Georgia Institute of Technology

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Misi Georgia Tech School of Architecture adalah untuk menanamkan pelajar kami dengan keingintahuan sepanjang hayat tentang persekitaran yang dibina, penghargaan makna sosial dan budaya, dan semangat untuk memperbaiki masa depan. Kami berusaha untuk memupuk pemahaman pelajar terhadap reka bentuk seni bina dan bandar sebagai usaha estetika, teknikal, dan penyelidikan yang mesti secara kreatif melangkau sempadan tatatertib tradisional.

132749_pexels-photo-3815533.jpeg

Sejarah kita

Seni bina itu ditubuhkan sebagai disiplin pengajian di Georgia Tech pada tahun 1908 atas permintaan seorang pelajar kejuruteraan awam yang merekrut rakan-rakan pelajar untuk memasuki kelas dua puluh. Sepanjang abad yang lalu, Jabatan Seni Bina telah dilengkapi dengan penambahan disiplin (dalam rangka penubuhan) Reka Bentuk Perindustrian (1940), Perancangan Bandar & Wilayah (1952), Pembinaan Bangunan (1958), dan Muzik (1991).

Kolej Senibina pelbagai disiplin (kini dikenali sebagai College of Design) ditubuhkan pada tahun 1975, dan satu peristiwa penting yang tidak lama kemudian diikuti adalah penubuhan pada tahun 1982 dari Doktor Falsafah dalam bidang Seni Bina dan program Doktor Falsafah pelbagai disiplin, sebuah refleksi daripada peningkatan kompleksiti persekitaran yang direka dan dibina serta penekanan yang semakin meningkat terhadap penyelidikan terdahulu di Georgia Tech. Di samping lima Sekolah, Kolej ini merangkumi tujuh pusat penyelidikan: Pusat Pertumbuhan Kualiti & Pembangunan Wilayah, Pusat Sistem Maklumat Geografi, Pusat Teknologi Pengajian dan Akses Alam Sekitar, Pusat Akses Media Alternatif, Makmal Bangunan Digital, Pusat Sumber Pembinaan, dan Pusat Teknologi Muzik.

Sekolah Seni Bina di Georgia Tech merangkumi lima program ijazah yang berbeza, sebuah refleksi dari pelbagai misi Sekolah dalam pendidikan sarjana muda, pendidikan profesional, dan kajian lanjutan & penyelidikan. Sarjana Sains Sarjana Sains dalam bidang Seni Bina menyumbang kepada misi pendidikan umum Georgia Tech melalui pendidikan reka bentuk berasaskan studio yang menyediakan asas dalam pengetahuan liberal dan teknologi dan menekankan kreativiti dan keupayaan untuk mencari dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan persekitaran yang dibina dan didiami. Di tengah-tengah Sekolah adalah ijazah profesional dalam bidang seni bina, Master of Architecture yang diiktiraf, yang memenuhi satu syarat bagi individu yang bertujuan untuk mencapai lesen sebagai pengamal arkitek. Terbenam seperti yang ada di institut teknologi dan terletak di dalam metropolis yang dinamik, program M.Arch Georgia Tech memupuk budaya reka bentuk yang dimaklumkan oleh penyelidikan, yang dicetuskan oleh imaginasi, dan diterapkan oleh semangat perusahaan, inovasi, dan pengetahuan.

Hubungan dengan latihan dan industri, Sekolah telah membangunkan beberapa program ijazah pascasarjana: Sarjana Sains yang baru ditubuhkan dalam ijazah Rekabentuk Bandar, perkongsian dengan Sekolah Bandar dan Perancangan Wilayah, yang menangani cabaran kebangsaan dan global yang berkaitan dengan pertumbuhan bandar ; dan Ijazah Sarjana Sains (dengan major dalam Seni Bina) dengan kepekatan yang berbeza dalam bidang Reka Bentuk Digital & Fabrikasi, Bangunan Berprestasi Tinggi, dan Kesihatan & Reka Bentuk. Kepekatan ini mencerminkan bidang pengajian khusus dalam Ph.D kami. program: Pengiraan Reka Bentuk, Teknologi & Prestasi Bangunan, dan Seni Bina, Budaya, & Perilaku, masing-masing dengan makmal penyelidikan yang berkaitan dan asas pembiayaan yang besar. Kami juga menyokong kerja dalam Seni Bina, Sejarah & Masyarakat. Secara sejarah, perkembangan budaya penyelidikan yang dibiayai dalam bidang seni bina telah tertinggal di belakang disiplin saudara dalam kejuruteraan dan sains. Namun apa yang kita cuba lakukan di Sekolah Seni Bina adalah untuk mengeksploitasi ketegangan kreatif antara penyelidikan dan reka bentuk yang boleh memacu inovasi dalam bidang, untuk membayangkan masa depan yang lebih baik melalui seni bina, reka bentuk, dan penyelidikan.

Kemudahan kami

Kemudahan utama yang menampung pelajar, fakulti, dan kakitangan Kolej Rekabentuk termasuk tiga bangunan. Bangunan Kolej Reka bentuk terdiri daripada dua sayap (Timur dan Barat) yang siap pada tahun 1952 dan 1980 masing-masing dan bangunan Penyelidikan Hinman, dibina pada tahun 1939 dan diubah suai pada tahun 2011.

Kolej Rekabentuk Timur dan Barat

Kompleks ini menempatkan pejabat pentadbiran untuk sekolah, studio reka bentuk seni bina sarjana muda, ruang juri reka bentuk, bilik kelas gaya kuliah pelbagai saiz dan kapasiti, bilik seminar, makmal komputer, dan pejabat fakulti. Kemudahan lain yang ditempatkan di sini termasuk cawangan Perpustakaan Georgia Tech perumahan koleksi berkaitan seni bina, galeri pameran, reka bentuk dan bengkel membuat model, dan sumber pengeluaran / pencetakan digital.

Bangunan Penyelidikan Hinman

Kemudahan ini menempatkan studio reka bentuk untuk program ijazah Sarjana Seni Bina dan Sarjana Sains, ruang juri, makmal komputer, pejabat fakulti, Penyusun Reka bentuk Reka bentuk dan Makmal penyelidikan Teknologi Bangunan yang menampung saintis penyelidikan dan Ph.D. ruang kerja pelajar.

Tiada kemudahan Sekolah yang lain melambangkan semangat dan trajektori kajian seni bina di Georgia Tech daripada Bangunan Penyelidikan Hinman. Diiktiraf secara meluas untuk kecemerlangan reka bentuknya dengan pelbagai anugerah profesional dan industri, bangunan tersebut menggabungkan pemulihan sensitif makmal penyelidikan vintaj, moden dan praktikal dengan penyesuaian spatial yang bersifat kreatif dan berpengalaman yang semula diprogramkan untuk arahan reka bentuk dan penyelidikan. Reka bentuk strategik bergerak dan palet bahan halus mencapai kesan dramatik maksimum di ruang seperti nave sekarang kini semula didedikasikan untuk pengeluaran kreatif. Pembinaan baru dan sedia ada dibawa bersama dalam ketegangan kreatif yang memancarkan semua kemungkinan puisi kraf material yang digabungkan dengan proses digital.

Bangunan Penyelidikan Hinman juga merupakan rumah kepada Makmal Bangunan Digital. Makmal Bangunan Digital membantu menyambungkan industri kepada penyelidikan dan fakulti dan staf sokongan makmal di Sekolah Seni Bina melalui pengajaran, menasihati, dan mewujudkan peluang latihan dan latihan untuk pelajar.

Kemudahan Sekolah Senibina Tambahan

  • Lab Digital Fabrication adalah makmal College of Design yang menyokong inisiatif Sekolah dalam reka bentuk dan fabrikasi digital dan terletak di pinggir kampus di Marietta Street. Kemudahan ini menempatkan peralatan fabrikasi mewah, pejabat, dan ruang kerja projek.
  • Makmal Reka Bentuk SimTigrate , yang terletak bersebelahan dengan Institut Sistem Kesihatan, adalah makmal College of Design makmal kesihatan dan reka bentuk yang fokus yang juga menyokong inisiatif penyelidikan Sekolah dalam bidang reka bentuk berasaskan bukti.

Akreditasi

Di Amerika Syarikat, kebanyakan dewan pendaftaran memerlukan ijazah dari program ijazah profesional yang diakreditasi sebagai prasyarat untuk lesen. Lembaga Akreditasi Senibina Negara (NAAB), yang merupakan agensi tunggal yang diberi kuasa untuk memberi akreditasi program ijazah profesional dalam seni bina yang ditawarkan oleh institusi dengan akreditasi serantau AS, mengiktiraf tiga jenis darjah: Sarjana Muda Seni Bina, Sarjana Seni Bina dan Doktor Seni bina. Satu program boleh diberikan tempoh akreditasi selama lapan tahun, tiga tahun, atau dua tahun, bergantung pada sejauh mana kesesuaiannya dengan standard pendidikan yang ditetapkan.

Doktor Senibina dan Sarjana program ijazah Senibina mungkin memerlukan ijazah sarjana muda pra-profesional dalam bidang seni bina untuk kemasukan. Walau bagaimanapun, ijazah pra-profesional tidak, dengan sendirinya, diiktiraf sebagai ijazah yang diiktiraf. "

Georgia Institute of Technology , Sekolah Senibina menawarkan program ijazah yang terakreditasi NAAB berikut:

  • Sarjana Seni Bina, trek 3-tahun (ijazah bukan profesional + 102 jam semester)
  • Sarjana Seni Bina, trek 2-tahun (ijazah pra-profesional + 60 jam semester)

Lawatan akreditasi seterusnya bagi kedua-dua program: 2022

Kerja Pelajar kami

Dalam Semester Kejatuhan 2017, pelajar dari Advanced Design Studio dicabar untuk merekabentuk jambatan baru untuk Atlanta BeltLine terus di atas North Avenue. Pelajar mempunyai tiga minggu untuk menyelesaikan projek ini. Terdapat beberapa peraturan praktikal: pergerakan merentasi Pathway tidak dapat terganggu; North Avenue mesti dihubungkan dengan BeltLine dengan cara yang bijak, dan reka bentuknya perlu menangkap air hujan.

Lokasi

Atlanta

Alamat
School of Architecture
245 4th Street, NW, Suite 351
Atlanta, GA 30332-0155

Atlanta, Georgia, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program