Keystone logo
Stefan cel Mare University of Suceava

Stefan cel Mare University of Suceava

Stefan cel Mare University of Suceava

pengenalan

Universiti pertama di Romania dari segi bilangan paten dan ciptaan sepanjang dekad yang lalu dan disenaraikan oleh organisasi kedudukan universiti antarabangsa dalam 10 universiti awam Romania terbaik, USV memainkan peranan penting dalam pembangunan dan penyebaran pengetahuan saintifik.

Sejak penubuhannya pada tahun 1963, USV telah membentuk kehadiran yang berkuasa di bandar dengan sejarah milenium, menyumbang secara tegas untuk membina identiti moden untuk komuniti setempat. Berkhidmat kepada pendidikan tinggi di bandar Suceava selama lebih setengah abad, USV ialah ahli konsortium universiti antarabangsa yang penting dan menyahut cabaran projek berani baharu dengan penuh semangat dan tanggungjawab, sebagai rakan kongsi utama pihak berkuasa tempatan dan wilayah dalam pengurusan krisis , dalam melatih kepakaran, dengan menyediakan model manusia dan garis panduan moral, menunjukkan bahawa pembiayaan ketara yang ditarik untuk projek penyelidikan, nilai profesional sumber manusia dan latihan akademik graduannya boleh, secara praktikal, menyokong pembangunan masyarakat.

Kesemua 11 fakulti Universiti kami menyediakan program sarjana muda 3-4 tahun (sekitar 55 bidang akademik) dan program siswazah 2 tahun (sekitar 40 bidang akademik), serta latihan PhD dalam 14 bidang kedoktoran: Perakaunan, Pentadbiran Perniagaan, Komputer dan Maklumat Teknologi, Ekonomi, Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Produk Makanan, Perhutanan, Geografi, Kejuruteraan Industri, Sejarah, Kejuruteraan Mekanikal, Filologi, Falsafah dan Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat.

Objektif utama Stefan cel Mare University of Suceava dalam bidang pendidikan dan penyelidikan adalah: untuk melatih profesional yang berkelayakan dan cekap untuk menghadapi persaingan global, membentuk keperibadian pelajar secara harmoni, untuk menggalakkan kreativiti dan inovasi untuk terus membangunkan penyelidikan saintifik, untuk menilai secara kekal prestasi saintifik ahli-ahli komuniti akademik, serta untuk menambah baik aktiviti penyelidikan pendidikan dan saintifik dengan tujuan untuk integrasi struktur, kualitatif dan ekonomi yang berjaya dalam bidang pendidikan tinggi Eropah.

Kemasukan

Warga EU

Warga EU mengikuti prosedur kemasukan yang sama seperti warga Romania.

Prasyarat untuk permohonan ialah pengiktirafan sijil pengajian (sekolah menengah, BA, Sarjana
diploma) oleh Pusat Kesetaraan dan Pengiktirafan Diploma Kebangsaan
(https://www.cnred.edu.ro/ro).

Pejabat Perhubungan Antarabangsa USV menawarkan bantuan kepada warga EU untuk mendapatkan pengiktirafan ini,
dengan mengumpul dan menghantar fail mereka lebih jauh ke Pusat Kebangsaan untuk Kesetaraan dan Pengiktirafan
daripada Diploma

Fail permohonan mesti mengandungi dokumen berikut:

Untuk pengajian sarjana muda:

 • Borang permohonan - https://www.cnred.edu.ro/en/recognition-studies-european-citizensadmission-undergraduate-studies-in-Romania
 • Bukti tamat sekolah menengah (diploma/sijil sekolah menengah):
 • Salinan dokumen dalam bahasa Romania/ Inggeris/ Perancis/ Sepanyol/ Itali
 • Salinan dan terjemahan rasmi dalam bahasa Romania untuk dokumen dalam bahasa lain
 • Bukti tamat semua peringkat sekolah menengah (transkrip tahun sekolah menengah/sijil
  setiap peringkat):
 • Salinan untuk dokumen dalam bahasa Romania/ Inggeris/ Perancis/ Sepanyol/ Itali
 • Salinan dan terjemahan rasmi dalam bahasa Romania untuk dokumen dalam bahasa lain

Dokumen lain:

Pruebas de Aptitud para el Acceso a la Universidad dari Sepanyol, Vevaiosi Prosvasis for Panellinies Exetaseis – untuk sekolah menengah umum – dari Grece, Scholastic Aptitude Test (SAT) atau ACT daripada SUA) – salinan dan terjemahan rasmi dalam bahasa Romania untuk dokumen dalam bahasa lain daripada Inggeris/Perancis/Sepanyol/Itali

Dokumen pengenalan – salinan (pasport, Kad Pengenalan, bukti pertukaran nama yang sah, jika berkenaan, salinan untuk dokumen dalam bahasa Romania / Inggeris / Perancis / Sepanyol / Itali, dan terjemahan yang dibenarkan dalam bahasa Romania untuk bahasa lain

Diploma dari Itali, Greece, Sepanyol, Portugal dan Cyprus perlu menanggung Hague Convention Apostille daripada pihak berkuasa negara yang mengeluarkan dokumen itu.

Diploma yang dikeluarkan di negara yang bukan sebahagian daripada Konvensyen Haga Apostille mestilah
disahkan oleh:

 • Kementerian Pendidikan dan Kementerian Luar Negeri negara pengeluar, Kedutaan Romania di negara Itu dan Kementerian Luar Negeri Romania atau
 • Kementerian Pendidikan negara pengeluar, Kedutaan negara pengeluar di Romania dan Kementerian Luar Negeri Romania.

Perhatian!

 • Kementerian Pendidikan Romania bebas untuk meminta sebarang bukti lanjut mengenai pengajian seseorang.
 • Tiada permohonan diperiksa jika mana-mana dokumen yang diperlukan hilang, atau jika ruang dalam borang permohonan telah dibiarkan kosong.

Selepas sijil pengiktirafan dikeluarkan oleh Pusat Kebangsaan untuk Kesetaraan dan Pengiktirafan Diploma, calon mengikut kalendar dan syarat kemasukan yang sama seperti warga Romania (termasuk langganan di fakulti, dokumen dan kemungkinan peperiksaan atau pertandingan fail).

Bahasa pengajian di Stefan cel Mare University of Suceava adalah bahasa Romania. Warganegara asing yang tidak bercakap bahasa Romania mesti mengikuti tahun persediaan bahasa Romania. Mereka yang mengetahui bahasa Romania perlu lulus ujian kecekapan Romania, mengikut metodologi yang diluluskan oleh institut bahasa Romania (pengecualian untuk ujian bahasa ini ialah warga asing yang membuktikan dengan sijil bahawa mereka telah mempelajari bahasa Romania selama sekurang-kurangnya empat tahun )

Bukan EU

Pemohon asing yang ingin memohon pengajian mesti memuat naik fail mereka ke platform dalam talian,
yang boleh diakses melalui pautan di bawah: https://relint. USV .ro/about-romania/self-sponsored-students/

Langkah-langkah pendaftaran:

Anda akan menerima e-mel pengesahan selepas anda memuat naik fail permohonan anda.

Selepas kami memproses fail permohonan anda dan anda telah lulus ujian bahasa dan peperiksaan kemasukan, jika ada, kami akan menghantar fail anda kepada Kementerian Pendidikan Romania untuk mereka mengeluarkan Surat Penerimaan atau menolak fail tersebut, mengikut mana yang berkenaan. Kami tidak memproses fail permohonan yang tidak lengkap.

Selepas kami memberitahu anda bahawa Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan surat kelulusan pengajian, anda mesti membayar yuran pengajian dan menandatangani kontrak pengajian universiti.

Sebaik sahaja anda menerima Surat penerimaan, anda boleh memohon visa jenis D/SD.

Anda boleh memohon visa dalam talian di laman web di bawah

https://evisa.mae.ro/?lang=en-US#

Jika permohonan visa anda ditolak, kami akan meneruskan pembayaran balik yuran pengajian berdasarkan permintaan anda.

Syarat Pendaftaran:

Jika kajian terdahulu tidak diselesaikan di Romania, negara Kesatuan Eropah, atau mengikut perjanjian bantuan undang-undang yang ditandatangani antara Romania dan negara ketiga, mereka yang telah mendapat Surat Penerimaan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan mesti datang sendiri dan membawa dokumen daripada fail Permohonan, dalam bentuk asal, diperakui untuk pengesahan oleh Kedutaan Romania di negara pengeluar, atau disahkan dengan The Hague apostille.

Tahun akademik bermula sekitar 1 Oktober

Penginapan

Oleh kerana institusi ini mempunyai bilangan tempat penginapan yang terhad untuk pelajar antarabangsa, lebih cepat anda tiba di Suceava, lebih banyak pilihan penginapan anda. Kos penginapan sekitar 150 euro sebulan.

Sila ambil perhatian bahawa yuran pengajian tidak termasuk kos penginapan.

Biasiswa dan Pembiayaan

Kementerian Pendidikan, melalui Agensi Pinjaman dan Biasiswa ( https://roburse.ro/ ), mengumumkan pelancaran pertandingan peringkat kebangsaan untuk pemberian biasiswa/penyelidikan/kursus musim panas di luar negara bagi tahun akademik 2023-2024 (mengikut peruntukan GD no 1402/2009 mengenai penubuhan, organisasi dan operasi Agensi Pinjaman dan Biasiswa , dengan pindaan seterusnya, GD No. 1070/2001 mengenai pemberian biasiswa bulanan kepada warga Romania muda yang belajar di luar negara dan dokumen kerjasama dua hala atau tawaran unilateral , sah untuk tahun akademik 2023-2024).

Biasiswa ini ditujukan kepada pelajar, pelajar, doktor pemastautin (untuk tempoh yang dibiayai daripada bajet Kementerian Pendidikan), tenaga pengajar atau penyelidik dari Romania yang ingin belajar di luar negara:

 • Pengajian universiti sarjana muda / sarjana / kedoktoran (penuh atau sebahagian);
 • Latihan / pengkhususan penyelidikan (dengan tempoh 3 – 10 bulan);
 • Kursus musim panas bahasa, budaya dan tamadun.

Maklumat mengenai tawaran untuk tahun akademik 2023-2024 (syarat kelayakan, tarikh akhir penghantaran fail, bilangan dan jenis biasiswa yang ditawarkan, dsb.) boleh didapati di Pengumuman yang akan dipaparkan di bahagian Pertandingan (Biasiswa Pengajian / Biasiswa halaman " Perjanjian dua hala ”): https://roburse.ro/burse-de-studii/bursa-acord-bilateral/

Kedudukan

QS World University Rankings edisi 2024, yang diterbitkan pada hari Selasa, 27 Jun, meletakkan "Ștefan cel Mare" Universiti Suceava dalam eselon universiti 1201 - 1400. Oleh itu, USV terus disenaraikan sebagai salah satu daripada 1500 universiti kecemerlangan di seluruh dunia dan antara 13 universiti terbaik di Romania.

Untuk edisi 2024 QS World University Rankings, keputusan 2963 institusi telah dianalisis, di mana 1499 memenuhi kriteria ketat untuk dimasukkan ke dalam ranking, dengan 83 penyertaan baharu berbanding edisi sebelumnya. Di bahagian atas hanya terdapat 13 universiti dari Romania, sama seperti dalam edisi 2023.

Edisi ke-20 QS World University Rankings yang berprestij ini berdasarkan, sebagai tambahan kepada petunjuk yang telah diketahui – bahagian pelajar asing, prestij akademik, reputasi di kalangan majikan, bilangan petikan berbanding bilangan tenaga pengajar, nisbah antara bilangan staf didaktik dan bilangan pelajar, bahagian tenaga pengajar dari luar negara, tiga lagi petunjuk baharu: kesan ke atas pasaran buruh, bahagian dalam rangkaian penyelidikan antarabangsa dan kemampanan.

Pada edisi 2024, kedudukan terbaik USV kekal untuk penunjuk mengenai bahagian pelajar asing (kedudukan 443 dalam ranking), universiti kami mempunyai bilangan pelajar antarabangsa terbesar dalam kalangan universiti Romania yang dianalisis. Mengenai petunjuk lain, USV berada di kedudukan berikut: prestij akademik (eselon 601+), reputasi di kalangan majikan (eselon 601+), bilangan petikan berhubung dengan bilangan tenaga pengajar (701+), nisbah antara bilangan tenaga pengajar dan bilangan pelajar (701+), bahagian guru dari luar negara (701+). Dalam eselon 701+, institusi Suceava juga berada dalam kes tiga penunjuk baharu.

Kedudukan Universiti Dunia QS dianggap sebagai salah satu daripada 3 kedudukan universiti antarabangsa teratas dari segi keterlihatan, hasil yang diterbitkan dinilai untuk pembangunan dasar awam dalam pendidikan. Edisi ke-20 datang pada masa keutamaan dalam pendidikan tinggi sedang berkembang, dengan QS World University Rankings dalam kedudukan istimewa sebagai perhubungan untuk pendidikan tinggi, menghubungkan dengan berjuta-juta pelajar, ratusan ribu ahli akademik dan majikan serta ribuan institusi seluruh dunia. Tumpuan kepada perubahan dalam tingkah laku pelakon ini, sebagai tindak balas kepada trend yang lebih luas dalam pendidikan dan masyarakat, mendorong QS untuk menggabungkan tiga petunjuk baharu, yang dinyatakan sebelum ini.

Lokasi

 • Suceava

  Strada Universității, 13, 720229, Suceava

Soalan