Keystone logo

34 Sarjana Program dalam Pengajian Seni Bina Perancangan Bandar 2024

Penapis

Penapis

 • Sarjana
 • Pengajian Seni Bina
 • Perancangan Bandar
Bidang pengajian
 • Pengajian Seni Bina (34)
  • Kembali ke kategori utama
  Lokasi
  Cari lebih banyak lokasi
  Jenis darjah
  Tempoh
  Kepantasan belajar
  Bahasa
  Bahasa
  Format kajian

  Sarjana Program dalam Pengajian Seni Bina Perancangan Bandar

  Memperolehi ijazah sarjana memberi peluang kepada pelajar untuk memajukan pengetahuan, kemahiran, pengalaman dan potensi kerjaya dalam fokus akademik yang dipilih. Kebanyakan program peringkat siswazah biasanya mengambil masa satu hingga dua tahun untuk diselesaikan.

  Apakah Master dalam Perancangan Bandar? Program-program ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang diperlukan untuk karier pembangunan dan pengurusan dalam bidang perancangan bandar. Pelajar mungkin mengambil kursus yang memberi tumpuan kepada kajian ruang awam, kajian kebudayaan, perancangan bajet, isu undang-undang, kajian alam sekitar, infrastruktur, reka bentuk dan seni bina. Matlamat utama sepanjang setiap program adalah untuk membina kemahiran perancangan bandar berbilang disiplin untuk digunakan untuk kemampanan bandar dalam senario dunia sebenar. Sesetengah program mungkin memerlukan kursus prasyarat atau ijazah sarjana muda untuk diselesaikan sebelum pendaftaran.

  Pelajar berpeluang mengalami banyak faedah daripada mendapat ijazah. Belajar bagaimana untuk menganjurkan dan merancang projek realistik dengan betul, menghadapi apa-apa masalah dan sekatan jalan yang mungkin timbul dan berkomunikasi secara berkesan dengan orang lain adalah semua kemahiran berguna yang boleh digunakan untuk kemungkinan kerjaya dan sebagai orang dewasa yang menyumbang kepada masyarakat.

  Oleh kerana lokasi geografi dan panjang kursus bergantung kepada setiap institusi, kos bagi setiap program mungkin berbeza-beza. Pelajar yang berminat untuk memulakan program digalakkan untuk menghubungi sekolah pilihan mereka untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  Terdapat banyak laluan kerjaya yang boleh diterokai dengan ijazah induk dalam perancangan bandar. Tahun-tahun kebelakangan ini telah menunjukkan peningkatan dalam pekerjaan yang relevan di banyak industri. Pelajar boleh mengharapkan untuk mencari peluang sebagai perancang bandar, pemaju komuniti, pengurus bangunan, perunding kemampanan, pegawai kerajaan, arkitek lanskap dan juru ukur. Kerja berpotensi lain termasuk perancang pengangkutan, pengurus alam sekitar, ejen estet, pengurus sumber semula jadi dan pegawai pemeliharaan sejarah.

  Pilihan dan penginapan antarabangsa untuk pelajar dengan jadual yang sibuk boleh didapati. Untuk memulakan, cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.