Southern Methodist University Perkins School of Theology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Perkins School of Theology telah menjadi sebahagian dari Southern Methodist University sejak penubuhan universiti ini, berkembang dari tugas sebuah komisi yang dipimpin oleh Uskup James Atkins dari Methodist Episcopal Church, South untuk mendirikan sekolah teologi di sebelah barat Sungai Mississippi. Dr. ED Mouzon, dekan Jabatan Teologi Universiti Barat Daya dan kemudian uskup, menjadi dekan pertama pada tahun 1914. Dengan pembukaan universiti pada tahun berikutnya, sekolah teologi memulakan kerjanya sebagai sekolah teologi rasmi gereja untuk bahagian barat Amerika Syarikat. Ketika pemilikan Universiti terletak pada bidang kuasa Pusat Selatan Gereja Methodist pada Persatuan Bersatu 1939, sekolah teologi menjadi sekolah teologi rasmi bidang kuasa itu.

Dean Mouzon diikuti oleh Deans Hoyt M. Dobbs (1916), Paul B. Kern (1920), James Kilgore (1926), Eugene B. Hawk (1933), Merrimon Cuninggim (1951), Joseph D. Quillian Jr. (1960 ), James E. Kirby (1981), Robin W. Lovin (1994), dan William B. Lawrence (2002).

Bermula pada tahun 1945, universiti ini menerima sebilangan besar hadiah dari Joe. J. Perkins dan Lois Craddock Perkins dari Air Terjun Wichita, Texas, yang memungkinkan penempatan semula kampus dan pengembangan sekolah teologi dan memberikan anugerah utama untuk sokongannya. Kemurahan hati keluarga Perkins berterusan selama tiga generasi dari keluarga Elizabeth Perkins Prothro dan mendiang suaminya Charles, dan Caren Harvey Prothro dan mendiang suaminya C. Vincent Prothro, serta dari keluarga Kay Yeager dan suaminya Frank . Penubuhan Perpustakaan Bridwell dimungkinkan melalui hadiah pendirian dari Joseph S. Bridwell dari Air Terjun Wichita dan anak perempuannya, Margaret Bridwell Bowdle pada akhir 1940-an. Perpustakaan terus mendapat manfaat daripada pengetahuan Yayasan Bridwell.

Lokasi

Dallas

Alamat
Bishop Boulevard,5915
75205 Dallas, Texas, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami