Keystone logo
© Instituto Superior Técnico
University of Lisbon - Instituto Superior Técnico

University of Lisbon - Instituto Superior Técnico

University of Lisbon - Instituto Superior Técnico

pengenalan

Universiti Lisbon (ULisboa) ialah universiti terbesar dan paling berprestij di Portugal dan merupakan salah satu universiti terkemuka di Eropah, dengan lebih 50,000 pelajar. Pewaris tradisi universiti yang menjangkau lebih tujuh abad, ULisboa bertanggungjawab bersama untuk menjadikan bandar Lisbon sebagai salah satu ibu kota budaya dan sains Eropah yang hebat, kerana ia mengalu-alukan lebih daripada 9,000 pelajar asing setiap tahun (kira-kira 18% daripada jumlah keseluruhan bilangan pelajar) dari lebih 100 negara, yang mencari pendidikan berkualiti tinggi serta budaya yang berbeza, cuaca yang menggembirakan, serta layanan serta keselamatan yang Lisbon, dan Portugal, tawarkan (negara ke-4 paling selamat di dunia, 2021 Global Indeks Keamanan). Terletak di tengah-tengah bandar, ia menyediakan seluruh komunitinya dengan program akademik yang terbaik dan paling pelbagai serta ikrar untuk menyampaikan pengalaman yang memperkaya secara unik.

Instituto Superior Técnico (Técnico) ialah Sekolah Kejuruteraan Universiti Lisbon. Dicipta hampir 11 dekad yang lalu, Técnico mempunyai kira-kira 12,000 pelajar daripada lebih 60 kewarganegaraan yang berbeza. Kedudukan teratas di Portugal, Técnico diiktiraf di peringkat antarabangsa kerana kecemerlangan akademik dan saintifiknya dalam bidang Kejuruteraan, Seni Bina, Sains dan Teknologi, untuk mempromosikan hubungan antara universiti-perniagaan-masyarakat dan untuk menggalakkan inovasi, keusahawanan, penciptaan pekerjaan, dan pengetahuan. Técnico menawarkan banyak program latihan Sarjana Muda, Sarjana, Kedoktoran dan sepanjang hayat, dan membangunkan aktiviti Penyelidikan, Pembangunan, dan Inovasi (RD&I), yang penting untuk menyediakan pendidikan berdasarkan piawaian antarabangsa teratas. Técnico mempunyai tiga kampus dengan akses istimewa ke tempat-tempat menarik utama Lisbon dan ke pusat peranginan bandarnya yang menakjubkan (Sintra, Cascais, Estoril, Arrábida). Terletak di salah satu kawasan paling tengah di Lisbon, kampus Alameda dilayan oleh rangkaian pengangkutan awam yang sangat baik, membolehkan akses mudah ke semua titik bandar, dan menawarkan pelbagai aktiviti kebudayaan, masa lapang dan sukan.

Jabatan Kejuruteraan Awam, Seni Bina dan Sumber Geografi (DECivil) ialah salah satu jabatan pengasas dan terbesar Técnico. DECivil mempunyai 141 ahli fakulti dan 1500 pelajar BSc dan MSc (14% daripadanya antarabangsa), diedarkan oleh tiga bidang utama: (i) Kejuruteraan Awam, (ii) Perlombongan dan Sumber Tenaga; dan (iii) Seni Bina. Selain itu, DECivil juga menjadi tuan rumah 250 Ph.D. pelajar, dalam persekitaran yang sangat menarik dan pelbagai. Semua program pendidikan berteraskan kukuh dalam pengajaran eksperimen yang kukuh dan, untuk tujuan itu, makmal yang serba lengkap tersedia dalam pelbagai bidang, di mana penyelidikan terobosan dijalankan, seperti yang dibuktikan oleh jawatan cemerlang dalam pelbagai kedudukan akademik: Kejuruteraan Awam - ke-2 (Eropah) pada 2021 NTU Kedudukan Taiwan dan ke-17 (Eropah) pada 2021 Kedudukan Shanghai; Kejuruteraan Petroleum – Ke-47 (Dunia) pada 2021 QS World University Ranking.

Akreditasi

EUR-ACE® ialah rangka kerja dan sistem akreditasi yang menyediakan satu set piawaian yang mengenal pasti program ijazah kejuruteraan berkualiti tinggi di Eropah dan di luar negara. Label EUR-ACE® ialah sijil yang dianugerahkan oleh agensi yang diberi kuasa kepada IPT (Institusi Pendidikan Tinggi) berkenaan dengan setiap program ijazah kejuruteraan yang telah diakreditasikannya.

176558_176554_euraceLogo.jpg

A3ES ialah Agensi Portugis untuk Penilaian dan Akreditasi Pendidikan Tinggi. Keputusan akreditasi bergantung kepada penilaian (i) kualiti prestasi institusi pengajian tinggi dan unit organiknya, dan (ii) kualiti program pengajian yang membawa kepada ijazah tertentu. A3ES ialah ahli penuh Persatuan Eropah untuk Jaminan Kualiti dalam Pendidikan Tinggi, disenaraikan dalam Daftar Jaminan Kualiti Eropah untuk Pendidikan Tinggi dan merupakan ahli Kumpulan Kualiti Antarabangsa CHEA.

176559_176553_A3ES.png

Perangkaan

 • 1911: Instituto Superior Técnico diasaskan pada 23 Mei 1911 oleh Alfredo Bensaude.
 • 44,1% pelajar mendapat pekerjaan sebelum tamat pengajian.
 • 91,4% graduan mendapat pekerjaan dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian.
 • 73% daripada graduan MSc bekerja dalam bidang pengajian mereka.
 • 10.987 pelajar Técnico telah mendaftar.
 • 1.915 Penerbitan saintifik dalam ISI Web of Science.
 • 58 syarikat spin-off diwujudkan di Técnico sejak 2009.
 • 3 Técnico mempunyai 3 campi (Alameda, Taguspark dan CTN).
 • 3 Técnico menyediakan penginapan di 3 kediaman pelajar.
 • 30,9% pelajar antarabangsa menghadiri Ph.D. program.

  Ciri-ciri Kampus

  Alameda

  Terletak di salah satu kawasan paling tengah di Lisbon, kampus Alameda dikelilingi oleh pelbagai rangkaian pengangkutan awam, membolehkan akses mudah ke semua titik bandar. Terdapat pelbagai aktiviti kebudayaan, masa lapang dan sukan di sekitar kampus.

  Taguspark

  Terletak di Oeiras, kampus moden ini telah dirasmikan pada tahun 2000, dan ia merupakan sebahagian daripada Taguspark – Taman Sains dan Teknologi, salah satu taman teknologi terpenting di seluruh negara, iaitu dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi.

  Teknologi dan Nuklear

  Terletak di Loures, CTN – Kampus Tecnológico e Nuklear merupakan salah satu taman teknologi terpenting di seluruh negara, iaitu dalam bidang yang berkaitan dengan sains nuklear, serta dalam bidang perlindungan radiologi dan keselamatan nuklear.

   Kemasukan

   Dokumen yang diperlukan

   Permohonan untuk kursus tertentu atau program kitaran pengajian dibuat dalam talian. Pemohon mesti menyediakan semua dokumen yang dinyatakan dalam Peraturan, serta surat motivasi merujuk kepada kursus atau kitaran pengajian yang dipilih. Untuk melengkapkan proses permohonan adalah perlu untuk menyerahkan dokumen imbasan berikut sebagai fail PDF:

   • Gambar terkini;
   • CV terkini;
   • Dokumen pengenalan diri / pasport;
   • Salinan CPF (hanya terpakai kepada calon ijazah BSc kewarganegaraan Brazil);
   • Transkrip akademik rasmi yang anda telah menamatkan pendidikan menengah atau yang setaraf dengannya di negara asal, dengan purata akhir dan bukti akses kepada peperiksaan pendidikan tinggi (hanya terpakai kepada calon ijazah BSc);
   • Rekod transkrip akademik rasmi ijazah sarjana muda dan Diploma dengan purata akhir (hanya terpakai kepada calon ijazah MSc);
   • Dokumen yang menyatakan jenis skema penggredan rekod akademik (hanya terpakai kepada calon ijazah MSc);
   • Dokumen yang mengesahkan tahap bahasa Portugis pemohon: Tahap B1 dalam Bahasa Portugis dan lengkapkan tahap B2 sehingga penghujung tahun pertama ijazah (hanya terpakai kepada calon untuk ijazah BSc);
   • Kenyataan Di Bawah Sumpah, bahawa pemohon tidak mempunyai kewarganegaraan Portugis atau kewarganegaraan negara lain yang menjadi ahli EU dan memenuhi keperluan yang diperlukan untuk kategori Akses dan Kemasukan untuk Pelajar Antarabangsa;
   • Slip pindahan bank bagi bayaran yuran permohonan.

   Keperluan Visa

   Pelajar antarabangsa

   Warganegara negara di luar Kesatuan Eropah atau Kawasan Schengen mesti memohon visa di negara asal mereka, di Kedutaan/Konsulat Portugis. Sila ambil perhatian bahawa visa 'pelancong' tidak sah untuk pengajian di Portugal.

   Warganegara bukan warga Eropah yang mempunyai permit kediaman di negara Schengen mesti memohon visa untuk Portugal, di negara di mana mereka mempunyai permit kediaman apabila penginapan melebihi 3 bulan.

   Permohonan visa mesti dikemukakan beberapa bulan lebih awal kerana ia boleh mengambil masa sekurang-kurangnya 12 minggu, bergantung pada negara asal. Sesetengah pemohon visa juga mungkin tertakluk pada pemeriksaan keselamatan. Anda boleh merujuk dokumen di bawah untuk maklumat lanjut.

   Pelajar Kesatuan Eropah/EEA/Switzerland

   Untuk 3 bulan pertama penginapan anda di negara ini, anda hanya perlu mempunyai dokumen pengenalan diri atau pasport yang sah. Selepas tempoh ini, anda mesti memohon permit dalam masa 30 hari di Dewan Bandaraya Lisbon dan ia akan sah selama 5 tahun.

   Lokasi

   • Lisbon

    Alameda Campus Av. Rovisco Pais, 1, 1049-001, Lisbon

    • Porto Salvo

     Taguspark Campus Av. Prof. Dr. Cavaco Silva, 2744-016, Porto Salvo

     • Bobadela

      CTN – Tecnológico e Nuclear Campus Estrada Nacional 10 (ao Km 139,7), 2695-066, Bobadela

      Soalan