegiatan politik pemimpin negara Heydar Aliyev dan Presiden Ilham Aliyev.

Pusat penyelidikan Turkologi

Pusat penyelidikan Turkologi ditubuhkan pada tahun 1999 oleh rektor BAAU, prof. Huseynli Nazim. Pusat ini, yang pertama seumpamanya di Azerbaijan, menjalankan penyelidikan menyeluruh mengenai semua arah Turkologi. Ia mengkaji bahasa, sejarah, kesusasteraan, cerita rakyat, budaya, dan etnologi orang-orang yang berbahasa Turki dan orang Turk dalam konteks kronologi dan perbandingan.

Penyelidikan yang merangkumi pelbagai topik mengenai negara-negara Turkik diklasifikasikan di pusat. Untuk menganalisis sejarah, sains, budaya, seni, tradisi bangsa Turki adalah misi utama pusat.

Glosari yang mengandungi penjelasan frasa, istilah, perkataan, dan idiom dalam dialek Turkik juga dikumpulkan dan diterjemahkan di tengah. Berikut adalah buku yang sedang diterokai sekarang:

 1. "Makam dinasti Uthmaniyyah" oleh Hakki Onal, 1992.
 2. "Sumeria, Babilonia, undang-undang Asyur dan perintah Ammi Shaduga" oleh Mebrure Tosun dan Kadrije Yalvac, 2002.
 3. "Bahasa Turki dialek glosari", 1991.
 4. "Epik Altai" oleh Ibrahim Dilek, 2007.
 5. "Glosari istilah dan istilah sejarah Ottoman" oleh Mehmet Zeki Pakal, 1993.
 6. "Kamus Turki" oleh Ali Puskuloglu, 2010.
 7. "Glosari istilah falsafah" oleh Ahmet Cevizci, 2003.

Buku-buku berkod 1350 (kebanyakannya dalam bahasa Turki) disimpan di Hearth Turki yang beroperasi di bawah pusat. Pusat ini menyediakan pelbagai penyelidikan mendalam dalam bidang Sumerologia. Penyelidikan saintifik jangka panjang Nazim Huseynli sangat mengagumkan dalam hal ini. Artikel-artikelnya mengenai tamadun Sumeria, buku mengenai persamaan leksikal adalah sumber penting.

Pusat ini menyumbangkan penyelenggaraan acara bersama dengan penyertaan wakil-wakil bangsa Turki, serta perkembangan hubungan sains, budaya, sastra, seni, dll.

Perpustakaan dan Pusat Maklumat terus mengikuti perkembangan sumber daya elektronik dan teknologi pengaturcaraan, baru-baru ini melaksanakan sistem katalog dalam talian baru, dan merancang penghantaran dokumen elektronik ke desktop pekerja Pusat.

Perpustakaan BAAU menyediakan koleksi buku, jurnal, disertasi dalam pelbagai bidang.

Lokasi

Baku

Alamat
Ac.Hasan Aliyev street, 135 A
AZ1073 Baku, Baku, Azerbaijan

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: