Queensland University of Technology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai

Sediakan untuk esok hari ini

Teknologi baru membuka peluang baru, dan mengubah cara hidup dan bekerja. Apabila teknologi berkembang, kami akan membantu anda berkembang juga.

Universiti kami

Kampus-kampus yang canggih

Kampus-kampus kami menawarkan ruang pembelajaran, pengajaran, dan penyelidikan yang berkualiti tinggi untuk memenuhi keperluan para pelajar, ahli akademik, dan penyelidik.

QUT adalah sebuah universiti utama Australia dengan pandangan global dan tumpuan dunia sebenar. Kami adalah salah satu daripada universiti penyelidikan yang paling pesat berkembang di negara ini dan kursus kami adalah permintaan tinggi. Graduan kami terdiri daripada lapan orang ulama Rhodes, lima daripadanya dianugerahkan dalam enam tahun yang lalu.

Kami adalah institusi yang bercita-cita tinggi dan kolaboratif yang berusaha melengkapkan pelajar dan graduan kami dengan kemahiran yang mereka perlukan dalam dunia yang semakin terganggu dan dicabar. Kami mengubah pengalaman pelajar yang kami tawarkan kepada 50,000 pelajar kami dan kami memberikan premium pada pentauliahan antarabangsa dan nasional bagi pelbagai ijazah profesional kami.

Pusat Sains dan Kejuruteraan kami yang memenangi anugerah antarabangsa adalah rumah kepada The Cube, yang diiktiraf sebagai salah satu pembelajaran interaktif dan ruang pameran digital yang terbesar di dunia. Kami menubuhkan Fakulti Industri Kreatif pertama di dunia, dan kami melabur banyak dalam pembelajaran kolaboratif dan persekitaran penyelidikan interdisipliner.

Pengajaran Dunia Sebenar 2020

Wawasan Pembelajaran Dunia Sebenar 2020 kami menggariskan aspirasi kami yang jelas untuk graduan dan pengalaman pelajar, sesuai dengan identiti kami yang khas sebagai universiti untuk dunia nyata.

Untuk menggubal visi ini pada tahun-tahun akan datang, kami akan terus memberi diri kepada budaya kerjasama, bekerjasama rapat dengan kakitangan dan pelajar serta rakan kongsi industri dan komuniti untuk menyokong keperluan pembelajaran para pelajar kami yang semakin berkembang.

Kami akan mencatat kemajuan kami semasa kami mencuba, menguji, menilai dan melaksanakan idea-idea baru sambil menggalakkan, membolehkan dan berkongsi kekuatan dan amalan yang sedia ada.

Visi kami

Graduan

Lulusan QUT akan berkembang dalam persekitaran yang tidak menentu dalam jangka panjang, menyumbang secara produktif sebagai individu dan dalam pasukan dan menggabungkan kedalaman dalam pengetahuan profesional dengan perspektif luas berdasarkan pendedahan kepada idea-idea baru dan budaya yang berbeza.

Graduan kami akan:

 • Jadilah pelajar yang ingin tahu, tangkas dan berdaya tahan
 • Gunakan cara berfikir yang berbeza, perspektif yang luas dan pembuatan keputusan berdasarkan bukti untuk memaklumkan amalan, dan untuk membayangkan dan menyedari perubahan
 • Menyumbang kepada kesan terhadap dunia di sekitar mereka dengan cara yang beretika dan lestari
 • Jadilah kolaborator dan komunikator yang berkesan dalam konteks disiplin dan interdisipliner
 • Gunakan literasi digital dan gunakan teknologi secara strategik untuk memanfaatkan maklumat dan bekerjasama
 • Berinteraksi dalam konteks budaya tempatan dan global dengan pengetahuan dan penghormatan terhadap perspektif budaya yang pelbagai.

Pengalaman pelajar

Pengalaman belajar dunia nyata QUT akan mencerminkan sifat fizikal dan digital dunia di mana kita hidup dan bekerja. Pengalaman pelajar QUT, yang merangkumi aktiviti kurikulum dan kokurikulum, akan:

 • Memberi pembelajaran dan penilaian autentik di semua unit
 • Mempunyai pembelajaran bersepadu kerja (WIL) dalam semua kursus
 • Nilaiilah pelajar kita dan pengetahuan serta pengalaman yang mereka bawa
 • Membolehkan pelajar mengembangkan kedalaman pengetahuan profesional dengan perspektif yang luas, termasuk pendedahan kepada disiplin ilmu dan cara berfikir yang lain
 • Melibatkan pelajar dengan perspektif budaya yang pelbagai, dengan kemasukan pengetahuan Aborigin dan Pulau Torres Strait
 • Sokong pelajar untuk mengembangkan profil, rangkaian, dan kebolehkerjaan profesional mereka untuk mencari dan mencipta pekerjaan yang bermakna dan menguruskan diri kerjaya mereka
 • Dayakan hubungan dan sokongan pelajar
 • Peribadi, fleksibel dan mudah disesuaikan untuk memenuhi keperluan pembelajaran berterusan pelajar dengan lebih baik
 • Tingkatkan melalui teknologi dan alat pembelajaran dalam talian dan gabungan.

Strategi untuk mencapai visi kami

Kurikulum dan transformasi pembelajaran

Kami akan melabur dalam kurikulum dan transformasi pembelajaran melalui:

 • Menggunakan kitaran transformasi dan pentauliahan semula lima tahun untuk mengukuhkan dan menjamin pengalaman pelajar QUT
 • Memberi sokongan dan sumber daya strategik kepada pemimpin dan pasukan kurikulum untuk membolehkan transformasi berimpak tinggi dalam kursus
 • Memperluas penawaran pembelajaran profesional berkualiti tinggi yang berpandukan pasaran
 • Menggunakan asas bukti yang luas dan pelbagai perspektif untuk memberitahu keputusan kami.

Pembangunan pekerja

Kami akan melabur di dalam kakitangan kami melalui:

 • Pendekatan berpasukan dan berpusat untuk membangun kemampuan, untuk membayangkan, membuat dan memudahkan pengalaman dunia nyata yang menarik dan relevan dalam konteks dalam talian, campuran dan tatap muka
 • Membangun dan mengekalkan mata wang dunia nyata dan keterhubungan dalam tenaga kerja QUT melalui strategi pengambilan dan cuti pengembangan profesional (PDL)
 • Menyelaraskan perancangan tenaga kerja, penghargaan, dan pengiktirafan kecemerlangan dengan wawasan pembelajaran 2020 dunia nyata kita.

Cara berfikir dan bekerja baru

Kami akan menggalakkan dan membolehkan cara berfikir dan bekerja baru melalui:

 • Menyokong dan menghargai kerjasama 'rentas sempadan' di dalam dan di luar QUT
 • Mengaktifkan perkongsian kolaboratif dengan pelajar, industri, dan komuniti sepanjang proses perubahan dan transformasi
 • Melabur dan memberi inovasi yang bermanfaat, dan membina toleransi terhadap kegagalan sebagai bahagian inovasi yang diperlukan
 • Membuat dasar, proses dan penyelesaian teknologi yang ramping, fleksibel dan diperkemas untuk menyokong keutamaan pembelajaran dunia nyata.

Sekali pandang

Kami terkenal sebagai 'universiti untuk dunia nyata' kerana hubungan rapat dengan industri dan pengajaran serta penyelidikan gunaan kami yang relevan. Wakil industri dan profesional menyumbang kepada pengembangan kursus kami, menambahkan perspektif praktikal untuk pendidikan teori.

Kakitangan akademik kami berunding dalam industri dan bekerja di projek industri yang sering melibatkan pelajar. Kakitangan dan pelajar mempunyai akses kepada teknologi pengajaran terkini.

Statistik 2019

Pendaftaran pelajar 52,511
Pelajar sepenuh masa 39,744
Pelajar antarabangsa 9,769
Jumlah pendapatan universiti $ 1.16 bilion

Lokasi

Brisbane

Alamat
George Street,2
4000 Brisbane, Queensland, Australia

Kelvin Grove

Alamat
4059 Kelvin Grove, Queensland, Australia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami