Keystone logo
University of Ljubljana

University of Ljubljana

University of Ljubljana

pengenalan

Setiap tahun akademik baru menawarkan peluang baru untuk pertumbuhan akademik dan peribadi, dan kami berharap dapat mendorong anda sepanjang perjalanan pembelajaran dan penemuan yang menarik ini. Kami dengan senang hati mengalu-alukan anda ke pakej maklumat program ijazah kami dan berharap anda mendapat sesuatu yang menarik bagi anda.

Hari maklumat 2024

Memilih pengajian adalah salah satu keputusan paling penting dalam hidup anda. Kami mencadangkan anda berfikir dengan teliti tentang perkara yang anda suka, kerana ia menjadikan pembelajaran lebih mudah. Lawati laman web kami dan rangkaian sosial fakulti yang anda minati, pelajari semua yang perlu diketahui apabila memilih untuk belajar di Universiti kami , dan sediakan soalan anda. Jika anda memerlukan sebarang nasihat atau bantuan, jangan teragak-agak untuk menghubungi kami. Kami akan melakukan yang terbaik untuk memberikan anda semua maklumat dan jawapan kepada sebarang soalan yang anda ada.

 • Anda dialu-alukan untuk menyertai sesi maklumat dalam talian, yang akan diadakan pada 22 dan 23 Februari 2024 jam 1 petang CET. Sesi dalam talian akan memberi anda peluang untuk mendapatkan maklumat secara langsung tentang belajar di Universiti Ljubljana dan tinggal di Slovenia, serta bertemu dengan wakil beberapa akademi dan fakulti. Sesi ini akan menggunakan bahasa Inggeris.
 • Pada 1 Mac 2024 jam 2 petang CET kami akan menganjurkan Soal Jawab dalam talian & Sesi, yang merupakan cara terbaik untuk bertanya apa-apa soalan dan mengetahui lebih lanjut tentang prosedur permohonan-kemasukan untuk pengajian sarjana muda dan pengiktirafan pendidikan menengah asing. Sesi ini akan menggunakan bahasa Inggeris.

t

tulis:

Maklumat lanjut tentang program ijazah sarjana Sarjana Muda dan Kitaran Tunggal, serta tempoh permohonan boleh didapati di sini .

Panggilan untuk pendaftaran 2024/2025 untuk pengajian sarjana dan kedoktoran akan diterbitkan tidak lama lagi.

Kebanyakan ahli kami (akademi dan fakulti) terletak di Ljubljana, ibu kota Slovenia, kecuali Fakulti Pengajian Maritim dan Pengangkutan kami yang terletak di Portorož di tepi Laut Adriatik.

Ljubljana ialah bandar yang sangat menyenangkan dan muda untuk didiami. Kami mempunyai banyak muzium, galeri, teater, pawagam, institut, perpustakaan dan salah satu orkestra filharmonik tertua di dunia. Di pusat bandar, anda akan menemui banyak pub, restoran, kelab dan kedai. Terdapat banyak ruang hijau juga. Kongresni trg (persegi) adalah salah satu dataran pusat di Ljubljana yang juga merupakan tempat duduk Rektorat Universiti Ljubljana.

Program ijazah kami merangkumi semua bidang pengajian: Seni, Seni Halus, Sains Semula Jadi, Teknologi dan Kejuruteraan, Sains Sosial, Kemanusiaan, Perubatan, Sains Kesihatan dan Sukan, yang direka bentuk selaras dengan garis panduan Proses Bologna. Di dalam Universiti Ljubljana dan dengan kerjasama universiti asing, kami menyediakan program pengajian bersama, antara disiplin dan pelbagai disiplin dalam ketiga-tiga kitaran. Sebagai tambahan kepada kuliah, tutorial dan seminar, kami memberi penekanan yang besar pada latihan praktikal, kemasukan pelajar dalam kerja projek, pertukaran antarabangsa, bimbingan kerjaya, dan aktiviti ekstrakurikuler dan lain-lain.

Sebagai pelajar kami, anda akan mempunyai peluang yang baik untuk belajar dalam komuniti antarabangsa yang pelbagai dengan ramai profesor pelawat dan pelajar antarabangsa dari seluruh dunia. Setiap tahun kira-kira 40,000 pelajar menaik taraf dan mengembangkan pengetahuan dan kemahiran mereka di institusi kami, antaranya, kami mempunyai 8%, adalah pelajar antarabangsa. Program Universiti Ljubljana dilengkapkan oleh lebih separuh daripada semua graduan sarjana muda di Slovenia, lebih daripada dua pertiga pemegang ijazah sarjana dan pengkhususan, dan lebih daripada 80 peratus doktor sains.

Komitmen kami terhadap kecemerlangan akademik dan kepelbagaian aktiviti disahkan oleh kedudukanuniversiti antarabangsa dan banyak pengiktirafan nasional dan antarabangsa yang lain mengenai pencapaian kajian dan penyelidikan komuniti akademik dan penyelidikan kami.

Kebimbangan khusus Universiti Ljubljana ialah pemindahan pengetahuan kepada industri, untuk keselamatan alam sekitar, kesihatan orang ramai, kualiti hidup dan ekonomi kaya, itulah sebabnya kami bekerjasama rapat dengan banyak syarikat Slovenia dan asing. Rakan kongsi kami ialah syarikat multinasional terkemuka dan organisasi Slovenia terkemuka.

Di www.uni-lj.si/study anda boleh mendapatkan panduan maklumat yang telah direka khas untuk pelajar antarabangsa yang berhasrat untuk belajar di Universiti Ljubljana, maklumat tentang program ijazah, dan maklumat berguna tambahan yang akan memudahkan anda memulakan di sini. Set panduan ini direka khusus untuk membantu anda memilih dengan baik dan membuat keputusan yang tepat dalam memilih program ijazah anda di Universiti. tutorial kami akan memberi anda gambaran tentang kemungkinan belajar di Universiti dari Ljubljana dan tinggal di Slovenia. Anda juga boleh mencari program melalui medan dan kategori .

Anda perlu memohon untuk pendaftaran dan pengiktirafan pendidikan asing melalui portal web eVŠ (pautan ke tempoh permohonan dan garis masa untuk prosedur kemasukan dan pengiktirafan ). Anda boleh mendapatkan maklumat tentang program ijazah yang ditawarkan, data mengenai tempoh pengajian, keperluan pendaftaran, bilangan jawatan terbuka, mod pengajian, dsb. dalam Panggilan untuk Pendaftaran . Untuk membantu anda dengan prosedur permohonan-kemasukan, kami telah menyediakan pembentangan video dan arahan yang tersedia di www.uni-lj.si/study/impressions/promotional-material .

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem dan dasar pendidikan di Slovenia, sila tonton video pendek siri yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan, Sains dan Sukan kami.

Prosedur kemasukan

Panduan selamat datang

Untuk memanfaatkan masa singkat anda yang terbaik bersama kami, kami menyediakan ini panduan selamat datang yang akan membantu anda menjadikan penginapan anda di Universiti Ljubljana sebagai pengalaman belajar yang berharga serta masa yang tidak dapat dilupakan dalam hidup anda.

Sekiranya sebarang soalan masih belum dijawab selepas membaca panduan ini, sila jangan teragak-agak untuk menghubungi kami:
Pengiktirafan pendidikan menengah asing: [email protected]
Pengiktirafan pendidikan asing untuk pendaftaran dalam pengajian sarjana dan kedoktoran dan pemindahan: sila hubungi orang yang diberi kuasa di fakulti/akademi yang berkaitan
Prosedur permohonan dan kemasukan: [email protected]
Bantuan teknikal untuk mengisi permohonan pendaftaran: [email protected]
Tahun Tambah: [email protected]
Kursus bahasa Slovenia: [email protected]
Biasiswa: [email protected]
Maklumat mengenai Visa: [email protected]

Anda juga dapat memperluas cakrawala anda dengan kursus sekolah musim panas kami dalam persekitaran antarabangsa yang memberi inspirasi atau belajar sebagai pelajar pertukaran untuk satu tahun akademik atau satu semester.

Kami menjemput anda untuk memulakan laluan akademik dengan kami, meningkatkan pilihan kerjaya peribadi dan profesional anda dan menjadi ahli berharga komuniti akademik yang bangga dan kreatif.

Kami menantikan kedatangan anda ke Universiti kami.

Tayangan Pelajar

Pelajar adalah nadi komuniti kami dan motivasi fakulti dan kakitangan kami. Kami didorong untuk belajar antara satu sama lain dan pelbagai kemungkinan, yang ditawarkan oleh kegiatan belajar, sosial, budaya, rekreasi, sukan, dan ekstrakurikuler dalam komuniti akademik kami yang pelbagai.

Universiti Ljubljana ialah sebuah institusi terbuka. Kami berharap untuk mempunyai seramai mungkin pelajar dari negara lain. Bagi kami, anda adalah duta persahabatan dalam hubungan antara negara anda dan Slovenia. Ikatan yang dicipta semasa kajian biasanya dihargai sepanjang hayat kita. Kami menjemput anda untuk memulakan laluan akademik anda bersama kami, meningkatkan pilihan kerjaya peribadi dan profesional anda dan menjadi ahli berharga komuniti akademik kami yang bangga dan kreatif.

Laman web: www.uni-lj.si/study

E-mel: [email protected]

Ciri-ciri Kampus

University of Ljubljana , yang diasaskan pada tahun 1919, dengan 23 fakulti dan 3 akademi seni , ialah institusi pengajian tinggi, penyelidikan saintifik dan seni yang tertua dan terbesar di Slovenia. Universiti memupuk penyelidikan asas, gunaan dan pembangunan. Hari ini, University of Ljubljana berada di kedudukan antara 3% universiti terbaik di dunia.

  Testimoni Pelajar

  Lokasi

  • Ljubljana

   University of Ljubljana Kongresni trg 12, 1000, Ljubljana

   • Ljubljana

    University of Ljubljana Kongresni trg 12, 1000, Ljubljana

    • Ljubljana

     University of Ljubljana Faculty of Electrical Engineering Tržaška cesta 25, 1000, Ljubljana

     • Ljubljana

      University of Ljubljana Faculty of Public Administration Gosarjeva ulica 5, 1000, Ljubljana

      • Ljubljana

       Kongresni trg, 12, 1000, Ljubljana

       Soalan