Keystone logo
University of the Arts Helsinki

University of the Arts Helsinki

University of the Arts Helsinki

pengenalan

Universiti Seni Helsinki (Uniarts Helsinki) menyediakan tahap pendidikan tertinggi dalam muzik, seni halus, teater, penulisan dan tarian di Finland. Uniarts Helsinki adalah pelopor antarabangsa dalam pendidikan dan penyelidikan dalam bidang seni dan mengukuhkan peranan seni sebagai kuasa yang memperbaharui masyarakat. Ditubuhkan pada 2013, Uniarts Helsinki terdiri daripada Akademi Seni Halus, Akademi Sibelius dan Akademi Teater.

Kami adalah tempat pertemuan terbuka untuk seni dan komuniti universiti kritikal untuk pembaharu yang berani dan ahli tradisi, yang berpusat di Akademi Seni Halus, Akademi Sibelius, dan Akademi Teater.

Pendidikan dan Penyelidikan bertaraf dunia

Akademi Sibelius Uniarts Helsinki menduduki tempat ke-12 dalam bidang muzik dan ke-13 dalam bidang seni persembahan dalam QS World University Rankings 2024. Kedudukan itu dikeluarkan untuk lapan kali pada tahun 2024, dan Akademi Sibelius telah diletakkan di antara universiti terbaik sejak tahun pertama ranking.

Maklum balas yang sangat baik daripada pelajar. Kami adalah tempat yang paling dicari untuk belajar di Finland: kira-kira 8 peratus daripada pemohon kami diterima masuk sebagai pelajar.

Menurut tinjauan, graduan sarjana muda, sarjana dan kedoktoran kami gembira dengan kandungan dan kualiti pendidikan mereka, interaksi dengan guru serta sumber dan perkhidmatan yang ada. Keputusan adalah berdasarkan tinjauan siswazah sarjana muda dan tinjauan pemantauan kerjaya yang dijalankan pada tahun 2021.

Sarjana yang lulus pada tahun 2018 mendapati bahawa Uniarts Helsinki memberikan pengajaran berkualiti tinggi. Lulusan sarjana dari 2013 dan lulusan kedoktoran dari 2015 mendapati bahawa gelar Uniarts Helsinki mereka telah menjadikan mereka bersedia untuk menjalani kehidupan profesional.

Ulasan positif daripada pelajar pertukaran. Pelajar pertukaran kami juga sangat berpuas hati dengan pengajian mereka, dan universiti telah mendapat pengiktirafan atas amalan pertukaran pelajarnya. Maklum balas ini dikumpulkan pada tahun 2016-2017 dari pelajar yang telah mengikuti program pertukaran Erasmus.

Uniarts Helsinki telah terpilih sebagai Universiti Amalan Terbaik nasional dalam hal mobiliti Erasmus. Terdapat peningkatan yang ketara dalam jumlah pelajar pertukaran yang mendaftar untuk belajar muzik, khususnya.

Sistem kualiti yang diaudit. Uniarts Helsinki menggunakan sistem kualiti yang membantu kami memastikan kualiti operasi kami yang tinggi.

Sistem ini diaudit pada tahun 2018. Kami menerima ulasan positif terutamanya untuk pendekatan berasaskan nilai dan berpusatkan pelajar yang benar-benar kami pakai dalam operasi kami. Pendidikan yang kami tawarkan mempunyai kaitan kuat dengan kehidupan bekerja, dan alumni kami terlibat dalam pengembangan pendidikan kami.

Perangkaan

 • Studies
 • Bilangan pelajar: 1,923 pelajar (2023)
 • Bilangan ijazah lengkap: 189 ijazah sarjana muda, 320 ijazah sarjana, 11 ijazah kedoktoran (2023)
 • Bilangan pemohon: 5,337 pemohon, 337 diterima sebagai pelajar. (2023)
 • Kedudukan universiti: Kedudukan khusus subjek teratas untuk University of the Arts Helsinki termasuk tempat ke-12 Akademi Sibelius dalam bidang muzik dan tempat ke-13 dalam seni persembahan. Selain itu, universiti itu berada di antara 200 teratas dalam bidang seni dan reka bentuk.
 • Pelajar antarabangsa: 18% pelajar sarjana muda dan sarjana dan 21% pelajar kedoktoran datang dari luar Finland (2023)

Research

 • Amount of external research funding: 1.2 million euros (in 2022)
 • Number of researchers: 20 researchers (Academy of Finland research fellow, researcher, postdoctoral research fellow, university researcher), 219 doctoral candidates. In addition, part of our 63 professors carry out research. (2022)

Personnel

 • Bilangan pekerja: 764 pekerja setara sepenuh masa (pada 2023)
 • International staff: 12% of the teaching and research staff come from outside of Finland (in 2022)

  Ciri-ciri Kampus

  Uniarts Helsinki mempunyai dua kampus di Helsinki - Sörnäinen, dan Töölö - dan ia juga beroperasi di Seinäjoki dan Kuopio.

  Kampus Töölö

  Kemudahan pengajaran dan tempat persembahan untuk muzik terletak terutamanya di Kampus Töölö Uniarts Helsinki. Bangunan-bangunan ini terletak di tengah-tengah Helsinki.

  Kemudahan (Pusat Muzik Helsinki, Bangunan N dan Bangunan R) menyediakan beberapa bilik latihan dan bilik darjah di pusat bandar Helsinki terutamanya untuk pelajar Akademi Sibelius Uniarts Helsinki.

  Pusat Muzik Helsinki dan bangunan di Nervanderinkatu dan Pohjoinen Rautatienkatu mempunyai dewan untuk pelbagai tujuan serta kemudahan kerja untuk kakitangan Uniarts Helsinki.

  Ketahui lebih lanjut mengenai Kampus Töölö kami di laman web kami.

  Kampus Sörnäinen

  Kampus Sörnäinen di tengah Helsinki menawarkan persekitaran pembelajaran yang memberi inspirasi terutamanya untuk pelajar seni halus, teater dan tarian.

  Bangunan Kookos, di mana terletaknya Akademi Teater, menyediakan kemudahan terutamanya untuk pelajar tarian dan teater. Bangunan Mylly, yang siap pada 2021, menempatkan pelajar seni halus, pencahayaan dan reka bentuk bunyi serta reka bentuk untuk seni persembahan. Terdapat juga perpustakaan yang lengkap dan restoran pelajar di kampus Sörnäinen.

  Ketahui lebih lanjut mengenai Kampus Sörnäinen di laman web kami.

   Biasiswa dan Pembiayaan

   Uniarts Helsinki mempunyai program biasiswa untuk pelajar yang bertanggungjawab untuk pembayaran dalam bentuk pengecualian yuran pengajian.

   Jika anda bertanggungjawab untuk pembayaran, anda mesti menyatakan pada borang permohonan jika anda ingin memohon biasiswa daripada Uniarts Helsinki untuk menampung yuran pengajian tahunan jika anda diterima sebagai pelajar.

   Ketahui lebih lanjut mengenai program biasiswa di laman web kami.

   Kehidupan Kampus & Kemudahan

   Kesatuan Pelajar Universiti Seni (ArtSU) ialah komuniti dan organisasi minat semua pelajar Universiti Seni. Setiap pelajar sarjana muda dan sarjana yang menghadiri secara automatik menjadi ahli Kesatuan Pelajar apabila mendaftar di universiti, dan pelajar pertukaran dan pelajar kedoktoran juga dialu-alukan untuk menyertainya. Tujuan ArtSU adalah untuk menjadi pengikat antara ahlinya, mempromosikan kepentingan dan hak pelajar dan menyediakan perkhidmatan yang memudahkan pengajian.

   Helsinki, ibu negara Finland, kaya dengan aktiviti dan tarikan yang sesuai untuk semua orang. Ia adalah bandar pelajar yang meriah dengan kira-kira 70,000 penduduk pelajar. Lawati laman web rasmi bandar myHelsinki.fi untuk maklumat lanjut.

   • Anda boleh menghubungi ahli psikologi kajian kami jika anda menghadapi kesukaran dalam belajar atau dalam kehidupan peribadi anda.
   • Pendeta universiti Uniarts Helsinki boleh diakses oleh semua orang dalam komuniti universiti, pelajar dan kakitangan.
   • UniSport menyediakan perkhidmatan sukan dan senaman di enam lokasi di Helsinki dan terdapat gimnasium di Akademi Teater Uniarts Helsinki.
   • Perpustakaan Uniarts Helsinki mempunyai empat lokasi: Akademi Seni Halus, Akademi Teater dan Akademi Sibelius di Helsinki dan Kuopio.

   Lokasi

   • Helsinki

    Töölönkatu, 3, 00100, Helsinki

   • Helsinki

    Sörnäisten rantatie 19, 00530, Helsinki

    Soalan