Keystone logo

1 Sarjana Program dalam Seni Persembahan Pengajian Filem Teori Filem 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana
  • Seni Persembahan
  • Pengajian Filem
  • Teori Filem
Bidang pengajian
  • Seni Persembahan (1)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular study format

Popular locations

Sarjana Program dalam Seni Persembahan Pengajian Filem Teori Filem

Apakah kajian Teori Filem?
Teori Filem mengkaji sejarah, teori dan kritikan pawagam. Anda akan belajar bagaimana untuk menerangkan dan menilai pelbagai aspek pawagam melalui pelbagai pendekatan termasuk falsafah, Marxisme, psikoanalisis, bangsa atau jantina. Ia boleh membantu kita untuk lebih menghargai filem yang kita tonton dan memahami mesej yang mereka cuba sampaikan.

Apa yang boleh saya lakukan dengan ijazah dalam Teori Filem?
Terdapat banyak laluan kerjaya berbeza yang boleh anda ambil dengan ijazah dalam Teori Filem. Anda boleh bekerja sebagai pengkritik filem, pengaturcara filem atau ahli sejarah filem. Anda juga boleh bekerja dalam bidang pendidikan filem, mengajar orang lain tentang seni dan sejarah pawagam. Atau, anda boleh menggunakan pengetahuan anda tentang Teori Filem untuk meneruskan kerjaya dalam pembikinan filem itu sendiri. Mana-mana laluan yang anda pilih, ijazah dalam Teori Filem akan memberikan anda pemikiran kritis dan kemahiran analisis yang anda perlukan untuk berjaya.

Jenis ijazah Teori Filem yang berbeza
Tahap ijazah teori filem boleh berbeza-beza bergantung pada institusi dan program. Ijazah sarjana muda dalam teori filem mungkin diperlukan untuk beberapa pekerjaan peringkat kemasukan dalam industri, tetapi ijazah sarjana atau kedoktoran mungkin diperlukan untuk jawatan lanjutan. Banyak universiti menawarkan teori filem sebagai sebahagian daripada kurikulum kemanusiaan atau seni yang lebih besar. Ahli teori filem juga boleh mengkaji aspek lain filem, seperti sejarah, kritikan, dan pengeluaran.

Apakah yang akan saya pelajari semasa ijazah Teori Filem saya?
Anda akan mempelajari pelbagai topik yang berkaitan dengan teori filem, termasuk sejarah dan evolusi filem, genre filem yang berbeza, dan cara menganalisis dan mentafsir filem. Anda akan mempelajari pendekatan kritikal terhadap teori filem, seperti teori filem feminis, teori filem Marxis, dan psikoanalisis. Di samping itu, anda akan berpeluang untuk mengkaji filem-filem tertentu secara mendalam dan mengaplikasikan teori-teori yang telah anda pelajari untuk analisis anda sendiri terhadap filem-filem ini.

Tuan A diperolehi selepas pelajar melengkapkan program ijazah sarjana muda. Untuk mendapatkan tuan, anda biasanya perlu melengkapkan 12 hingga 18 kursus kolej yang sering melibatkan melengkapkan ujian komprehensif dan / atau tesis.