Keystone logo

4 Sarjana Program dalam Kewartawanan dan Komunikasi Massa Kewartawanan Kewartawanan Penyiaran 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa
  • Kewartawanan
  • Kewartawanan Penyiaran
Bidang pengajian
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa (4)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular study format

Popular education type

Sarjana Program dalam Kewartawanan dan Komunikasi Massa Kewartawanan Kewartawanan Penyiaran

Ijazah sarjana mengikuti ijazah sarjana muda, memberi tumpuan kepada mencapai pengetahuan lanjutan bidang pengajian tertentu atau kawasan amali profesional. Ia adalah peringkat pertama dalam pendidikan siswazah dan dianggap sebagai gelaran kitaran kedua dalam akademik, sebelum doktor.

Apakah Master dalam Kewartawanan Penyiaran? Ijazah ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam siaran dan kewartawanan elektronik melalui kajian teori dan latihan praktikal. Kemahiran pengeluaran dan editorial untuk radio dan televisyen boleh diajar, serta pembiayaan penyelidikan dan produksi. Topik yang diliputi mungkin termasuk penulisan, pengumpulan maklumat, pelaporan, dan berlabuh pada pelbagai platform. Kerja kursus lain mungkin melibatkan sejarah penyiaran, peraturan industri dan peraturan, pengumuman perkhidmatan awam, prestasi lapangan dan studio, bunyi dan visual.

Pelajar yang mendapat ijazah sarjana dalam kewartawanan siaran mempelajari kemahiran pengeluaran kreatif dan teknikal tertentu yang diperlukan untuk penyiaran pada platform media tradisional dan baru. Latihan komunikasi dan ucapan, pertunjukan tuan rumah, dan penulisan skrip berguna untuk peranan masa depan.

Kos Master dalam Penyiaran Penyiaran berbeza-beza dan sering berdasarkan institusi pendidikan dan panjang program, yang berlangsung sekurang-kurangnya setahun. Jenis sekolah dan sama ada ia berasaskan di peringkat antarabangsa juga memberi kesan kepada kos.

Graduan dari program ini boleh mengharapkan kerjaya dalam penyiaran, media sosial, atau multimedia. Mereka biasanya mendapat pengalaman yang diperlukan untuk kedudukan dalam pasaran kecil dan sederhana, yang akhirnya menyiapkan mereka untuk pembukaan kerja di pasaran yang lebih besar atau dengan rangkaian siaran utama. Beberapa contoh pekerjaan termasuk pembantu pengeluaran untuk rangkaian sukan, pengeluar rangkaian bahasa Sepanyol, operasi media untuk pasukan sukan profesional, dan pengendali grafik elektronik untuk rangkaian berita kabel yang besar.

Sarjana dalam program Kewartawanan Penyiaran ditawarkan di seluruh dunia oleh pelbagai institusi. Mereka mungkin berasaskan kampus, dalam talian, atau kedua-duanya. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.