Australian National University - College Of Asia & The Pacific

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Dalam Abad Asia di mana kita hidup, ANU Kolej Asia dan Pasifik adalah salah satu pusat utama dunia untuk pengajaran dan penyelidikan di rantau ini - kedudukan yang kita telah bekerja sejak abad sebelum ini.

Kolej ini mempunyai akar dalam Penyelidikan School Universiti Pengajian Pasifik dan Pusat Pengajian Oriental Bahasa, ditubuhkan pada tahun 1946 dan masing-masing 1952. Sekolah Research adalah sebuah institusi pengasas ANU, ditubuhkan untuk mendorong penglibatan dan pemahaman negara jirannya di Australia, dan juga menubuhkan Universiti sebagai pusat kecemerlangan dalam penyelidikan, pengajaran dan pengaruh ke atas Asia dan Pasifik. Pusat Pengajian Oriental Bahasa yang telah ditubuhkan untuk melatih diplomat dan kakitangan awam dalam Bahasa Cina, dan kemudian Jepun, Bahasa Indonesia dan Melayu. Sepuluh tahun kemudian, sekolah ini menjadi pecah tanah Fakulti Pengajian Asia, fakulti yang pertama dan hanya di universiti Australia khusus untuk pengkhususan serantau.

Oleh 1968 kajian Asia dan Pasifik di ANU melambung naik; pendaftaran di Indonesia, tentulah orang-orang di Perancis, dan Perpustakaan Universiti telah membina salah satu koleksi Asia terbaik di dunia. Pujian global telah diperolehi untuk Fakulti pada tahun 1971, apabila ia menjadi tuan rumah Kongres Antarabangsa Orientalis, yang dihadiri oleh 1,200 pakar antarabangsa.

Kepakaran pengajaran dan kecemerlangan akademik telah asas bagi kajian Asia dan Pasifik di ANU sejak hari-hari awal. Universiti dengan bangganya termasuk antara bekas tenaga pengajar Sir John Crawford, perintis dalam pembinaan komuniti ekonomi dan dasar Asia Pasifik; AL Basham, pengarang apa yang tinggal hari ini pengenalan yang paling banyak-banyak digunakan kepada tamadun India; Stephen Wurm, pakar terkemuka dunia dalam bahasa-bahasa New Guinea; dan Hedley Bull, seorang sarjana utama dalam hubungan antarabangsa.

Dari ini berwawasan dan asas-asas yang kukuh, Kolej telah berkembang hari ini untuk menjadi tuan rumah perhimpunan terbesar pakar serantau di dunia berbahasa Inggeris. Kami mempunyai pelbagai jenis kursus Asia dan Pasifik di Australia, dan menawarkan bilangan terbesar program bahasa Asia dan Pasifik. Menjangkau ke rantau ini dan dunia, Kolej adalah pusat untuk Australia dan penglibatan intelektual dengan masyarakat, budaya, ekonomi dan dunia pemikiran di Asia dan Pasifik.

Antara kolej akademik Universiti ini, ANU Kolej Asia dan Pasifik kekal unik untuk fokus serantau. Tetapi, tidak seperti majoriti besar lain fakulti geografi yang khusus di seluruh dunia, Kolej telah mengekalkan komitmen untuk kekuatan disiplin, terutamanya dalam bidang sains politik, ekonomi, sejarah, antropologi, undang-undang, arkeologi dan linguistik, dengan bertaraf antarabangsa dicemburui di semua disiplin ini.

Membina sejarah mengagumkan kita, hari ini tenaga pengajar kami masih termasuk ahli akademik cemerlang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai pemimpin dalam bidang mereka - termasuk Profesor Hugh Putih, penganalisis terkemuka di Australia pada strategi dan kecerdasan; Profesor Hilary Charlesworth, yang terkenal di dunia pakar dalam undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia; dan Profesor Nicholas Evans, seorang pakar linguistik terkemuka yang bekerja tanpa mengenal penat lelah menyelamatkan bahasa terancam di seluruh dunia.

Dengan tumpuan College di Asia dan Pasifik lebih sekarang relevan berbanding sebelum ini, ANU adalah disangkal lagi tempat yang terbaik untuk menyediakan generasi akan pakar serantau untuk menghadapi cabaran abad ini, dan tempat di Australia di dalamnya.

Lokasi

Canberra

The Australian National University

Alamat
The Australian National University
ACT 0200 Canberra, Australian Capital Territory, Australia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami