Keystone logo

2 Sarjana Program dalam Kewartawanan dan Komunikasi Massa Kewartawanan Kewartawanan Penyiasatan 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa
  • Kewartawanan
  • Kewartawanan Penyiasatan
Bidang pengajian
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa (2)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular study format

Sarjana Program dalam Kewartawanan dan Komunikasi Massa Kewartawanan Kewartawanan Penyiasatan

Banyak pelajar kolej memutuskan untuk mengikuti ijazah sarjana selepas menerima ijazah sarjana muda mereka. Seorang tuan juga meningkatkan pemahaman pelajar tentang disiplin yang dipilih dan mengembangkan kepakaran mereka dalam bidang. Mereka yang ingin menyelidiki lebih mendalam profesion mungkin ingin mempertimbangkan ijazah sarjana.

Apakah Master dalam Kewartawanan Penyelidikan? Satu program seperti ini memberi tumpuan kepada membina pemahaman wartawan yang berminat tentang bagaimana untuk menguruskan penyiasatan berita berita rumit dengan lebih baik. Selain mengumpul dan meneliti petunjuk, temu bual dan maklumat, program ini juga dapat memperkenalkan pelajar untuk mengembangkan teknik penyiasatan, termasuk teknologi, seperti dron, dan cara untuk menceritakan kisah, termasuk podcast dan media digital.

Graduan biasanya meninggalkan program ini dengan kemahiran penyelidikan yang kuat. Mereka sepatutnya mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana melaporkan berita, termasuk media baru, dan media yang paling sesuai dengan kisah berita tertentu. Mereka juga boleh membangunkan kemahiran pengeluaran, sesuai untuk siaran dan kewartawanan digital, membolehkan mereka bekerja di belakang kamera.

Bandingkan sekolah apabila mencari kolej yang betul. Di mana seorang pelajar memutuskan untuk belajar mempunyai kesan yang besar terhadap kos tuisyen. Sekolah-sekolah awam dan swasta boleh berbeza jauh. Masa untuk menyelesaikan kursus boleh berbeza-beza juga. Seorang pelajar sambilan boleh mengambil masa lebih daripada pelajar sepenuh masa. Secara umum, kebanyakan program ijazah sarjana mengambil masa dua tahun atau lebih untuk menyelesaikannya.

Graduan mungkin mencari pekerjaan dalam siaran, media cetak dan digital. Tajuk profesional yang popular termasuk editor, wartawan dan pengeluar. Sesetengah wartawan penyiasat menyambung berita kebangsaan dan tempatan di stesen penyiaran dan kabel. Orang lain boleh mengubah kemahiran mereka ke pembuatan filem dan menghasilkan dokumentari, menjadi pengarah atau penanda skrip. Sesetengah mungkin menjadi pemasar kandungan di perniagaan, menggunakan kemahiran mereka untuk menceritakan kisah tentang perniagaan.

Sekolah dari seluruh dunia menawarkan Ijazah Sarjana dalam bidang Kewartawanan Penyelidikan. Sekolah yang sama juga boleh menawarkan beberapa kelas atau darjah dalam talian. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.