Keystone logo
University of Eastern Finland MSc in Imaging and Light in Reality Extended - IMLEX
University of Eastern Finland

MSc in Imaging and Light in Reality Extended - IMLEX

Joensuu, Finland

2 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Sep 2025

EUR 8,000 / per year *

Di kampus

* untuk pelajar dari negara rakan Erasmus

pengenalan

Program IMLEX pelbagai disiplin menyatukan penukaran imej, pencahayaan, dan sains komputer. Objektif program ini adalah untuk melatih pakar-pakar yang sebagai tambahan kepada pemahaman teoritis pepejal tentang realiti maya juga akan mempunyai kemahiran praktikal yang kuat dalam aplikasi realiti maya. Pelajar dalam program IMLEX akan mendapat manfaat daripada kepakaran penyelidikan Eropah yang digabungkan dengan kepakaran Jepun dalam penyelidikan menangani realiti maya dan robotik.

Suruhanjaya Eropah dan Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Sukan, Sains dan Teknologi Jepun (MEXT) telah memilih IMLEX sebagai salah satu Kemitraan Ijazah Master Erasmus Mundus yang pertama dengan Jepun.

Program IMLEX menyediakan pendekatan pelbagai disiplin dan inovatif yang menggabungkan Pengimejan, Pencahayaan, dan Teknologi Maklumat. Objektifnya adalah untuk mendidik para pelajar dalam teknologi, metodologi, dan aplikasi praktikal yang maju dengan dua tujuan: untuk meningkatkan prospek kerjaya graduan dan memenuhi keperluan industri dan masyarakat. Pelajar akan mengembangkan kemahiran profesional dan sosial yang berguna dalam konteks budaya Eropah dan Jepun. Graduan akan mempunyai kecekapan dalam: Realiti lanjutan (XR): Realiti Augmented, Mixed dan Virtual (AR, MR, VR); persekitaran industri dengan robot dan elemen kompleks; Pengimejan; Rendering; Pencahayaan.

Semua pelajar IMLEX memulakan pengajian mereka pada bulan September, untuk kursus asas semester 1 di University of Eastern Finland : kursus persediaan di Photonics, Teknologi Maklumat, Pengimejan, dan Robotik.

Untuk semester 2, pelajar memilih lagu mereka: Pengimejan Komputasi di Universiti Jean Monnet, atau Pencahayaan di KU Leuven. Trek pilihan akan ditunjukkan apabila mengisi borang permohonan.

Tahun kedua, semester 3, bermula pada bulan Oktober di Jepun di Universiti Teknologi Toyohashi, dengan tajuk Pencahayaan dan XR / Pengimejan Komputasi dan XR.

Semester 4 didedikasikan untuk tesis Master dalam salah satu universiti rakan kongsi atau dalam industri.

Program ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Pelajar digalakkan mempelajari bahasa tempatan, terutamanya Jepun.

Laurens Derks / Unsplash

125769_photo-1552871419-81ba9b1aa9c9.jpg

Siapakah kita?

IMLEX dilaksanakan oleh konsortium empat buah universiti:

University of Eastern Finland dan Universiti Teknologi Toyohashi (Jepun), Université Jean Monnet Saint-Etienne (Perancis) dan KU Leuven (Belgium).

Pasangan bersekutu Jepun adalah Utsunomiya University dan Chiba University. Program ini juga menawarkan syarikat realiti maya terkemuka sebagai kolaborator, termasuk Proses Genius, Dispelix, dan Brighterware dari Finland, serta syarikat Nvidia multinasional.

Siapa yang boleh memohon dan bagaimana?

IMLEX mengalu-alukan permohonan dari orang yang memiliki ijazah Sarjana Muda dalam bidang Teknologi Maklumat, Sains Komputer, Kejuruteraan Elektrik, Fotonik, atau dalam bidang yang berkait rapat. Tempoh permohonan kami dibuka dari 1 Disember 2020 hingga 20 Januari 2021 , dan anda harus menghantar permohonan anda secara elektronik melalui perkhidmatan Studyinfo.

Apa kosnya?

Yuran konsortium untuk pelajar MSLE IMLEX adalah 4000 EUR untuk pelajar dari negara program Erasmus * dan 8000 EUR untuk pelajar dari negara rakan Erasmus **

* Erasmus + Negara Program adalah negara-negara EU + bekas Republik Makedonia Yugoslavia, Iceland, Liechtenstein, Norway, dan Turki.
** Erasmus + Negara Rakan termasuk semua negara lain kecuali negara-negara yang disenaraikan di atas.

Bagi pelajar yang memohon untuk IMLEX, akan ada ijazah Sarjana Muda Bersama Erasmus Mundus (EMJMD) dan IUEP yang boleh didapati secara kompetitif.

Kerjasama jangka masa panjang

Universiti-universiti konsortium IMLEX telah bekerjasama dalam pendidikan peringkat Sarjana untuk masa yang lama. Sebagai contoh, Program CIMET dan COSI Master telah berlanjutan selama lebih dari 10 tahun, dan kami bangga mengatakan bahawa graduan kami telah membuat kerjaya yang luar biasa, ramai di antara mereka menyifatkan kejayaan kerjaya mereka untuk program!

University of Eastern Finland dan Universiti Teknologi Toyohashi telah melancarkan Program Master Degree Double dalam Sains Komputer dan Kejuruteraan. DDP ini telah memberi pengalaman berharga mengenai bagaimana untuk menyatukan proses akademik Eropah dan Jepun.

Kemasukan

Kurikulum

Hasil Program

Yuran Pengajian Program

Mengenai Sekolah

Soalan