University of New Mexico School of Architecture and Planning

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Sekolah Seni Bina dan Perancangan terletak di sepanjang Laluan 66 yang bersejarah di tengah-tengah Albuquerque, menawarkan pemandangan ke barat ke Lembah Sungai Rio Grande dan timur ke Pergunungan Sandia. Albuquerque / Santa Fe merangkumi kawasan metropolitan terbesar di New Mexico dengan populasi sekitar 900,000 orang, dalam konteks yang lebih luas yang merangkumi desa-desa luar bandar yang berusia ratusan tahun, dua puluh dua komuniti Pueblo, dan Navajo Nation.

SA + P terkenal dengan hubungannya dengan rantau ini dan untuk memahami nilai bekerja secara langsung mengenai isu-isu utama reka bentuk dan pembangunan di negeri dan wilayah, termasuk isu-isu penting mengenai kelestarian dan perancangan / reka bentuk komuniti yang sihat. Sekolah ini mempunyai reputasi yang kuat untuk mengajar dan memberikan pandangan profesional mengenai cara sejarah, budaya, dan persekitaran fizikal membentuk (dan dibentuk) di wilayah ini. Anggota fakulti terlibat secara aktif dengan agensi awam, NGO, lembaga perlesenan negeri, dan organisasi masyarakat, sambil turut serta dalam persatuan profesional kami.

Sejarah

Sekolah Seni Bina dan Perancangan adalah salah satu daripada sembilan sekolah / kolej Universiti New Mexico, yang mengekalkan hubungan bersejarah yang kuat dengan kedua-dua Kolej Kejuruteraan dan Kolej Seni Halus. Ijazah profesional pertama dalam bidang Senibina diakreditasi pada tahun 1967, dan program Sarjana Senibina mendapat pentauliahan pertama pada tahun 1968. Pada tahun 1975, Sekolah Seni Bina dan Perancangan telah ditetapkan sebagai sekolah profesional yang separa otonomi, bersama dengan Sekolah Undang-Undang, Perubatan , Kejuruteraan, dan Kejururawatan.

Program Perancangan Komuniti dan Wilayah Sekolah ini ditubuhkan pada tahun 1980. Merupakan salah satu unit akademik pengasas di peringkat Sarjana Pentadbiran Sumber Air antara disiplin dan memainkan peranan aktif dalam isu-isu berasaskan masyarakat di bandar. Program ijazah terbaru, Master of Landscape Architecture, ditubuhkan pada tahun 1999.

Sebagai tambahan kepada program akademik, Sekolah ini juga aktif dalam reka bentuk dan pembangunan kawasan kejiranan dan organisasi tempatan di seluruh negeri. Sejak tahun 1969 Pusat Bantuan Perancangan dan Perancangan (DPAC) telah memberikan khidmat masyarakat dalam perancangan, reka bentuk, dan penyelidikan alam sekitar ke bandar-bandar dan kota-kota New Mexico.

Lokasi

Albuquerque

Alamat
87106 Albuquerque, Mexico baru, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami