International Anti-Corruption Academy (IACA)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Selamat datang ke Akademi Anti Rasuah Antarabangsa

International Anti-Corruption Academy (IACA) adalah organisasi antarabangsa yang berpusat di Laxenburg, Austria. Ia merupakan institusi global yang pertama seumpamanya, didedikasikan untuk mengatasi kekurangan semasa dalam pengetahuan dan amalan dalam bidang anti rasuah dan berusaha untuk memperkuat profesional untuk menghadapi cabaran masa depan. Akademi menawarkan latihan standard dan khusus, program ijazah akademik, peluang untuk dialog dan rangkaian, dan aktiviti pemikiran anti-rasuah dan penanda aras. Ia menyediakan pendekatan baru dan holistik terhadap pendidikan dan penyelidikan antikorupsi, menyampaikan dan memudahkan latihan anti rasuah untuk pengamal dari semua sektor masyarakat, dan menyediakan sokongan teknikal dan bantuan kepada pelbagai pihak berkepentingan. Kerjasama antarabangsa, perkongsian pengetahuan dan pengalaman, dan sokongan bersama adalah aspek asas mandat IACA. Organisasi ini dimulakan oleh INTERPOL, Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC), Pejabat Anti-Penipuan Eropah (OLAF), Republik Austria, dan pihak berkepentingan lain. Ia menjadi organisasi antarabangsa pada 8 Mac 2011 dan kini mempunyai kawasan 78 Pihak, termasuk empat organisasi antarabangsa. IACA adalah pemerhati kepada Perhimpunan Agung PBB, GRECO, ECOSOC, dan Organisasi Antarabangsa untuk Migrasi (IOM), dan secara eksplisit telah disambut dengan pelbagai resolusi antarabangsa. IACA memantau kepelbagaian geografi dan budaya dan mencari perkongsian luas dengan institusi sektor awam dan swasta, organisasi antarabangsa dan bukan kerajaan, dan masyarakat sivil. Ia bekerjasama dengan rakan-rakan ini untuk menggabungkan latihan anti-rasuah dan mengambil bahagian dalam acara antarabangsa lain sebagai penaja bersama atau penyedia kepakaran. Di samping itu, Dekan IACA, ahli fakulti, dan wakil-wakil kanan kerap (tetamu) bercakap dan menyumbang kepada perundingan anti-rasuah antarabangsa dan kumpulan kerja, papan penasihat, persidangan, dan mesyuarat. Dalam menyediakan pendidikan dan penyelidikan antikorupsi, IACA menyerlahkan ke arah pemanduan yang teguh terhadap kecemerlangan, semangat inovasi, dan komitmen untuk menjadikan dirinya dapat diakses oleh individu dari seluruh dunia.

Pendekatan kami

51cb676acaa7cPendidikan anti-rasuah yang ditawarkan dalam dekad-dekad kebelakangan ini adalah ad-hoc paling baik, sering kurang pengkhususan dan kerangka komprehensif. Ia telah mengalami tertentuisme pendidikan dan dalam sesetengah keadaan, walaupun separatisme, dengan itu memberikan hasil terhad dalam jangka panjang. Sebagai tindak balas kepada kekurangan ini, pendekatan holistik IACA telah direka. Pendekatan yang antarabangsa dalam katering untuk pelbagai sudut dunia dan memerhatikan kepelbagaian wilayah; antara disiplin dalam memastikan bahawa setiap aspek tematik, akademik dan praktikal, diambil kira; antara sektor dalam menghubungkan pengamal dengan penyelidik, sektor awam dengan sektor swasta, ahli akademik dengan masyarakat madani; integratif, dalam menyediakan pengetahuan dan peralatan tangan yang digunakan untuk bahagian-bahagian yang berlainan di dunia; dan mampan, dalam menawarkan penyelesaian yang berkekalan. Untuk kerja-kerja anti-rasuah menjadi berkesan, pengamal perlu melangkah keluar dari bidang pengkhususan mereka untuk benar-benar memahami cara yang saling berkaitan di mana ancaman ini menampakkan diri, dan menarik pengetahuan tentang bidang-bidang lain serta rakan-rakan mereka yang berbeza. Untuk strategi anti-rasuah yang menyeluruh dalam mana-mana sistem, masyarakat atau perusahaan, pelbagai aspek perlu diambil kira, dasar lintas sektoral dinilai dan kaedah khusus antarabangsa dan negara diteliti. 51cb6740977ad

Misi kita

Misi utama kami adalah untuk menyampaikan dan memudahkan pendidikan dan latihan anti-rasuah untuk profesional dan pengamal dari semua sektor. Kami menyediakan penyelidikan dan platform untuk dialog dan rangkaian, yang menyatukan pakar bidang membolehkan pembangunan strategi, asas dan garis panduan yang berterusan. Kurikulum holistik kami menangani pelbagai disiplin dan memenuhi pelbagai wilayah di dunia. Lebih-lebih lagi, kita memajukan pemahaman mengenai sifat rasuah yang merosakkan dan menghancurkan dan dengan itu memanggil konteks yang lebih luas. Kami menggalakkan tanggungjawab sosial semua sektor dan perubahan sikap dalam hal ini. Kami amat komited terhadap kerjasama antarabangsa, dialog langsung dan perkongsian luas sebagai satu cara untuk pertukaran kepakaran dan solidariti yang lebih besar dalam memerangi rasuah. Rangkaian alumni kami menyediakan perkongsian pengalaman dan amalan terbaik yang berterusan, bantuan teknikal bersama, dan pengetahuan terkini. Kami menganggap alumni kami sebagai duta dan sebagai sebahagian daripada pakatan anti-rasuah global yang semakin meningkat.

Visi kami

Kami melihat Tidak terkejut Tidak! terhadap rasuah sebagai hak asas untuk semua masyarakat kita. Oleh itu, visi kami menyumbang kepada perjuangan global terhadap rasuah dan menjadi institusi pendidikan terkemuka dalam mengumumkannya. Kami adalah pusat kecemerlangan antarabangsa yang inovatif dan terkenal di dunia, yang memberi kekuatan kepada para profesional. Kami memajukan tujuan Konvensi Bangsa-Bangsa Bersatu melawan Korupsi, memajukan kedaulatan hukum, dan memberikan bantuan dan bantuan teknis untuk negara, organisasi, perusahaan, dan pemangku kepentingan lainnya. Oleh kerana rasuah tidak mengenal sempadan, memberi kesan kepada semua negara dan sektor masyarakat dan tidak dapat diselesaikan dengan kaedah pendidikan tradisional sahaja, visi kami adalah untuk menangani fenomena global ini dengan pendekatan yang baru dan holistik. Pendekatan ini adalah:

  • Antarabangsa - memerhatikan kepelbagaian serantau, melayani semua penjuru dunia, dan meramalkan jangkauan yang paling luas
  • Disiplin - menyediakan pengetahuan dan kepakaran dari pelbagai bidang akademik dan bukan akademik
  • Antara sektor - yang memenuhi semua sektor masyarakat
  • Integratif - merapatkan jurang antara teori dan amalan dengan menawarkan pengetahuan dan alat teori dan praktikal
  • Mampan - berusaha untuk penyelesaian dan perkhidmatan jangka panjang dan jangka panjang

Nilai kami

Nilai kami mencerminkan amalan kami. Kami memegang integriti, kredibiliti, akauntabiliti, ketelusan, nilai etika, dan sistem berasaskan merit yang paling tinggi. Keimanan dan mengekalkan kedudukan yang tidak berat sebelah juga merupakan nilai teras kita. Semua kerja kami akan didorong oleh kecemerlangan. Kami menghargai hubungan yang kami usahakan dengan pelajar, kakitangan dan pihak berkepentingan kami. Kami berusaha memastikan kepelbagaian geografi. Nilai kami mematuhi instrumen anti-rasuah antarabangsa utama dan Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat. Kami setia kepada nilai-nilai ini, secara institusi dan peribadi, dan komited mengambil alih tanggungjawab mematuhi mereka.

Lokasi

Laxenburg

International Anti-Corruption Academy

Alamat
International Anti Corruption Academy
Muenchendorfer Strasse 2
Laxenburg

2361 Laxenburg, Lower Austria, Austria
Telefon
+43 2236 710 718 101

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami