Keystone logo

2 Sarjana Program dalam Pengajian Kemanusiaan Pengajian Gubahan Penulisan Profesional 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana
  • Pengajian Kemanusiaan
  • Pengajian Gubahan
  • Penulisan Profesional
Bidang pengajian
  • Pengajian Kemanusiaan (2)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular study format

Sarjana Program dalam Pengajian Kemanusiaan Pengajian Gubahan Penulisan Profesional

Apakah Penulisan Profesional?
Penulisan profesional ialah sejenis komunikasi bertulis yang biasa digunakan di tempat kerja. Penulisan profesional merangkumi pelbagai jenis genre, seperti memo, surat, laporan, e-mel dan cadangan. Penulis profesional menggunakan bahasa yang jelas dan ringkas untuk menyampaikan mesej mereka dengan berkesan.

Apa yang boleh saya lakukan dengan ijazah dalam Penulisan Profesional?
Terdapat banyak pilihan kerjaya yang tersedia untuk mereka yang mempunyai ijazah dalam penulisan profesional. Beberapa pilihan kerjaya ini termasuk penulis teknikal, penulis cadangan atau geran, penulis pemasaran dan editor. Dengan ijazah dalam penulisan profesional, anda akan bersedia untuk memasuki pelbagai bidang dan berkomunikasi dengan berkesan di tempat kerja.

Apakah faedah mempelajari Penulisan Profesional?
Beberapa faedah mempelajari penulisan profesional termasuk membangunkan kemahiran komunikasi yang kuat, belajar menulis dengan cara yang jelas dan ringkas, dan memperoleh pemahaman tentang pelbagai genre penulisan profesional. Dengan ijazah dalam penulisan profesional, anda akan bersedia untuk kerjaya dalam banyak sektor. Penulisan profesional boleh dibangunkan sebagai kemahiran untuk menambah bidang lain seperti penyelidikan atau pengurusan projek, atau ia boleh menjadi titik fokus pengajian anda jika anda menyasarkan kerjaya di mana penulisan dan komunikasi akan menjadi tanggungjawab teras.

Apakah ijazah Penulisan Profesional?
Ijazah penulisan profesional ditawarkan di banyak kolej dan universiti, dan mereka boleh diperolehi di peringkat sarjana dan siswazah. Penulisan profesional mungkin merupakan bidang utama atau kepakaran yang boleh anda tumpukan semasa ijazah penulisan atau gubahan. Ia juga mungkin kursus atau kelas yang ditawarkan sebagai sebahagian daripada kurikulum untuk ijazah lain. Kursus penulisan profesional juga boleh diambil secara bebas daripada ijazah universiti untuk pembangunan kerjaya atau sebagai kelayakan yang berdiri sendiri.

Apakah yang akan saya pelajari semasa program Penulisan Profesional saya?
Beberapa topik yang anda boleh pelajari semasa program penulisan profesional anda termasuk tatabahasa, gaya, reka bentuk dokumen dan penyuntingan. Anda juga akan belajar tentang pelbagai genre penulisan profesional, seperti memo, surat, laporan dan e-mel. Di samping itu, anda akan mendapat pengalaman praktikal dengan menulis dan menyemak dokumen dalam pelbagai format. Program penulisan profesional juga mungkin termasuk konsep seperti kefahaman membaca dankemahiran berkomunikasi.

Tuan A diperolehi selepas pelajar melengkapkan program ijazah sarjana muda. Untuk mendapatkan tuan, anda biasanya perlu melengkapkan 12 hingga 18 kursus kolej yang sering melibatkan melengkapkan ujian komprehensif dan / atau tesis.