Princess Nourah Bint Abdulrahman University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pengenalan kepada Universiti

Pendidikan wanita di Kerajaan Arab Saudi telah menerima banyak perhatian dan ini telah membolehkan wanita Arab Saudi untuk membuat langkah yang pasti ke arah mencapai cita-cita mereka dan melancarkan keunikan mereka dalam bidang yang berbeza. Wanita Saudi telah muncul, bukan sahaja di peringkat tempatan, tetapi juga di peringkat antarabangsa. Kami melihat contoh wanita Saudi dalam bidang kebudayaan dan penyelidikan khusus, contoh yang dihormati dan diakui di arena antarabangsa dan dalam pelbagai bidang sains, membuktikan kejayaan dan kelayakan mereka yang menyaingi rakan sebaya mereka di negara maju lain.

PNU adalah salah satu daripada hasil perhatian yang diberikan kepada pendidikan tinggi wanita. Perhatian ini bermula lebih awal, ketika Presidensi Umum untuk Pendidikan Perempuan mendirikan kuliah pertama untuk wanita pada 1390 H, sesuai dengan tahun 1970 CE. Perasmian lebih banyak kolej diikuti, mencapai 102, dari kolej universiti ke kolej perantaraan dan kolej komuniti. Ini telah diedarkan lebih daripada 72 bandar raya di Saudi dan termasuk 600,000 pelajar.

Di Riyadh sahaja terdapat enam kolej; iaitu Kolej Pendidikan untuk Disiplin Seni Liberal, Kolej Pendidikan untuk Disiplin Saintifik, Kolej Pendidikan untuk Pembangunan Guru, Kolej Perkhidmatan Sosial, Kolej Ekonomi Rumah dan Kolej Seni Halus.

Pada tahun 1427 H, perintah kerajaan dikeluarkan untuk penubuhan universiti pertama untuk wanita di Riyadh, di bawah pengawasan Kementerian Pengajian Tinggi. Ini termasuk enam kolej yang terletak di Riyadh, sebagai tambahan kepada beberapa kolej baru yang ditubuhkan untuk tujuan pendidikan dan pembangunan wanita di Kerajaan.

Universiti ini dirasmikan pada tahun 1428 AH dengan pelantikan rektor pertama, HH Dr. Al-Jawhara bint Fahd Al-Saud.

Pada hari Rabu, 29/10/1429 AH, universiti itu dihormati dengan Kustodian Dua Masjid Suci meletakkan asas untuk kampus universiti. Kebawah Duli Yang Maha Mulia pada masa itu menyaksikan yang terbaik untuk menukar nama itu kepada Princess Nourah Bint Abdulrahman University (PNU); Puteri Nourah menjadi saudara perempuan pengasas Kerajaan Arab Saudi, Raja Abdul Aziz bin Abdulrahman.

Visi, Misi dan Nilai

Visi:

Menjadi suar ilmu pengetahuan dan amalan etika bagi wanita.

Misi:

Menjadi universiti yang komprehensif untuk wanita, dibezakan dengan kepimpinan akademik dan penyelidikan saintifik yang menyumbang untuk membina ekonomi pengetahuan dengan perkongsian masyarakat dan antarabangsa.

Nilai:

Kesetiaan, integriti, keyakinan, kecemerlangan, perbezaan, komitmen terhadap kualiti, dan profesionalisme.

Lokasi

Riyadh

Alamat
Riyadh, Wilayah Riyadh, Arab Saudi

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami