Keystone logo
Hubungi Sekolah Secara Terus - Bandingkan 8 Sarjana dalam Sains Perpustakaan 2023

8 Sarjana Program dalam Sains Perpustakaan 2023

Gambaran keseluruhan

Mendapatkan ijazah sarjana adalah satu langkah biasa untuk graduan kolej dari pelbagai latar belakang siswazah. Ijazah ini mengiktiraf kepakaran dalam bidang yang dipilih dan merupakan keperluan untuk beberapa jawatan yang lebih maju.

Apakah Master dalam Sains Perpustakaan? Sarjana dalam program Sains Perpustakaan mengajar asas penyimpanan, akses dan pengurusan maklumat. Pelajar boleh memilih fokus yang lebih tradisional ke atas pustakawan atau mengikuti ijazah berasaskan teknologi yang berpusat pada media dan perkhidmatan digital. Bergantung pada bidang tumpuan, kursus yang ditawarkan mungkin termasuk reka bentuk sistem maklumat, interaksi manusia-komputer, pengkatalogan dan curations pemegangan.

Pelajar yang mengikuti Master dalam Sains Perpustakaan mempelajari kemahiran penting seperti pengurusan pangkalan data, penggunaan teknologi maklumat dan amalan terbaik perkhidmatan maklumat. Ijazah ini menjadikan peralihan yang sangat baik dari kajian sarjana muda untuk penyediaan kerjaya dan dapat meningkatkan kemahiran profesional kerja pekerja.

Sarjana dalam Sains Perpustakaan biasanya mengambil masa dua hingga tiga tahun untuk menyelesaikan, walaupun banyak institusi menawarkan penjadualan yang fleksibel bagi mereka yang memerlukan lebih lama. Kos mendapatkan ijazah sarjana akan bergantung kepada institusi, sehingga penting agar pelajar menghubungi pejabat kemasukan secara langsung untuk pendaftaran khusus dan yuran pendaftaran.

Ijazah ini menawarkan asas yang kukuh untuk individu yang mencari kerjaya berasaskan maklumat dalam sektor swasta dan awam. Biro Statistik Buruh meramalkan bahawa jangkaan pekerjaan pustakawan akan meningkat dari 2 hingga 7 peratus menjelang tahun 2024. Di samping menjadi pustakawan di sekolah, perpustakaan awam, bangunan kerajaan atau hospital, graduan boleh pergi ke kerjaya sebagai arkivis, arkitek maklumat, kurator koleksi, pakar metadata atau pustakawan penyelidikan.

Banyak universiti dan universiti di seluruh dunia mempunyai program Sarjana Sains Perpustakaan. Mengikut ijazah dalam talian adalah pilihan yang baik untuk pelajar yang tinggal di kawasan terpencil, tidak mempunyai akses kepada program secara tempatan atau memerlukan penjadualan yang fleksibel. Untuk mengetahui lebih lanjut, cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.

Baca lagi

Penapis

  • Sarjana
  • Pengajian Kemanusiaan
  • Sains Arkib
  • Sains Perpustakaan
Bidang pengajian
  • Pengajian Kemanusiaan (8)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian