Sarjana dalam Pengurusan Risiko Makanan dan Pengurusan Makanan
University of Parma
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Parma, Itali
Bahasa
Inggeris
Format kajian
diadun, Di kampus
Tempoh
2 tahun
laju
Sepenuh masa, Sambilan
Yuran tuisyen
Minta maklumat
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* Yuran pengajian berbeza-beza berdasarkan sistem yuran pengajian berkadar: https://en.unipr.it/studying/tuition-fees-and-scholarships-2020-2021
pengenalan
Program ini
Ijazah Sarjana dalam Keselamatan Makanan dan Pengurusan Risiko Makanan ditawarkan dalam bidang Sains dan Teknologi Makanan dan bertujuan untuk mempersiapkan pakar Keselamatan Makanan, tokoh khusus yang didedikasikan untuk penilaian risiko dan pengurusan risiko banjir, dalam perspektif moden yang merangkumi semua pemerolehan terbaru semua sains yang berkaitan dengannya, yang merangkumi bukan sahaja kimia, teknologi, dan mikrobiologi makanan, tetapi juga pemakanan, toksikologi, undang-undang, ekonomi, logistik, matematik.
Kursus akan ditawarkan dengan tahun biasa pertama, di University of Parma , dan pada tahun kedua tiga kurikulum yang berbeza di tiga universiti yang berbeza di rantau ini: Mitigasi Risiko (Universiti Katolik Piacenza, bekerjasama dengan University of Parma ), Keselamatan Agri-Makanan (University of Modena e Reggio Emilia), Pengurusan Risiko (University of Bologna, bekerjasama dengan University of Ferrara).
Pada tahun pertama yang pertama, pelajar akan mempelajari tentang pencirian risiko dan penilaian pendedahan dalam makanan, teknologi makanan, dan mikrobiologi yang berkaitan dengan aspek keselamatan, yang merupakan bahaya biologi dan xenobiotik dalam makanan, dan identifikasi bahaya dalam pengeluaran primer, bersama-sama dengan unsur-unsur undang-undang makanan dan dasar antarabangsa, biostatistik, dan bioetika.
Dalam kurikulum Pengurangan Risiko, pelajar akan memperdalam pengetahuan tentang modaliti pengawalan risiko dalam pengeluaran makanan, pengurangan toksik yang berkaitan dengan proses, yang merupakan risiko yang timbul, dan mengenai alergen makanan.
Dalam kurikulum Keselamatan Agri-Makanan, pelajar akan memperdalam pengetahuan tentang pengurusan penyakit pasca panen, perosak haiwan dalam produk makanan pertanian yang disimpan, kulat mycotoxigenic dalam makanan agri, pencemaran racun perosak, bersama-sama dengan penggunaan bioteknologi dan agronomi keselamatan dan pemeliharaan identiti produk agrifood.
Dalam kurikulum Pengurusan Risiko, pelajar akan mendalami pengetahuan dalam teknologi makanan dan proses makanan yang maju dan mikrobiologi makanan yang maju dan ramalan sebagai cara untuk menguruskan risiko, bersama-sama dengan unsur-unsur biosekuriti ladang dan risiko bawaan makanan serta penilaian risiko produk makanan kepada manusia kesihatan.
Semester ke-2 tahun ke-2 akan sepenuhnya didedikasikan untuk kerja tesis, di bawah pengawasan bersama antara Universiti dan syarikat makanan, institusi kerajaan dan EU. Kelayakan ijazah akan berjaya diperoleh selepas penghuraian dan pertahanan karya tesis asal dan akan dianugerahkan secara rasmi oleh lima universiti, jadi ia akan berlaku sebagai Ijazah Ikhtisas Kedua (MSc) University of Parma , Piacenza, Bologna, Modena e Reggio Emilia dan Ferrara.
Maklumat lebih lanjut DI SINI
Keperluan kemasukan
Arahan untuk pelajar warganegara Itali dan EU .
Prosedur untuk warga negara bukan EU .
Kurikulum
Program
Ijazah Sarjana dalam Keselamatan Makanan dan Pengurusan Risiko Makanan ditawarkan dalam bidang Sains dan Teknologi Makanan dan bertujuan untuk menyediakan pakar Keselamatan Makanan, tokoh khusus yang didedikasikan untuk penilaian risiko dan pengurusan risiko banjir, dalam perspektif moden yang merangkumi semua pemerolehan baru-baru ini semua sains yang berkaitan dengannya, yang merangkumi bukan sahaja kimia, teknologi, dan mikrobiologi makanan, tetapi juga pemakanan, toksikologi, undang-undang, ekonomi, logistik, matematik.
Kursus ini akan ditawarkan dengan tahun biasa pertama, pada University of Parma , dan pada tahun kedua tiga kurikulum berbeza di tiga universiti berbeza di rantau ini: Pengurangan Risiko (Universiti Katolik Piacenza, dengan kerjasama University of Parma ), Keselamatan Makanan Pertanian (Universiti Modena e Reggio Emilia), Pengurusan Risiko (Universiti Bologna, dengan kerjasama Universiti Ferrara).
Pada tahun biasa pertama, pelajar akan belajar tentang pencirian risiko dan penilaian pendedahan dalam makanan, teknologi makanan, dan mikrobiologi yang berkaitan dengan aspek keselamatan, iaitu bahaya biologi dan xenobiotik dalam makanan, dan pengenalpastian bahaya dalam pengeluaran primer, bersama-sama dengan elemen undang-undang makanan dan dasar antarabangsa, biostatistik dan bioetika.
Dalam kurikulum Pengurangan Risiko, pelajar akan mendalami pengetahuan mereka tentang modaliti mitigasi risiko dalam pengeluaran makanan, pengurangan toksik berkaitan proses, yang merupakan risiko yang muncul, dan tentang alergen makanan.
Dalam kurikulum Keselamatan Pertanian Makanan, pelajar akan mendalami pengetahuan tentang pengurusan penyakit lepas tuai, perosak haiwan dalam produk pertanian makanan yang disimpan, kulat mikotoksigen dalam makanan pertanian, pencemaran racun perosak, bersama-sama dengan penggunaan bioteknologi dan agronomi untuk keselamatan dan pemeliharaan identiti produk agrifood.
Dalam kurikulum Pengurusan Risiko, pelajar akan mendalami pengetahuan dalam teknologi makanan dan proses makanan termaju dan mikrobiologi makanan maju dan ramalan sebagai satu cara untuk menguruskan risiko, bersama-sama dengan elemen biosekuriti ladang dan risiko bawaan makanan dan penilaian risiko produk makanan kepada manusia. kesihatan.
Semester ke-2 tahun ke-2 akan didedikasikan sepenuhnya untuk kerja tesis, di bawah penyeliaan bersama antara Universiti dan syarikat makanan, institusi kerajaan dan EU. Kelayakan ijazah akan berjaya diperoleh selepas penghuraian dan pembelaan kerja tesis asal dan akan dianugerahkan secara rasmi oleh lima universiti, jadi ia akan sah sebagai ijazah Kitaran Kedua (MSc) University of Parma , Piacenza, Bologna, Modena e Reggio Emilia dan Ferrara.
Maklumat lanjut DI SINI