King Abdulaziz University, Faculty of Economics & Administration FEA

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Fakulti Ekonomi & Pentadbiran (FEA) adalah fakulti yang pertama ditubuhkan di King Abdulaziz University (KAU). Penubuhan KAU berakar umbi kepada mesyuarat yang dipengerusikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Faisal Bin Abdulaziz, dan berlangsung di juara musim panas di Tayif pada 22 Jamad Alawal 1384H. Mesyuarat ini telah menyebabkan penubuhan salah satu daripada institusi pengajian tinggi utama di negara (iaitu KAU) itu. KAU telah mula menerima pelajar di Fakulti (iaitu FEA) pertamanya pada 4 Rejab 1387H; apabila 68 lelaki, 30 pelajar perempuan, 8 sepenuh masa ahli fakulti 4 sambilan, dan 40 kakitangan lain mula menjadi alas-dua jabatan akademik, yang merupakan Business Admin dan Jabatan Ekonomi. Oleh itu, empat lagi jabatan akademik telah diwujudkan dalam FEA untuk memasukkan: Pentadbiran Awam, Perakaunan, Sains Politik dan Jabatan Undang-undang. Lima jabatan lebih akademik telah ditubuhkan pada tahun 2009-2010, termasuk: Pengurusan Sistem Maklumat, Hospital dan Kesihatan Management Services, Kewangan, Pemasaran, Jabatan Pengurusan Sumber Manusia. Hari ini, FEA ini sedang mendahului di kalangan pesaing di Kerajaan Arab Saudi dan Timur Tengah, yang ditunjukkan di kapasitinya (lebih 20000 pelajar, dan lebih 400 ahli fakulti), verities program akademik dan jabatan (11 program BA, 12 akademik dan Sarjana eksekutif), pusat-pusat penyelidikan (tengah R & D, dan Abbas Perpustakaan Digital Hassan Sharbatly), kaedah-kaedah moden pendidikan (FEA Maya dan Simulasi: Pasaran Saham, Mahkamah, Accounting Firm, dan pusat Media), dan yang paling penting, tumpuan pada mematuhi piawaian akreditasi pelbagai badan akreditasi antarabangsa terkenal dan terkenal.

Penyata wawasan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran (FEA) bertekad untuk mencapai kedudukan kepimpinan dalam membentuk pendidikan dan amalan dalam bidang pengurusan, ekonomi, perakaunan, undang-undang, dan sains politik bukan sahaja di Arab Saudi, tetapi juga di Timur Tengah.

Kenyataan Misi Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran (FEA) adalah sebuah institusi pelbagai disiplin kebangsaan yang berfungsi sepenuh masa dan prasiswazah dan siswazah pelajar separuh masa dan pekerja profesional. FEA komited untuk: · Menyediakan graduan dengan pengetahuan, kemahiran, dan nilai-nilai yang membolehkan mereka aktif mengintegrasikan ciri-ciri ini ke dalam kerjaya profesional mereka. · Memperkasakan fakulti untuk menghasilkan campuran yang seimbang penyelidikan asas dan gunaan yang akan memperkayakan kemajuan pengetahuan dan menyediakan penyelesaian yang kreatif untuk masalah yang wujud dalam sektor kerajaan perniagaan negara dan. · Meningkatkan sumbangan fakulti, kakitangan dan pelajar untuk pengayaan kebaikan bersama masyarakat awam, firma-firma perniagaan, dan agensi-agensi kerajaan di peringkat tempatan dan kebangsaan. Ini dapat dicapai dengan menawarkan pelbagai disesuaikan penyelidikan, perundingan dan fakulti dan pelajar membawa program-program latihan yang memenuhi setiap keperluan kumpulan.

Lokasi

Jeddah

King Abdulaziz University

Alamat
Jeddah, Makkah, Arab Saudi
Telefon
+966 2 640 0000

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Akreditasi