Keystone logo

4 Sarjana Program dalam Sains Semula Jadi Fizik Fizik Nuklear 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana
  • Sains Semula Jadi
  • Fizik
  • Fizik Nuklear
Bidang pengajian
  • Sains Semula Jadi (4)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular degree type

Popular study format

Sarjana Program dalam Sains Semula Jadi Fizik Fizik Nuklear

Selepas menamatkan kursus pengajian ijazah, adalah perkara biasa bagi pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana. Jenis pendidikan siswazah ini biasanya melatih graduan untuk bidang kerjaya tertentu.

Beberapa pelajar yang bercita-cita mungkin tertanya-tanya apa yang Master dalam Fizik Nuklear. Ijazah sarjana dalam fizik nuklear biasanya menumpukan pada penyelidikan di lapangan dan memperoleh pemahaman teknologi dan keselamatan. Kursus pengajian dan penyelidikan mungkin termasuk topik-topik isotop langka, reaksi jarang, pembelahan nuklear, dan hidupan nuklear. Program sedemikian harus membawa kepada pemahaman yang lebih luas mengenai tema yang lebih luas seperti bagaimana unsur-unsur di alam semesta terbentuk pertama.

Setelah melengkapkan ijazah sarjana dalam fizik nuklear, pelajar biasanya telah memperoleh beberapa kemahiran praktikal, termasuk keupayaan untuk menganalisis data dan membuat kesimpulan. Di samping itu, pelajar harus dapat menggunakan alat dan teknologi dengan selamat untuk memahami proses nuklear dan menjalankan penyelidikan makmal di lapangan.

Ijazah sarjana dalam fizik nuklear mungkin mengambil masa dua tahun untuk menyelesaikannya, bergantung kepada sama ada kursus itu selesai secara penuh atau separuh masa. Kedua-dua pilihan biasanya tersedia untuk pelajar yang ingin memilih jadual mereka sendiri dan boleh menjejaskan jumlah kos untuk mendapatkan ijazah.

Beberapa kerjaya yang boleh dihasilkan daripada Sarjana Fizik Nuklear termasuk bekerja sebagai seorang jurutera nuklear, seorang ahli fizik nuklear, atau ahli fizik nuklear perubatan. Jurutera nuklear biasanya menjalankan penyelidikan di makmal dan boleh bekerja di tempat di loji kuasa, dalam pembuatan, dalam industri aeroangkasa, atau dengan tentera. Fizik nuklear, sebaliknya, biasanya melakukan lebih banyak kerja teoretikal di makmal. Kerja mereka boleh memberi tumpuan dalam bidang seperti penggunaan tenaga nuklear dalam komunikasi, penjagaan kesihatan, elektronik, atau aeroangkasa. Fizik nuklear perubatan pakar dalam implikasi perubatan tenaga nuklear untuk merawat dan mengesan penyakit dan penyakit.

Program sarjana dalam fizik nuklear ditawarkan di negara-negara yang berbeza di seluruh dunia. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.