Universitat d'Andorra

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

University of Andorra (UdA) adalah satu-satunya universiti awam di Principality of Andorra, sebuah microstate yang terletak di tengah-tengah Pyrenees. Pendidikan tinggi di negara ini bermula pada tahun 1988 dengan terbentuknya Sekolah Kejururawatan dan Pusat Pengajian Sains Komputer, yang melahirkan University of Andorra, yang kampusnya telah berada di pusat Sant Julià de Lòria sejak 2004.

Misinya adalah untuk memberikan respons yang berkualiti terhadap keperluan masyarakat Andorran dalam pendidikan tinggi dan penyelidikan, dan melatih orang agar memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memasuki dunia pekerjaan dengan cepat dan berjaya. Atas sebab ini, lebih daripada 90% pemegang ijazah mencari pekerjaan sebelum menamatkan pengajian atau pada bulan pertama penyelidikan, menurut kajian penyisipan tenaga kerja yang dilakukan pada tahun 2018 oleh Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (Jaminan Kualiti Agensi Pengajian Tinggi Andorra).

Kekuatan Universiti adalah perhatian pelajar yang diperibadikan, promosi pembelajaran sepanjang hayat dan model pendidikan dengan sukatan pelajaran berdasarkan pencapaian kecekapan dengan cara mengatasi cabaran. Setiap tahun, UdA memasukkan lebih daripada 500 pelajar dalam program ijazah rasmi dan lebih daripada 1,200 dalam program pendidikan berterusan.

Sepanjang sejarahnya, University of Andorra telah berkembang dalam latihan dan penyelidikan dengan kadar yang mampan, dan kini menawarkan ijazah akademik di ketiga-tiga peringkat universiti (sarjana, sarjana dan kedoktoran). Sebilangan besar kelayakan yang ditawarkan adalah kitaran pertama (ijazah sarjana muda 3 tahun - 180 kredit Eropah), di dalam kampus dan dalam talian, terutamanya dalam bidang teknologi, perniagaan, kesihatan dan pendidikan. Semua ijazah yang diajar disesuaikan dengan kerangka Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah (EHEA) dan diiktiraf oleh negara-negara peserta.

Hubungan antarabangsa adalah salah satu keutamaan UdA, serta program mobiliti untuk pelajar dan staf yang masuk dan keluar. Atas sebab ini, ia telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan kira-kira empat puluh universiti di seluruh dunia dan memastikan bahawa kursus rasmi yang ditawarkan mempunyai semester yang diajar dalam Bahasa Inggeris.

Lokasi

Sant Julià de Lòria

Alamat
Plaça de la Germandat,7
AD600 Sant Julià de Lòria, Andorra

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: