Keystone logo
Universiti Utara Malaysia

Universiti Utara Malaysia

Universiti Utara Malaysia

pengenalan

tentang UUM

UUM

Universiti Utara Malaysia (UUM), yang telah ditubuhkan secara rasminya pada 16 Februari 1984, merupakan universiti awam Malaysia yang keenam. Ia adalah satu-satunya universiti yang ditubuhkan untuk pakar semata-mata dalam pengurusan pendidikan dari awal-awal penubuhannya.

Perancangan pembinaan universiti keenam ini bermula pada bulan Ogos 1983 apabila Kementerian Pelajaran Malaysia mula memberi bentuk, bersungguh-sungguh, dengan idea menubuhkan universiti ini. Pada 19 Oktober 1983, Jemaah Menteri telah memberi kelulusan rasmi untuk projek ini di Kedah. Pada masa itu, projek ini dipanggil "Projek Universiti Keenam". Beberapa bulan kemudian, pejabat sementara universiti keenam, secara rasmi diberi nama Universiti Utara Malaysia (UUM), telah dibuka secara rasmi pada 15 Februari 1984 di Jitra.

Empat bulan selepas pembukaan rasmi, pejabat UUM telah berpindah ke kampus sementara yang - Kampus Darul Aman - di Jitra, pada bulan Jun 1984, apabila fasa pertama projek itu telah siap. penempatan semula ini dijalankan supaya dapat menyambut kumpulan pertama pelajar bagi tahun akademik yang bermula pada awal Jun 1984. Kampus Darul Aman pada saluran 62 ekar tanah di Bandar Darulaman. Ia adalah 18 km utara Alor Setar dan 4.8 km dari Jitra.

UUM

Sementara itu, perancangan kampus tetap universiti itu telah pun bermula. Ini kampus tetap itu akan dibina di kawasan seluas 1,061 hektar di Sintok (di daerah Kubang Pasu), yang terletak kira-kira 48 km utara Alor Setar dan 10 km timur Changlun, sebuah bandar kecil di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan, dekat sempadan Malaysia-Thai.

kampus UUM tetap, yang disebut sebagai Kampus Sintok ini, memulakan operasi pada 15 September 1990. Terletak di bekas kawasan perlombongan bijih timah, ia bertugas dalam sebuah lembah hutan tropika yang subur, memeluk oleh bukit biru dan memberi minum oleh dua sungai yang mengalir sepanjang tengah kampus. Sungai-sungai, Sungai Sintok dan Sungai Badak, melengkapkan keindahan pemandangan alam semula jadi, yang memberi pemandangan pelbagai keindahan menghijau.

UUM

The MYR580 juta Sintok Kampus telah dibuka secara rasmi pada 17 Februari 2004 oleh Royal Canselor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah. Bangunan-bangunan utama kampus itu ialah Perpustakaan Sultanah Bahiyah, Canselori, Masjid Sultan Badlishah, Shah Dewan Mu'adzam, Sri Othman Dewan Tan, Kompleks Sukan, Mall Varsity, bangunan Budi Siswa, Kompleks Konvensyen, dan bangunan-bangunan yang menempatkan pelbagai jabatan daripada Kolej Akademik.

Sebagai kampus terletak jauh dari orang ramai madding, UUM telah memastikan setiap murid tidak mahu penginapan yang mencukupi. Pada masa ini, UUM mempunyai 15 Pelajar Residential Halls (SRH), yang, semua bersama-sama, rumah 20,000 orang pelajar. The SRHs dinamakan selepas syarikat-syarikat Malaysia, institusi dan organisasi yang mempunyai reputasi, iaitu MAS, TENAGA NASIONAL, TRADEWINDS, PETRONAS, EON, MISC, SIME DARBY, BSN, TM, PROTON, MAYBANK, YAYASAN Albukhary, BANK MUAMALAT, BANK RAKYAT, dan SME BANK.

UUM

Selain daripada itu, UUM juga mempunyai penginapan yang selesa disediakan untuk pelawat di Universiti Inn dan EDC-UUM Hotel. Menyedari kebajikan dan keperluan untuk penginapan di kalangan kakitangannya, Universiti telah dibina kira-kira 600 unit rumah pelbagai jenis untuk sebahagian besar daripada tenaga kerja.

UUM telah berkembang menjadi sebuah kampus terbuka di mana orang luar dan pelancong dibenarkan kebebasan untuk melawat dan menggunakan pelbagai kemudahan di dalamnya. Kawasan seluas 107 hektar hutan telah berkembang menjadi pelbagai kedua-dua kemudahan untuk menarik pelancong ke kawasan utara dan untuk memenuhi keperluan rekreasi anggota masyarakat kampus. Antara kemudahan ini tempat berkelah, padang golf sembilan lubang, litar go-kart, pelbagai menembak dan memanah, laman web yang ekuestrian, dan lain-lain yang semakin popular di kalangan pelancong dan ahli-ahli masyarakat kampus sama.

Pada Januari 2008, penyusunan semula sistem universiti akademik telah dijalankan dengan maksud nyata menyediakan struktur yang kukuh yang akan membolehkan peningkatan dalam bilangan pelajar pasca siswazah dan menaikkan bendera UUM di persada akademik antarabangsa. Universiti itu melihat keperluan untuk menjadi global dalam amalan dan kandungan sejak pengetahuan ia menjana dan purveys melampaui dan menjangkau jauh di luar sempadan Malaysia. Pada menjalankan penyusunan semula ini, 13 fakulti telah digabungkan dan distrim kepada 3 utama Kolej Akademik, iaitu UUM COB (UUM College of Business), UUM CAS (UUM College of Arts and Sciences), dan UUM COLGIS (UUM College of Law, Kerajaan dan Antarabangsa kajian).

UUM

Langkah ini adalah selaras dengan penting yang dinyatakan di dalam penyata kedua-dua Perdana Menteri dan Menteri Pengajian Tinggi yang menekankan keperluan untuk meningkatkan bilangan pelajar pasca siswazah di negara ini kepada 100,000 menjelang 2010. Strategi utama tertanam dalam Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara 2007-2010.

Untuk emblazon nama UUM dalam sejarah kecemerlangan akademik sebagai Universiti Eminent Pengurusan dan sebagai sebuah Universiti Penyelidikan dalam Sains Sosial, Pelan Transformasi UUM telah dilancarkan oleh Naib Canselor UUM, Profesor Dato 'Dr. Mohamed Mustafa Ishak, sempena Mesej 2011 beliau Tahun Baru pada 1 Januari 2011 di Shah Hall Mua'adzam.

Pelan Transformasi UUM, yang pada dasarnya adalah pelan jangka panjang bagi kegiatan dan usaha UUM masa depan, dibahagikan kepada dua fasa. Fasa Pertama, iaitu dari 2011 hingga 2015, memberi tumpuan kepada tanpa ragu-ragu meletakkan UUM di peta akademik tempatan dengan cara yang sistematik dan terancang. Dalam tempoh ini, penekanan yang lebih akan diberikan untuk memastikan kejayaan pencapaian objektif manakala Fasa Pertama, pada masa yang sama, prihatin terhadap imperatif Fasa Kedua Pelan Transformasi, yang akan menjadi dari 2016 hingga 2020.

Lokasi

  • Alor Setar

    Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia, , Alor Setar

  • Kuala Lumpur

    41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz, 50300 Kuala Lumpur, Malaysia, , Kuala Lumpur

Soalan