Keystone logo
© Roman Vukolov
University of Turku

University of Turku

University of Turku

pengenalan

Pelbagai disiplin. Antarabangsa. Universiti Penyelidikan.

University of Turku adalah komuniti akademik aktif yang terdiri daripada 25,000 pelajar dan pekerja, yang melakukan penyelidikan inovatif dan interdisipliner. Kami terlibat dalam pengembangan pendidikan dan inovasi antarabangsa Finlandia dan membuka jalan untuk masa depan yang lebih cerah.

Selain Turku, kami mempunyai kampus di bandar Rauma dan Pori dan operasi di seluruh Finland - sepanjang jalan dari Lapland ke Laut Nusantara.

Penyelidikan berkesan

Kami menjalankan penyelidikan dan bekerja ke arah masa depan yang lebih baik dan kesejahteraan.

Kami mempromosikan sains percuma, berkesan, dan terbuka. Penyelidikan kami bersifat multidisiplin dan antarabangsa , bertujuan untuk inisiatif baru dan interdisipliner.

Penyelidikan kami diprofilkan melalui enam bidang tematik:

 • Kepelbagaian biologi dan kelestarian
 • Teknologi masa depan dan masyarakat digital
 • Ingatan budaya dan perubahan sosial
 • Kanak-kanak, orang muda, dan pembelajaran
 • Kesihatan, diagnostik, dan pengembangan ubat
 • Kajian laut dan maritim

10 Sebab terbaik untuk memilih UTU

 • UTU adalah salah satu universiti paling antarabangsa di Finland.
 • Program berdasarkan kekuatan kami dalam penyelidikan.
 • Prospek kerjaya yang sangat baik untuk graduan.
 • Biasiswa murah untuk pelajar berbakat.
 • Profesor dan pensyarah yang mencabar anda untuk belajar.
 • Sokongan peribadi dan perkhidmatan sepanjang pengajian anda.
 • Kemudahan moden dan persekitaran pembelajaran.
 • Pelbagai kajian pilihan dan kecil.
 • Kehidupan pelajar aktif dan aktiviti serba boleh.
 • Kampus padat di mana semua berhampiran.

Baca lebih lanjut: utu.fi/degrees

Kenyataan Misi

University of Turku adalah universiti penyelidikan yang aktif dan menarik di peringkat antarabangsa yang kekuatannya terletak pada penyelidikan pelbagai disiplin berkualiti tinggi.

Kami mempromosikan pendidikan dan sains percuma dan menyediakan pendidikan tinggi berdasarkan penyelidikan. Kami bekerjasama rapat dengan masyarakat Finland dan mengambil bahagian secara aktif dalam pembangunan wilayah.

Matlamat Strategik

Kami mengilhami pengalaman pembelajaran yang unik dan hasil pembelajaran yang luar biasa

Kami mendidik pakar masa depan yang akan menyelesaikan persoalan saintifik dan masalah sosial yang kompleks dan membina dunia yang lestari. Pendidikan yang kami berikan mendorong pelajar ke arah pemikiran kritis berdikari dan mencapai matlamat pembelajaran yang komprehensif. Graduan kami mempunyai kemahiran kolaborasi yang sangat baik, kemampuan untuk membuat karya untuk diri mereka sendiri dan orang lain, dan kepakaran yang dapat diterapkan pada pelbagai sektor masyarakat.

Kami memupuk persekitaran penyelidikan yang menarik dan luar biasa

Penyelidikan yang dilakukan di University of Turku sangat beretika dan saintifik. Penyelidikan kami mempunyai kesan yang besar dan memenuhi cabaran global masa depan. Kerjasama penyelidikan nasional dan antarabangsa yang erat mengukuhkan kedudukan Universiti di antara universiti penyelidikan terkemuka di dunia.

Kami adalah rakan kongsi yang proaktif dan dinamik

University of Turku memikul tanggungjawab global dan merupakan rakan proaktif dalam pembangunan. Penyelidikan dan pendidikan yang sangat baik menjadi asas bagi peningkatan kesan kita. Kami melatih para pakar dengan kemampuan untuk berubah, yang membangun masa depan yang lestari di berbagai sektor masyarakat.

Kami adalah komuniti pakar yang aktif

Kami adalah komuniti Universiti yang setara dan pelbagai dengan set nilai yang kuat. Kami mengikuti prinsip pembangunan lestari. Kesejahteraan komuniti Universiti kami adalah asas kejayaan kami. Kesejahteraan tercermin dalam motivasi, kolaborasi yang lancar, dan hasil yang baik.

Berkat perkhidmatan kami yang luar biasa, kampus yang padat, dan kehidupan pelajar yang aktif, pelajar antarabangsa merasa seperti di rumah dan selamat dari awal penginapan mereka.

Kerjaya penyelidikan yang mengagumkan

Kesejahteraan seluruh komuniti Universiti penting bagi kita. Kami ingin menyokong penyelidik muda dalam kerjaya mereka dan menawarkan persekitaran penyelidikan dan komuniti yang memberi inspirasi kepada mereka untuk mencapai pencapaian dan hasil yang unik.

Kesan pencegahan xylitol pada kerosakan gigi pertama kali ditemui di Institut Pergigian University of Turku . Setiap tahun, lebih dari seratus inovasi dan puluhan penemuan penemuan berasal dari penyelidikan yang dilakukan di Universiti. Inovasi dari penyelidikan

Kreatif, tangkas, dan inovatif

Kami membangunkan sikap dan aktiviti keusahawanan di seluruh Universiti. Kami menawarkan platform pertumbuhan untuk startup dan spin-spin yang berpunca daripada penyelidikan utama.

Bina kerjaya masa depan anda dengan kami

University of Turku adalah destinasi yang popular untuk pertukaran, ijazah Sarjana, dan pengajian kedoktoran. Kami bekerjasama dengan lebih daripada 400 universiti di seluruh dunia dan menawarkan kepada pelajar kami pelbagai pilihan kursus dan program yang diajar dalam Bahasa Inggeris.

Selamat datang ke Bandar Pelajar Turku

Kampus Turku University of Turku terletak berhampiran dengan pusat bandar dan sungai Aura berhampiran institusi pendidikan tinggi lain, syarikat Taman Sains Turku, dan Hospital Universiti Turku. Kawasan kampus membentang dari Turku Cathedral hingga ke stesen keretapi Kupittaa.

Semua perkhidmatan penting untuk pelajar, kakitangan, dan pengunjung dijumpai berdekatan dengan kampus. Berjalan di mana-mana sangat berguna dengan berjalan kaki, berbasikal, atau dengan bas bandar Föli.

Matlamat bersama institusi pengajian tinggi Turku dan Kota Turku adalah menjadi bandar pelajar terbaik di Finland! Kehidupan pelajar yang aktif, pengangkutan awam yang mudah dan berfungsi dengan baik, dan perumahan mampu milik adalah aset hebat Turku. Sebanyak 99% pelajar bandar institusi pengajian tinggi mengesyorkan Turku sebagai bandar pelajar kepada rakan mereka.

Ketahui lebih lanjut mengenai bandar pelajar Turku dalam Kajian di saluran Youtube Turku !

Kos sara hidup yang berpatutan dengan banyak pilihan tempat tinggal, perkhidmatan awam dan swasta berskala penuh, kehidupan budaya yang jelas, dan pelbagai kemungkinan rekreasi luar oleh Laut Kepulauan sekitarnya menjamin bahawa Turku menawarkan kualiti hidup terbaik dan merupakan lokasi yang menguntungkan bagi pelajar juga bagi profesional yang mahir.

Menurut sasaran strategik yang ditetapkan oleh Kota, pada tahun 2029 Turku akan menjadi kota paling menarik di Baltic Utara, dengan landasan yang kukuh dalam seni dan sains. Turku membina aset unik - industri pembuatan kreatif, bioteknologi, kepakaran logistik - melalui kemudahan dan sinergi kumpulan.

Selamat datang ke Turku, Finland!

Ingin menerima peringatan tarikh akhir, jemputan acara dan petua sebulan sekali ke e-mel anda?

Langgan Masa Depan dengan Surat Berita UTU yang dihantar oleh Perkhidmatan Kemasukan University of Turku .

Lokasi

 • Turku

  Student and Admissions Services University of Turku 20014 Turun yliopisto, , Turku

 • Rauma

  Department of Teacher Education Seminaarinkatu 1, 26100, Rauma

  Program

  Soalan