Baca keterangan rasmi

Sebagai universiti antarabangsa terkemuka Taiwan, MCU mengalu-alukan pelajar dari seluruh dunia. Sama ada anda berminat untuk mengikuti ijazah dalam Komunikasi, Reka Bentuk, Pengurusan, Teknologi, Bahasa, Undang-Undang, atau Pelancongan, MCU menawarkan pengalaman pendidikan kelas dunia yang unik. Di sini, kami percaya dalam membina warga global yang kreatif dan inovatif yang bersedia menjadi pemimpin dunia esok.

Misi MCU

Mempertahankan misi "Satu konsep utama menyatakan tiga cara", Ming Chuan University berbangga dengan menyediakan satu persekolahan pendidikan yang menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan dan bimbingan ibu bapa. Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang komprehensif, Ming Chuan University berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam pengajaran dan pembelajaran menerusi berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi untuk menyediakan pelajar dengan profesionalisme, semangat berpasukan dan pandangan dunia yang luas untuk pengantarabangsaan.

Pendidikan berorientasikan teori dan aplikasi yang berorientasikan

Prinsip pendidikan kami menegaskan pendidikan berorientasikan aplikasi berasaskan teori, yang menyelaraskan kursus profesional, kursus utiliti (empat tahun kursus bahasa Inggeris dan kursus teknologi maklumat selama tiga tahun) dan pendidikan umum untuk memastikan semua graduan kami mendapat manfaat daripada berasaskan teori, pendidikan berorientasikan aplikasi. Kami melaksanakan pendidikan holistik untuk memupuk watak pelajar melalui seminar, tesis tamat pengajian, reka bentuk projek tamat pengajian, disiplin yang ketat, dan pengajaran yang rajin. Graduan kami bersaing dengan baik dengan rakan-rakan mereka untuk kedua-dua pendidikan dan kadar pekerjaan.

Keupayaan kompetitif yang sangat baik

Ming Chuan University mempunyai 11 sekolah: Pengurusan, Komunikasi, Undang-Undang, Reka Bentuk, Bahasa Gunaan, Teknologi Maklumat, Pelancongan, Sains Sosial, Teknologi Kesihatan, Teknologi Finacial, dan Kolej Antarabangsa. Selaras dengan perkembangan cepat globalisasi dan ekonomi berasaskan pengetahuan, Sekolah kami bukan sahaja menyewa ahli fakulti dengan ijazah doktor falsafah, tetapi juga mengarahkan pengajaran dan penyelidikan mereka dengan integrasi antara disiplin universiti, pembangunan berterusan, daya saing, dan permintaan masyarakat. Untuk mencapai matlamat ini, setiap sekolah siswazah dan jabatan mesti mempromosikan ciri-ciri profesional mereka sendiri dan kelebihan daya saing, menggalakkan kualiti pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan, dan meningkatkan kecekapan pelajar melalui penilaian fakulti dan penilaian penilaian pengajaran secara berkala.

Lengkapkan persekitaran e-pembelajaran

Dalam era teknologi maklumat abad ke-21 ini, pelajar mesti memupuk keupayaan untuk mencari, menganalisis, memproses dan mengintegrasikan maklumat. Oleh kerana aplikasi teknologi rangkaian dalam persekitaran pembelajaran, teknologi yang relevan matang. Hasil pengajaran melalui rangkaian maklumat global sangat baik dan akan menjadi perkembangan utama bagi universiti.

Untuk menggalakkan pengajaran dan pembelajaran berbilang muka, universiti kami telah mewujudkan persekitaran e-pembelajaran yang lengkap. Perkembangan ke Universiti Rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa had ruang dan masa. Pelajar boleh mengulangi bahan pengajaran dalam talian untuk mempromosikan hasil pembelajaran mereka. Pengajaran rangkaian membolehkan pelajar belajar tanpa memerlukan masa dan ruang yang terkawal interaksi antara ahli fakulti dan pelajar, yang merupakan cabaran besar dalam mod pengajaran tradisional.

Bagi menyokong rangkaian dan pengajaran berteknologi tinggi, kami telah menyediakan semua bilik darjah di kedua-dua kampus untuk menjadi e-bilik darjah. Kami akan terus membangunkan lebih banyak kursus dalam talian untuk pelajar untuk mempromosikan kualiti pengajaran, penyelidikan, perkhidmatan, dan daya saing pelajar.

Falsafah Pendidikan

Ming Chuan University ditubuhkan pada falsafah pendidikan Founder Pao, termasuk:

  1. Menghadiri semua pelajar dengan penjagaan, sokongan, dan bimbingan ibu bapa
  2. Disiplin yang Ketat dan Pengajaran Keras
  3. Menggalakkan usaha gigih dalam mengajar
  4. Arahan yang sesuai dalam teori dengan pengalaman dalam aplikasi
  5. Menekankan kemanusiaan dan teknologi

Universiti ini bertujuan merealisasikan pendidikan praktikal, menggalakkan pelajar menggabungkan amalan dan teori supaya mereka dapat memasuki tenaga kerja sebaik sahaja tamat pengajian. Memandangkan peningkatan globalisasi dan demam global yang semakin meningkat, universiti berusaha untuk menyediakan pelajar menghadapi persaingan global melalui integrasi teori pendidikan di institusi Cina dan rakan universiti di luar negara. Di samping belajar dari pengalaman pendidikan yang berjaya, Ming Chuan berusaha untuk memupuk lebih baik para pelajarnya di bawah falsafah pendidikan: penyetempatan pengetahuan global dan penyebaran pengetahuan tempatan ke dunia.

Untuk mencapai matlamat utama dalam membangunkan universiti antarabangsa yang luar biasa, universiti akan berusaha untuk meneruskan pendidikan berkualiti dan komited kepada kecemerlangan antarabangsa dalam pengajaran dan penyelidikan.

Matlamat Pendidikan

Pengantarabangsaan

Penciptaan persekitaran pembelajaran antarabangsa untuk mengembangkan pandangan dunia fakulti dan pelajar; promosi pensijilan antarabangsa; mengikuti perkembangan pendidikan di seluruh dunia.

Bahagian Pendidikan dan Pertukaran Antarabangsa dan Kolej Antarabangsa telah membawa kemajuan yang baik ke arah tujuan pengantarabangsaan. Dengan jumlah pelajar asing yang paling banyak di universiti di Taiwan, Universiti mencerminkan usahanya dalam mempromosikan pengantarabangsaan pendidikan tinggi dan membina persekitaran pembelajaran bahasa Inggeris.

Profesionalisme

Penekanan pada kerjasama industri akademik untuk mengukuhkan pengetahuan teoritis dan kecekapan praktikal; memberi tumpuan kepada pengalaman profesional bersama-sama dengan usaha akademik untuk menyediakan peluang pembelajaran pelbagai peringkat dan pembelajaran sepanjang hayat.

Sebagai tindak balas kepada keperluan yang semakin meningkat untuk kemajuan akademik, universiti telah membuat peningkatan yang besar dalam memudahkan perkongsian sumber dan sistem pengurusan bakatnya. Pencapaian terkini termasuk perkhidmatan e-bilik darjah dan sistem e-portfolio untuk pelajar dan ahli fakulti.

Kecemerlangan

Menentukan penerapan prinsip bimbingan pendidikan yang ketat untuk memupuk pelajar dengan rasa tanggungjawab dan semangat berpasukan; mengejar kecemerlangan dalam pengajaran, pembelajaran, penyelidikan, dan perkhidmatan.

Ming Chuan University telah mendapat banyak pujian untuk pendidikan berkualitinya. Pada tahun 2009, universiti itu mendapat pangkat tertinggi di kalangan kolej dan universiti di utara Taiwan di akreditasi jabatan yang dijalankan oleh Majlis Penilai dan Penilaian Pendidikan Tinggi Taiwan (HEEACT). Di samping itu, universiti itu telah dianugerahkan subsidi "Memajukan Kecemerlangan Pengajaran" MOE pada tahun-tahun berturut-turut.

Program diajar dalam:
  • English

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus Eksekutif

Ming Chuan University

Program Sarjana dalam Hal Ehwal Antarabangsa berasal dari Sekolah Siswazah Antarabangsa Hal Ehwal Antarabangsa (GSIA), program pengajian pertama dan satu-satunya lepasan ... [+]

Sekolah Siswazah Antarabangsa Hal Ehwal Antarabangsa (GSIA) adalah program pertama di Taiwan yang mempersiapkan para pelajar untuk menjadi sebahagian daripada elit rundingan dalam urusan politik dan ekonomi global. Pada tahun 2014, GSIA ditukar kepada Program Sarjana dalam Hal Ehwal Antarabangsa, dibuka kepada pelajar antarabangsa sahaja.

Kurikulum kami menyesuaikan, kursus maju yang memberi tumpuan kepada tadbir urus global, strategi dan operasi global, dan rundingan dan komunikasi antarabangsa. Semua kursus terutamanya diajar dalam bahasa Inggeris, dengan sokongan akademik tambahan dalam bahasa Cina.

Menamatkan pengajian dengan ijazah sarjana dalam Hal Ehwal Antarabangsa adalah permulaan yang baik untuk pelajar yang ingin mencapai kecemerlangan dalam tadbir urus global, operasi perniagaan global, rundingan antarabangsa, diplomasi awam, dan komunikasi global, yang membawa kepada kejayaan.... [-]

Taiwan Taipei
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Ming Chuan University

Pentadbiran Media dan Komunikasi Baru (NMCA) bertujuan untuk memupuk profesional teknologi media baru, dan profesional yang mempunyai pengetahuan mengenai pasaran media C ... [+]

Mengapa belajar di Program Pentadbiran Media dan Komunikasi Baru (NMCA)?Satu yuran pengajian untuk ijazah bergandaLima kepakaran bidang kepakaranKawasan minat 1: Komunikasi Gunaan dan Pemasaran Media Baru (ditawarkan oleh MCU-MI)Kawasan minat 2: Pentadbiran Komunikasi (6 kredit diperlukan; ditawarkan oleh SVSU)Kawasan minat 3: Persekitaran Komunikasi (6 kredit diperlukan; ditawarkan oleh SVSU)Kawasan minat 4: Komunikasi Gunaan dan Pemasaran Media Baru (ditawarkan oleh MCU-MI)Kawasan minat 5: Media dan pasaran Cina kontemporari (yang ditawarkan oleh MCU-MI)Pelajar MCU menerima diskaun yuran kreditKredit terdahulu di Taiwan untuk memendekkan tempoh kajianInteraksi dan pertukaran dengan pelajar tempatanNikmati kemudahan canggih di SVSUMisi... [-]
Amerika Syarikat Saginaw
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

MA

Ming Chuan University

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bidang TCS / FL (Pengajaran Bahasa Cina sebagai Bahasa Kedua / Asing) telah berkembang pesat ke setiap penjuru dunia. Program induk Pe ... [+]

Mengapa TCFL?

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bidang TCS / FL (Pengajaran Bahasa Cina sebagai Bahasa Kedua / Asing) telah berkembang pesat ke setiap penjuru dunia. Program induk Pengajaran Bahasa Cina sebagai Bahasa Asing telah diasaskan untuk memupuk bakat luar biasa dalam bidang TCFL. Program induk ini memberikan penekanan yang kuat terhadap mengintegrasikan teori dan amalan dalam pendidikan. Kami bertujuan menyediakan pelajar untuk kerjaya yang menjanjikan di TCFL dan untuk menyumbang lagi kepada bidang pendidikan bahasa Cina.

Satu Tuisyen untuk Dua Darjah

Selepas selesainya 36 jam kredit, pelajar akan diberikan dua gelar sarjana, Sarjana Sastera (MA) oleh SVSU dan Sarjana Seni (MA) oleh MCU-MI. Ijazah dua menunjukkan kecekapan antarabangsa, lintas budaya, dan disiplin lulus dari graduan.... [-]

Amerika Syarikat Saginaw
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

2018 08 30 銘傳大學短版中音英字