Pengkhususan Undang-undang Makanan dan Hal Ehwal Kawal Selia (Jarak/Kampus)
Wageningen University and Research
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Wageningen, Belanda
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Pembelajaran jarak jauh, Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
Minta maklumat
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Sep 2024
pengenalan
Program unik untuk menyediakan anda untuk kerjaya yang menarik dalam domain makanan
Latar belakang pengkhususan Undang-undang Makanan
Domain makanan dikawal ketat, di peringkat antarabangsa, EU dan kebangsaan. Peraturan makanan merangkumi semua aspek pengeluaran, "dari ladang ke garpu", termasuk keselamatan, kebersihan, pelabelan, pembungkusan dan banyak aspek lain. Ia juga berkaitan dengan bahan makanan istimewa, termasuk produk organik, organisma yang diubah suai secara genetik, makanan baru, makanan tambahan dan banyak lagi.
Sepanjang dekad yang lalu, kerumitan undang-undang ini telah berkembang sejajar dengan proses pengeluaran makanan yang semakin teknikal dan permintaan pengguna yang semakin canggih. Semakin sukar bagi industri makanan, pengawal selia dan perunding untuk mengikuti perkembangan semua peraturan, mengurangkan pendedahan undang-undang dan memastikan pematuhan.
Dan di situlah graduan dalam Undang-undang Makanan dan Hal Ehwal Kawal Selia diperlukan! Mereka akan memperoleh semua pengetahuan yang diperlukan bukan sahaja untuk bertindak balas terhadap perubahan undang-undang dalam sektor makanan tetapi juga untuk bersedia untuk mengemudi undang-undang makanan masa depan.
Galeri
Pelajar Ideal
Sarjana terbuka kepada pelajar dengan ijazah sarjana muda dalam Undang-undang atau Sains Makanan, tetapi juga pelajar dengan latar belakang dalam Pengajian Eropah, Tadbir Urus & Polisi, serta Pemakanan dan Kesihatan, Sains Pertanian atau Alam Sekitar, atau program lain yang berkaitan. Oleh kerana julat ijazah terdahulu yang layak untuk kursus, pelajar yang mempunyai latar belakang undang-undang boleh belajar daripada pelajar yang mempunyai latar belakang teknikal dan sebaliknya. Bagi graduan, adalah amat penting untuk mereka memahami kedua-dua aspek perundangan dan teknikal domain makanan.
Selain itu, kami berbangga mempunyai badan pelajar yang sangat pelbagai dari seluruh dunia, membawa pelbagai pengalaman dan perspektif budaya.
Kemasukan
Kurikulum
Universiti Wageningen ialah satu-satunya universiti di seluruh dunia yang menawarkan program Sarjana yang menggabungkan kepakaran undang-undang makanan dengan komponen keselamatan makanan teknikal.
Tahun pertama
Program teras pada tahun pertama terdiri daripada kursus dalam undang-undang makanan, pengurusan kualiti makanan, dan pengurusan keselamatan makanan. Bergantung pada latar belakang dan pilihan anda, anda akan mengikuti kursus mandatori dan pilihan tambahan.
Kursus elektif di luar pengkhususan mungkin tidak diajar dalam talian.
Kursus | pelajar sains semula jadi | Pelajar undang-undang/bukan teknikal |
Pengurusan Kualiti Makanan | ✔ | ✔ |
Undang-undang Makanan | ✔ | ✔ |
Pengurusan Keselamatan Makanan | ✔ | ✔ |
Pengenalan kepada Undang-undang untuk Sains Hayat | ✔ | |
Ekonomi Keselamatan Makanan | ✔ | |
Asas dalam Teknologi Makanan | ✔ | |
Bahaya Makanan | ✔ | |
Undang-undang dan Peraturan dalam Rantaian Nilai Makanan | ✔ | ✔ |
Hak harta Intelek | ✔ | ✔ |
Undang-undang Makanan Perbandingan: RR China dan Amerika Syarikat | ✔ | ✔ |
Undang-undang Perdagangan Global | ✔ | ✔ |
Tahun kedua
Tahun kedua program ini terdiri daripada penyelidikan bebas. Pada bahagian pertama tahun ini, anda akan menulis tesis penyelidikan, disokong oleh fakulti di Kumpulan Undang-undang. Pada bahagian kedua tahun ini, anda akan menjalani latihan amali dalam bidang undang-undang makanan di sebuah syarikat atau organisasi.
Latihan amali kami biasanya diadakan dengan syarikat makanan antarabangsa, organisasi antarabangsa atau perunding. Latihan antarabangsa disokong oleh program ini.
Tesis Sarjana – Pangkalan Data Kumpulan Undang-undang
Peluang kerjaya
Pada masa ini terdapat keperluan mendesak untuk pakar undang-undang makanan. Graduan kami bekerja di seluruh dunia dalam industri makanan, sebagai perunding (dalam bidang undang-undang dan makanan), dalam organisasi kerajaan (termasuk EU, WHO, EFSA), perkhidmatan pemeriksaan makanan dan firma undang-undang (khusus). Ada juga yang meneruskan kerjaya akademik.