University of California, Berkeley - College of Chemistry

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Mengenai Berkeley

University of California diasaskan pada tahun 1868, lahir dari visi dalam Perlembagaan Negeri sebuah universiti yang akan "menyumbangkan lebih daripada emas California untuk kemuliaan dan kebahagiaan generasi maju."

Dari sekumpulan perintis akademik pada tahun 1868 ke Pergerakan Ucapan Percuma pada tahun 1964, Berkeley adalah tempat di mana minda terang dari seluruh dunia datang bersama untuk meneroka, bertanya dan memperbaiki dunia.

Apa yang berlaku di UC Berkeley bukan sihir. Ia hanya merasakan seperti itu.

Mengenai Kolej Kimia

Kolej Kimia terdiri daripada:

 • Jabatan Kimia
 • Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Biomolekul

Kedua-dua disiplin ini memberi peluang dan cara untuk memenuhi cabaran saintifik dan teknologi utama, seperti menangani perubahan iklim, meningkatkan bekalan makanan dunia, mensintesis bahan baru, dan menemui dan menyampaikan dadah penting. Kolej itu bangga dengan pendekatan yang seimbang untuk sains, dengan bidang penyelidikan dari eksperimen ke teori. Fakulti di kedua-dua jabatan terlibat dalam pengajaran dan penyelidikan dalam pelbagai aplikasi dan subdisiplin.

Kolej ini menawarkan ijazah sarjana dalam bidang kimia, biologi kimia, dan kejuruteraan kimia, serta jurusan ganda dalam kejuruteraan kimia dan sains dan kejuruteraan bahan, dan kejuruteraan kimia dan kejuruteraan nuklear. Pilihan baru adalah tumpuan dalam bahan kimia.

Kolej ini menawarkan program kedoktoran dalam kimia dan kejuruteraan kimia, dan program tuan dalam kejuruteraan kimia, termasuk tumpuan dalam pembangunan produk. Program diskriminasi digalakkan.

Fakulti kejuruteraan kimia dan biomolekul telah menubuhkan program penyelidikan yang terkenal di dunia dalam termodinamik, pemangkinan permukaan, proses elektrokimia, mekanik bendalir, proses pemisahan dan pengangkutan, pemprosesan polimer, dan sistem kawalan. Penyelidikan baru yang diterokai termasuk kejuruteraan biokimia, nanoteknologi, dan kajian bahan elektronik dan optik.

Fakulti di jabatan kimia kini berminat dalam penyelidikan yang meliputi kimia analisis, organik, organik, dan fizikal, serta kawasan yang pelbagai seperti nanosains; nuklear, biofisik, bahan dan kimia atmosfera; dan biologi struktur dan kimia.

Penyelidik kolej mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan lain di kampus termasuk makmal mikro dan pusat pengimejan otak. Mereka juga bekerjasama dengan saintis di seluruh kampus dan negara. Makmal Nasional Lawrence Berkeley (LBNL) (pautan adalah luar) rumah pemecut zarah yang canggih state-of-the-art digunakan secara meluas oleh ahli kimia nuklear kita. Di samping itu, LBNL's Advanced Light Source adalah salah satu sumber paling terang di dunia yang mempunyai sinar ultra-violet dan lembut x-ray dan digunakan oleh penyelidik kolej untuk menguraikan lipatan biomolekul.

132807_UCBMSSEcampuslawn.jpeg

Misi

Kolej Kimia memajukan masyarakat menerusi pendidikan dan penyelidikan.

Kami menghormati misi itu dengan mendidik pelajar yang menjadi ahli sains, penyelidik, dan pendidik bertaraf dunia yang mendorong sempadan sains kimia.

Jabatan

Jabatan Kimia dan Kejuruteraan Kimia & Biomolekul menyediakan kursus kursus dan peluang penyelidikan yang luar biasa untuk mahasiswa, pelajar siswazah, dan penyelidik pasca doktoral.

Kimia secara konsisten menghasilkan pemimpin dalam kimia analisis, organik, organik, nuklear, fizikal dan teori. Kami kini memimpin penerokaan di sempadan pengetahuan dalam bidang biofisik, bahan, dan kimia atmosfera, serta bidang biologi kimia dan nanosains yang berkembang.

Kejuruteraan Kimia dan Biomolekul (CBE) menempatkan program penyelidikan utama dalam termodinamik molekul, pemangkinan heterogen, kejuruteraan elektrokimia, kejuruteraan biokimia, dan proses pemisahan. Fakulti CBE adalah perintis penyelidikan dalam bidang biologi sintetik, nanoteknologi, kimia teori dan perkembangan bahan polimer, optik, dan semikonduktor.

Kehidupan kolej

Kompleks kolej adalah sebuah bandar kecil untuk dirinya sendiri - enam bangunan penyelidikan beroperasi 24 jam sehari. Siswazah tergesa-gesa antara makmal mengajar dan bilik darjah. Pelajar graduan dan penyiaran pos di kemudahan NMR, spektroskopi dan kristalografi. Ahli fakulti berunding dengan kumpulan makmal mereka dan memantau eksperimen. Berdekatan, penyelidik kolej mempunyai akses ke makmal khusus di kampus dan di Laboratorium Kebangsaan Lawrence Berkeley (LBL). Pemecut zarah, sumber cahaya sinar-X yang tinggi dan lebih banyak adalah jarak yang jauh. Bersama-sama dengan LBL, Jabatan Tenaga AS dan rakan sektor swasta, kolej ini telah membantu mewujudkan kumpulan pusat penyelidikan paling maju di dunia mengenai biofuel dan fotosintesis buatan.

Budaya Permulaan

UC Berkeley menganjurkan satu siri inkubator dan dana teroka bertenaga yang diarahkan kepada sokongan pelajar dan fakulti Universiti dalam usaha mereka untuk memulakan syarikat baru. Dana Berkeley Catalyst bermula beberapa tahun yang lalu oleh alumni Kolej untuk memberi tumpuan kepada pendanaan peringkat awal fakulti dan permulaan pelajar di College of Chemistry.

132806_UCB_MSSE_CalHall.jpeg

Pencapaian Nobel Kolej

Fakulti

 • 1949 William F. Giauque (BS '20, Ph.D.22)
 • 1951 Glenn T. Seaborg (Ph.D. '37)
 • 1961 Melvin Calvin
 • 1986 Yuan T. Lee (Ph.D. '65)

Alumni

 • 1934 Harold C. Urey (Ph.D. '23)
 • 1960 Willard F. Libby (BS '31, Ph.D.33)
 • 1973 Geoffrey Wilkinson (Postdoc '50)
 • 1983 Henry Taube (BS '35, Ph.D.40)
 • 1989 Thomas Cech (Ph.D. '75)
 • 1995 Mario Molina (Ph.D. '72)
 • 1996 Robert F. Curl, Jr. (Ph.D.57)
 • 1999 Ahmed Zewail (Postdoc '74)
 • 2002 Kurt Wüthrich (Postdoc '67)
 • 2018 Frances Arnold (Ph.D.85)

Kepujian Fakulti

 • Pingat Kebangsaan: 11
 • Akademi Kejuruteraan Kebangsaan: 12
 • Akademi Sains Kebangsaan: 36
 • Akademi Seni & Sains Amerika: 31
 • Anugerah Pengajaran Cemerlang: 12

Bilangan Negara Fakulti Kami Dari

 • 21

Di manakah lulusan kami pergi?

Dimana - mana! Kolej ini mempunyai lebih daripada 15,000 alumni yang tinggal di lebih 50 daerah di seluruh dunia. Mereka

bekerja di universiti, makmal kebangsaan, syarikat, agensi kerajaan, yayasan bukan keuntungan, dan inovasi yang inovatif. Mereka membawa mereka ke dalam pemahaman saintifik yang mendalam dan kemahiran canggih yang diperlukan untuk menjadi pemimpin.

Rakan kongsi dengan Industri

Kolej Kimia menyambut peluang untuk bermitra dengan rakan kongsi korporat. Syarikat-syarikat pemikiran ke hadapan hari ini melabur dalam pendidikan awam untuk memastikan masyarakat kita terus menghasilkan bakat esok. Kami dengan sukacitanya mengakui sokongan mereka terhadap hadiah yang tidak terbatas, persahabatan, biasiswa, nama kuliah, dan program.

134221_aqd_058a.jpg

Lokasi

Berkeley

Alamat
College of Chemistry,
420 Latimer Hall,
University of California, Berkeley

CA 94720-1460 Berkeley, California, Amerika Syarikat