Arizona State University Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Kursus kewartawanan telah ditawarkan di Arizona State sejak tahun 1931 ketika Presiden Ralph Swetman menginginkan publisiti. Dia mempekerjakan William D. Taylor dalam kapasiti hubungan masyarakat dan sebagai guru kewartawanan pertama dalam sejarah institusi tersebut.

Pada tahun 1936, CE "Chuck" Southern fakulti Inggeris mula mengajar kelas kewartawanan pertama. Pada tahun 1946, George C. "Pappy" Yates bergabung dengan fakulti sebagai ketua Bahagian Perkhidmatan Khas dan mengajar beberapa kursus kewartawanan. Peranan utama kelas kewartawanan pada tahun-tahun awal adalah untuk menyediakan bakat untuk menghasilkan surat khabar dan buku tahunan pelajar.

Ernest J. Hopkins, yang diiktiraf sebagai pengasas program kewartawanan, bekerja sebagai profesor kewartawanan bersekutu pada tahun 1949 dan menjadi ahli fakulti pertama dengan kewartawanan dalam tajuknya. Bahagian Kewartawanan ditubuhkan dengan 10 kursus yang ditawarkan. Kelas pertama dalam berita radio ditawarkan pada tahun 1951 dan jurusan radio-televisyen muncul pada tahun 1954, begitu juga kelas pertama dalam fotografi berita.

The State Press berfungsi sebagai makmal untuk melaporkan dan menyunting kelas. Imej dari ASU Sahuaro, 1956.

Pada tahun 1957, kewartawanan meninggalkan Jabatan Bahasa Inggeris dan kursus radio-televisyen dikeluarkan dari kurikulum audio-visual untuk membentuk Jabatan Komunikasi Massa. Jabatan baru mempunyai fakulti tiga dan 31 jurusan; Marvin Alisky berkhidmat sebagai ketua. Pada tahun 1958, jabatan ini menjadi ahli dalam Pentadbiran Sekolah Persatuan Masyarakat Amerika.

Pada mulanya, State Press, akhbar kampus, berfungsi sebagai makmal kelas pelaporan dan penyuntingan. Penasihat adalah ahli fakulti seperti pengurus besar KAET-TV.

Dari tahun 2005 hingga 2019, badan pelajar meningkat lebih daripada 50 peratus dan fakulti meningkat lebih daripada 70 peratus. Tokoh kewartawanan nasional yang bergabung dengan fakulti itu termasuk Leonard Downie Jr., bekas editor eksekutif The Washington Post; Sarah Cohen, bekas penyunting data untuk The New York Times; Walter V. Robinson, bekas editor pasukan "Spotlight" Boston Globe yang terkenal; dan Pauline Arrillaga dan Maud Beelman, masing-masing bekas penyunting perusahaan dan penyiasatan, untuk The Associated Press. Dalam tempoh masa yang sama, kepelbagaian badan pelajar meningkat kepada hampir 40 peratus dan kepelbagaian fakulti menjadi 30 peratus.

Lokasi

Phoenix

Alamat
North Central Avenue,555
85004 Phoenix, Arizona, Amerika Syarikat

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami