The University of Texas of the Permian Basin

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Dari mana kita datang, ke mana kita pergi

Misi kita

Sebagai sebuah institusi yang komprehensif serantau, The Texas of Permian Basin melayani pelbagai komuniti pelajar dari wilayah, negara bagian, dan seterusnya. Melalui kecemerlangan dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan awam yang berpusatkan pelajar, Universiti ini memupuk warga yang terlibat dan mempengaruhi kehidupan sambil memajukan teknologi dan kepentingan awam di West Texas.

Pandangan 1970-an mengenai Bangunan Mesa

Sejarah Lembangan Permian UT

Kami bermula sebagai percubaan. Pada tahun 1969, Badan Perundangan Texas memutuskan untuk mewujudkan universiti "peringkat atas" di Odessa - iaitu, sebuah kolej yang hanya menerima pelajar junior, senior, dan pelajar siswazah.

Tetapi sebelum pembinaan sekolah baru dapat dijalankan sepenuhnya, tuntutan mahkamah mengganggu. Plaintif mencabar kesahihan harta harta benda Universiti. Kerja dihentikan.

Akhirnya, Mahkamah Agung Texas campur tangan, memutuskan untuk memihak Universiti. Jentolak meletup kembali, dan pada bulan April 1972, kampus baru UT Permian Basin telah pecah.

Tidak lebih dari setahun kemudian - pada 4 September 1973 - Universiti dibuka untuk kelas. Walau bagaimanapun, pembinaannya tidak lengkap, jadi 1,112 pelajar di kelas satu itu belajar di bangunan sementara dan treler. Ia akan memakan masa hampir satu tahun lagi sebelum kemudahan tetap di UT Permian Basin selesai.

Maju cepat 18 tahun: Badan Perundangan Texas memutuskan sekali lagi untuk mengubah lintasan UTPB dengan meluluskan rang undang-undang yang menjadikan sekolah itu menjadi institusi empat tahun. Kelas baru pertama - yang dikenali di kampus sebagai Pioneer Freshmen - bergabung pada musim gugur 1991.

Dari awal percubaan yang sederhana, UT Permian Basin telah berkembang di hampir semua arah.

Tidak ada sekolah seperti UT Permian Basin. Mungkin itulah sebabnya tidak ada sekolah yang mempunyai kisah seperti kita.

Bersama-sama, kita adalah Falcons.

Lokasi

Odessa

Alamat
East University Boulevard,4901
79762 Odessa, Texas, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami