Yale University School of Medicine

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sebagai pusat perubatan akademik terkemuka yang menyokong pendidikan, penyelidikan, dan rawatan pesakit berkualiti tinggi, Yale School of Medicine akan:

  • Mendidik dan memberi inspirasi kepada para sarjana dan pemimpin masa depan yang akan memajukan amalan perubatan dan sains bioperubatan,
  • Memajukan pengetahuan perubatan untuk mengekalkan dan meningkatkan kesihatan dan mengurangkan penderitaan yang disebabkan oleh penyakit dan penyakit, dan
  • Memberi layanan dan perkhidmatan yang terbaik untuk pesakit dengan penuh kasih sayang dan hormat.

Sekolah ini ditubuhkan pada tahun 1810 sebagai Institusi Perubatan Kolej Yale. Nama semasa, Yale School of Medicine, diadopsi pada tahun 1918.

Milton C. Winternitz, yang berkhidmat sebagai dekan dari tahun 1920 hingga 1935, adalah arkitek falsafah pendidikan unik sekolah, sistem pendidikan perubatan Yale, yang menekankan pemikiran kritis dalam persekitaran yang tidak kompetitif, dan memerlukan pelajar menulis tesis berdasarkan penyelidikan asal.

Harvey Cushing, yang secara meluas dianggap sebagai bapa pakar bedah saraf Amerika dan tokoh semantik dalam perubatan Amerika, bergabung dengan fakulti pada akhir kerjayanya dan menyumbangkan koleksi buku yang luas kepada Yale. Perpustakaan sekolah perubatan, yang diberi namanya, dianggap sebagai salah satu perpustakaan sejarah perubatan yang hebat di dunia.

Sumbangan sejarah YSM terhadap perubatan merangkumi sinar-X pertama yang dilakukan di Amerika Syarikat, penggunaan penisilin pertama yang berjaya di Amerika, penggunaan kemoterapi barah pertama, dan pengenalan pemantauan jantung janin, kelahiran semula jadi dan bilik baru lahir. Doktor Yale merancang pam jantung buatan pertama dan pam infus insulin pertama untuk diabetes, dan di sinilah kaedah penularan virus polio telah dibuat, membuka jalan untuk vaksin Salk. Penyakit Lyme dikenal pasti oleh dua doktor Yale pada tahun 1975.

Tonggak yang lebih baru merangkumi tetikus transgenik pertama, penemuan mekanisme lipatan protein, yang merupakan kunci untuk memahami penyakit neurodegeneratif, dan penemuan mekanisme imuniti bawaan, dengan implikasi besar untuk penyakit berjangkit dan barah. Sorotan tambahan termasuk kaedah pertama yang boleh dipercayai untuk pengesanan awal autisme dan pengenalpastian gen yang berkaitan dengan hipertensi, degenerasi makula, disleksia dan sindrom Tourette, antara lain.

Lokasi

New Haven

Alamat
Cedar Street,333
06510 New Haven, Connecticut, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: