Keystone logo
Valahia University of Targoviste

Valahia University of Targoviste

Valahia University of Targoviste

pengenalan

Permulaan pendidikan tinggi di Târgovişte bermula sejak Zaman Pertengahan Romania, apabila, antara 1672 dan 1678, bandar ini menjadi tuan rumah Sekolah Undang-undang Wallachia yang pertama.

Pendidikan tinggi meneruskan misinya dalam penubuhan rasmi selepas Revolusi 1989, apabila, pada tahun 1991, Kolej Universiti Teknikal dan Ekonomi membuka pintunya.

Pendidikan tinggi meneruskan misinya dalam penubuhan rasmi selepas Revolusi 1989, apabila, pada tahun 1991, Kolej Universiti Teknikal dan Ekonomi membuka pintunya. Kemudian, berikutan Keputusan Kerajaan Romania no. 288 / 01.06.1992, Universiti Valahia Târgoviște telah dicipta. Penciptaan universiti ini secara semula jadi tergolong dalam konsep pembangunan universiti serantau, amalan biasa di negara Eropah dan Amerika Utara utama.

Semasa penubuhannya, Universiti Valahia Târgoviște terdiri daripada 2 fakulti, sebuah kolej universiti, 14 pengkhususan pendidikan tinggi dan kira-kira 700 pelajar, pada tahun akademik ini strukturnya telah dipelbagaikan secara harmoni dalam persetujuan dengan keperluan sosioekonomi, dengan tuntutan pasaran buruh, supaya, hari ini, Universiti Valahia Târgoviște merangkumi 8 fakulti (Ijazah Sarjana Muda - 3 atau 4 tahun), 31 pengkhususan pendidikan tinggi, pengajian sarjana dan kedoktoran, sektor latihan praperkhidmatan dan dalam perkhidmatan guru dan jabatan pembelajaran jarak jauh . Pada masa ini, 10,000 pelajar menerima tuisyen di Universiti Valahia Târgovişte, dibimbing secara cekap oleh lebih 400 ahli akademik di jabatan yang dilengkapi dengan secukupnya.

Selain latihan dan penyelidikan saintifiknya, Universiti Valahia Târgoviște termasuk pusat pendidikan berterusan selaras dengan tuntutan persekitaran sosio-ekonomi masa kini.

Institusi kami menyediakan keadaan sosial yang mencukupi (asrama, kantin, kelab, kemudahan sukan, dll.) dan pada masa ini kampus universiti baharu, sebahagian daripada warisan universiti, sedang disiapkan. Kebimbangan utama Universiti Valahia Târgoviște ialah pencapaian optimum misinya: latihan dan penyelidikan saintifik berkualiti tinggi, kajian dan keadaan hidup yang sangat baik untuk pelajarnya, integrasi profesional di peringkat kebangsaan, dan hubungan akademik Eropah dan antarabangsa.

136791_UVT_Campus.jpg

Misi

Universiti Valahia Târgovişte menggalas misi menjana, menyorok, dan memindahkan pengetahuan kepada masyarakat melalui:

  • Organisasi program pengajian sarjana muda, sarjana, kedoktoran dan pascasiswazah untuk latihan pakar dengan pendidikan tinggi, berkelayakan tinggi, untuk pendidikan, sains, teknologi, ekonomi, pentadbiran awam, teologi, sosio-budaya dan aktiviti undang-undang dan melalui pendidikan berterusan orang dewasa, untuk tujuan pembangunan peribadi, penyisipan profesional individu dan untuk memenuhi keperluan kecekapan persekitaran sosio-ekonomi dan budaya;
  • Penyelidikan saintifik, pembangunan, inovasi, dan pemindahan teknologi, melalui penciptaan individu dan kolektif dalam bidang pendidikan, undang-undang, teologi, sains, ekonomi dan sains pentadbiran, sains kejuruteraan, seni, persuratan, dengan memastikan prestasi dan pembangunan fizikal dan sukan, sebagai serta dengan memanfaatkan dan menyebarkan keputusan mereka untuk meningkatkan daya saing bahagian tenggara negara dan untuk memperbaiki keadaan hidup;
  • Penglibatan aktif dalam pembangunan tempatan, serantau, kebangsaan dan Eropah yang mampan, dari sudut sosial, ekonomi dan budaya dengan mempromosikan nilai budaya sejagat, selaras dengan keperluan masyarakat berasaskan pengetahuan.

136789_UVT_ICSTM.jpg

Valahia University of Targoviste telah dianugerahkan berulang kali Penilaian Keyakinan Tinggi oleh Agensi Romania untuk Jaminan Kualiti dalam Pendidikan Tinggi (seperti pada 2011 untuk 2011-2016, pada 2016 untuk 2016-2021) dan kini dalam proses penilaian semula untuk memperbaharui Penilaian Keyakinan Tinggi . Pemantauan proses dan dasar jaminan kualiti dicapai oleh jawatankuasa semakan antarabangsa yang bertindak di bawah naungan Agensi Romania untuk Jaminan Kualiti dalam Pendidikan Tinggi dan prestasi Universiti menunjukkan kualiti pendidikan, penyelidikan dan prestasi pentadbiran yang tinggi. Baru-baru ini, Universiti mula disenaraikan oleh organisasi antarabangsa seperti U-Multirank yang diandaikan oleh Kesatuan Eropah dan Times Higher Education.

Lokasi

  • Târgoviște

    Aleea Sinaia,13, 130004, Târgoviște

Soalan