Keystone logo
Universitatea De Vest Din Timisoara

Universitatea De Vest Din Timisoara

Universitatea De Vest Din Timisoara

pengenalan

Universitatea de Vest din Timişoara ( UVT ) / Universiti Barat Timişoara (WUT) adalah institusi pengajian tinggi utama dan pusat penyelidikan di Romania Barat. Masyarakatnya terdiri daripada kira-kira 16000 orang pelajar dan lebih 700 staf akademik. Ia adalah universiti yang komprehensif termasuk 11 fakulti dengan jabatan masing-masing, serta Jabatan Pelajaran Guru.

Fakultas yang berfungsi dalam rangka program UVT menawarkan program pengajian bertauliah di peringkat Sarjana, Sarjana dan Kedoktoran dalam bidang subjek berikut: Seni dan Reka Bentuk; Kimia, Biologi, Geografi; Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan; Undang-undang; Surat, Sejarah dan Teologi; Matematik dan Sains Komputer; Muzik dan Teater; Pendidikan Jasmani dan Sukan; Fizik; Sains Politik, Falsafah dan Sains Komunikasi; Sosiologi dan Psikologi.

West University of Timisoara menawarkan pelajar peluang untuk menggabungkan pengetahuan teori dan praktikal, dalam persekitaran pelbagai dan antara disiplin, mempersiapkan mereka untuk memasuki pasaran buruh global. Dengan lebih daripada 5% badan pelajar bertaraf antarabangsa, universiti ini secara intensif terlibat dalam proses pengantarabangsaan dengan fakulti kami yang menawarkan lebih daripada 20 program pengajian dalam bahasa asing (Inggeris, Jerman, atau Perancis) di peringkat Sarjana, Master dan Doktor.

Tumpuan kuat universiti terhadap kualiti akademik juga disokong oleh UVT kepada Persatuan Eropah Universiti (EUA) dan Persatuan Antarabangsa Universiti (IAU), serta banyak badan dan persatuan antarabangsa lain (Agence Universitaire de la Francophonie, Persatuan Eropah bagi Pendidikan Antarabangsa, Persatuan Eropah Koordinator Erasmus, dan lain-lain). Di samping itu, setiap tahun, Universiti West of Timisoara melaksanakan lebih daripada 100 projek penyelidikan, di mana sekitar lebih daripada 30% mempunyai dimensi antarabangsa yang kuat. Meningkatkan pendekatan multi-dan interdisipliner untuk pengajian tinggi dan penyelidikan, dengan tumpuan yang jelas ke arah pengantarabangsaan, WUT mempunyai lebih daripada 380 perjanjian dua hala yang memupuk pertukaran dalam program Erasmus dan lebih 180 perjanjian dua hala lain dengan institusi pendidikan tinggi di seluruh dunia. Pada setiap tahun, West University of Timisoara mempunyai lebih dari 300 pelajar keluar (pengajian dan penempatan) yang mengejar mobiliti di luar negeri, serta lebih dari 200 pelajar mobiliti masuk yang dianjurkan dalam rangka kerja mobilitas Erasmus. Juga, seramai 600 pelajar antarabangsa mengikuti program ijazah penuh di WUT, setiap tahun. Dengan peningkatan anggaran sebanyak 15% dalam bilangan pelajar antarabangsa untuk tahun akademik seterusnya, universiti kami komited untuk menyokong pembangunan peribadi dan profesional pelajar dalam dunia akademik yang semakin berintensifkan. Sangat tertumpu kepada pengantarabangsaan kurikulum, Universiti West of Timisoara lebih berorientasikan ke arah peluang penyerapan graduan dalam pasaran buruh global.

Akhirnya, West University of Timişoara adalah sebahagian dari bandar yang sangat multikultural dan dinamik yang menawarkan banyak pilihan untuk pembelajaran, bahkan di luar kehidupan akademik. Timişoara bukan sahaja bandar kosmopolitan yang sangat berkaitan dengan seluruh Eropah tetapi juga bandar raya dengan kelajuan internet tertinggi di dunia dan masa depan Modal Kebudayaan Eropah pada tahun 2021. Pelajaran di sini, dengan demikian, dapat memberi manfaat kepada pelajar dalam pelbagai cara. Selain itu, universiti ini mempunyai perpustakaan moden dan lengkap, serta pelbagai pusat bahasa dan budaya (Cina, Portugis, Perancis, Jerman, Austria, Itali, Sepanyol, Serbia, dll). Akhirnya, tetapi paling tidak, kampus pelajar terletak di tengah-tengah kota dan ia sendiri merupakan tarikan, dengan banyak peluang untuk masa lapang dan hidup.

Perangkaan

Tumpuan kuat universiti terhadap kualiti dalam dunia akademik yang semakin antarabangsa dan global diiktiraf melalui kedudukannya dalam ranking di seluruh dunia (contohnya, Times Higher Education Emerging Economies Kedudukan Universiti Top 201-250 pada 2018, QS World University Rankings Top 701+ pada 2015- 2016, Kedudukan QS mengikut Subjek Top 150-200 dalam bidang Bahasa Moden 2017 atau Shanghai Ranking mengikut Subjek Top 301-400 pada 2018 dalam bidang Fizik).

  Ciri-ciri Kampus

   Lokasi

   • Timișoara

    Blvd. V. Parvan 4, 300223, Timișoara

   Soalan