Harding University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

MISI KITA

Kami adalah komuniti yang berusaha menyokong dan mencabar pelajar kami untuk merealisasikan potensi penuh mereka. Misi kami adalah untuk memberikan pendidikan berkualiti yang akan membawa kepada pemahaman dan falsafah hidup yang sesuai dengan cita-cita Kristian.

Sejarah

Harding bermula sebagai kolej senior pada tahun 1924, ketika dua kolej junior, Arkansas Christian College dan Harper College, menggabungkan kemudahan dan aset mereka, menggunakan nama baru Harding College, dan terletak di kampus Arkansas Christian di Morrilton, Ark. Harper telah ditubuhkan pada tahun 1915 di Harper, Kan., dan Arkansas Christian telah disewa pada tahun 1919.

Setelah menamatkan kajian yang dimulakan pada bulan Mei 1978, lembaga pengawas menyetujui perubahan yang dicadangkan oleh Harding ke status universiti, dan pada 27 Ogos 1979, nama institusi tersebut secara rasmi menjadi Harding University .

Kolej ini dinamakan sebagai kenangan James A. Harding, pengasas bersama dan presiden pertama Nashville Bible School (sekarang David Lipscomb University) di Nashville, Tenn. Seorang pendakwah, guru dan pendidik Kristian, James A. Harding memberi inspirasi kepada rakan sekerjanya dan bersekutu dengan semangat untuk pendidikan Kristian yang tetap menjadi tradisi penting di Harding University .

Dengan penggabungan JN Armstrong, yang telah berkhidmat selama lima tahun sebagai presiden Harper, menjadi presiden Harding College, dan AS Croom, presiden Arkansas Christian selama dua tahun, menjadi naib presiden untuk urusan perniagaan. Pada tahun 1934 Harding dipindahkan ke tempatnya sekarang di Searcy, Ark., Di kampus sebuah bekas institusi wanita, Galloway College.

Salah seorang lulusan pertama Harding, George S. Benson, kembali dari tugas misi di China pada tahun 1936 untuk menjawat jawatan presiden alma maternya. Pendidik yang bersungguh-sungguh dengan cepat mengarahkan Kolej untuk tidak berhutang dan melancarkannya dalam perjalanan ke kestabilan kewangan, pengiktirafan nasional dan akreditasi akademik. Ketika Dr. Benson bersara pada tahun 1965, 29 tahun perkhidmatannya yang tidak kenal lelah lebih jelas di kampus bernilai jutaan dolar, pentauliahan serantau, fakulti yang kuat, dan badan pelajar yang terus berkembang. Dr. Benson meninggal pada bulan Disember 1991 dan dikebumikan di Searcy.

Dr Clifton L. Ganus Jr., lulusan tahun 1943, berkhidmat sebagai presiden dari tahun 1965 hingga 1987. Seorang bekas ketua jabatan sejarah dan naib presiden Kolej, Dr. Ganus meneruskan usaha pendahulunya untuk mencapai kecemerlangan dengan memimpin rancangan penambahbaikan kampus dan pengembangan. Semasa pentadbirannya, pendaftaran meningkat dari 1.472 pada musim gugur 1965 menjadi 2.767 pada musim gugur 1986. Tujuh bangunan akademik utama, empat dewan kediaman besar, dan beberapa pangsapuri pelajar yang sudah berkahwin telah dibina. Tambahan $ 1 juta untuk Bangunan Sains telah siap pada tahun 1984. Juga, enam bangunan akademik telah diubahsuai dan / atau diperbesar. Program kejururawatan, program kerja sosial, program Mission Prepare, School of Biblical Studies (dengan program di Searcy dan di Nassau, Bahama), dan program Harding University di Florence (Itali) dikembangkan semasa pemerintahannya. Di Memphis, Tenn., Graduate School of Religion mengalami pertumbuhan yang ketara, mendapat akreditasi oleh Southern Association, dan menambahkan gelar Doctor of Ministry ke programnya. Setelah bersara, Dr. Ganus menjadi canselor pertama Harding, dan untuk menghormatinya, lembaga pengawas menamakan kompleks pendidikan jasmani itu sebagai Pusat Atletik Clifton L. Ganus Jr.

Dr. David B. Burks menjadi presiden keempat Harding pada Mei 1987. Lulusan 1965, dia telah menjadi ahli fakulti sejak 1967 dan sebelumnya berkhidmat sebagai dekan School of Business. Sebagai profesor perniagaan dan pengarah program Pengajian Amerika, Dr. Burks menerima Anugerah Guru Cemerlang pada tahun 1974 dan 1986. Sebagai seorang CPA, pesara, Texan, dan perunding, dia telah menulis The Christian Alternative for Business and Strategic Management Simulation. Dia memulakan kursus dalam Etika Perniagaan Kristian, syarat untuk semua jurusan perniagaan. Beliau memiliki gelar doktor dalam pentadbiran pendidikan tinggi dari Florida State University. Di bawah kepemimpinannya, Universiti telah mengalami peningkatan rekod dalam pendaftaran dan pemberian dan, yang lebih penting, terus memberi penekanan yang besar pada pelayanan Kristiani.

Dr. Burks bersara dari jawatan presiden Mei 2013. Setelah bersara, dia menjadi canselor Harding, dan Dr. Ganus menjadi canselor-emeritus pertama. Dr. Burks masih mempunyai pejabat di kampus dan aktif dalam komuniti Harding. Setelah berkhidmat selama 73 tahun kepada kakitangan Harding University , Canselor Emeritus Clifton Loyd Ganus, Jr. meninggal pada 9 September 2019, pada usia 97 tahun.

Dr. Bruce D. McLarty secara rasmi menjadi presiden Harding kelima pada 1 Jun 2013. Sebelum dilantik sebagai presiden, Dr. McLarty adalah naib presiden Universiti untuk kehidupan rohani selama lapan tahun. Sebelum bekerja di Harding, dia adalah menteri mimbar di College Church of Christ in Searcy dari tahun 1991-2005. Sebelum datang ke Searcy, dia berkhotbah di Cookeville, Tenn .; Memphis, Tenn .; Marks, Miss ;; dan Williford, Ark. Dia dan isterinya, Ann, juga menghabiskan masa di Meru, Kenya, sebagai mubaligh.

Dr. McLarty lulus pada tahun 1978 dengan memperoleh BA dalam Bible dari Harding College ketika itu. Pada tahun 1982, dia mendapat M.Th. dari Harding School of Theology. Dia menerima D.Minnya. dari Ashland (Ohio) Theological Seminary pada tahun 2010. Dr. McLarty menerima anugerah Outstanding Alumnus dari College of Bible and Ministry di Harding pada tahun 1999. Dia telah menulis artikel untuk 21st Century Christian Magazine, Upreach Magazine, Image Magazine, The Gospel Advocate, dan Majalah Gereja dan Keluarga Harding. Selain menulis artikel, dia juga menulis sebuah buku, Journey of Faith: Walking With Jesus Through the Gospel of John, yang diterbitkan pada tahun 1997.

Semasa pidato sulungnya 20 September 2013, Dr. McLarty membuat ungkapan "Komuniti Misi" sebagai definisi untuk apa yang telah, adalah dan bertujuan untuk menjadi Harding. Dia berharap dapat terus menyatukan badan pelajar, fakulti dan kakitangan bersama sebagai komuniti kerana setiap orang berusaha untuk melayani Tuhan dan satu sama lain setiap hari.

Lokasi

Searcy

Alamat
East Market Avenue,915
72149 Searcy, Arkansas, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami