Keystone logo
© Anna Sigge
University of Borås

University of Borås

University of Borås

pengenalan

Di tengah-tengah inovasi dan industri tekstil Sweden, di Lembah Viskan, pemanduan singkat dari bandar kedua terbesar di Sweden terletak universiti kami dan bandar Borå.

Di Universiti Borå, kami memupuk pembelajaran, pengetahuan, dan inovasi berkualiti tinggi dalam suasana antarabangsa dan dengan perkaitan sosial yang ketara. Fokus kami adalah untuk bekerjasama untuk masa depan - untuk membuat perubahan.

Di sini, anda boleh memilih antara banyak program Sarjana Muda dan Sarjana yang berbeza yang berkaitan dengan kerjaya masa depan anda. Kami menawarkan program unik dalam banyak bidang mata pelajaran, beberapa daripadanya hanya boleh didapati di sini dan yang menarik pelajar dari seluruh dunia.

Di Universiti Borå, kerjasama sekitar pembangunan mampan dalam program pendidikan kami adalah penting. Anda sebagai pelajar dirangsang untuk berfikir secara kritis dalam pendidikan anda dan diberi asas yang kukuh untuk bekerja untuk – dan dalam – masyarakat yang mampan.

Ciri-ciri Kampus

  Kemasukan

  1. Memohon secara dalam talian

  Laman web universityadmissions.se (pautan luar) ialah laman web rasmi untuk memohon pendidikan tinggi di Sweden. Ia diuruskan oleh UHR - The Swedish Council for Higher Education. UHR menguruskan proses kemasukan bersama-sama dengan universiti Sweden. Jika anda memohon sebagai pelajar pertukaran dari universiti yang sedang mempunyai perjanjian pertukaran dengan Universiti Borås, sila lihat proses permohonan untuk pertukaran pelajar. Sila ambil perhatian bahawa jika anda bukan warga EU/EEA anda perlu membayar yuran permohonan sebanyak SEK 900 sebelum permohonan anda menjadi sah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian kepada peraturan ini. Untuk mengetahui sama ada anda perlu membayar yuran permohonan, sila layari universityadmissions.se (pautan luar)

  2. Hantar dokumen sokongan

  Sebaik sahaja anda telah melengkapkan permohonan dalam talian anda, anda mesti menyerahkan dokumen sokongan seperti salinan pasport anda, diploma sekolah menengah/universiti, transkrip dan sijil bahasa Inggeris.

  Anda boleh memuat naik dokumen anda menggunakan fungsi muat naik di laman web www.universityadmissions.se - ini adalah cara terpantas dan termudah untuk melengkapkan permohonan anda. Anda juga boleh menyerahkan dokumen anda melalui mel biasa atau perkhidmatan penghantaran ke:

  Kemasukan Universiti di Sweden

  R 312

  SE-106 53 Stockholm

  SWEDEN

  Pastikan anda telah membaca maklumat di universityadmissions.se tentang mendokumentasikan kelayakan anda dan arahan khusus yang mungkin digunakan untuk negara anda.

  3. Penilaian pertama permohonan anda

  Sebaik sahaja Pejabat Kemasukan Kebangsaan menerima dokumen sokongan anda, mereka akan dimajukan ke unit pusat yang membuat penilaian pertama permohonan anda untuk memastikan ia memenuhi syarat kemasukan umum.

  4. Kakitangan yang berpengalaman menilai permohonan anda dan memastikan permohonan anda memenuhi syarat kemasukan khusus

  Jika permohonan anda memenuhi syarat kemasukan umum, ia dihantar ke Pejabat Kemasukan tempatan di Universiti Borås di mana kakitangan berpengalaman menilai permohonan anda dan memastikan ia memenuhi keperluan kemasukan khusus.

  5. Proses pemilihan

  Apabila Pejabat Kemasukan tempatan telah menilai semua permohonan pemilihan bermula. Universiti Borå tidak menggunakan kumpulan pemilihan khusus untuk pelajar yang membayar yuran.

  6. Makluman Keputusan Pemilihan

  Setelah keputusan pemilihan telah diterbitkan, anda akan menerima peringatan e-mel daripada Pejabat Kemasukan Kebangsaan untuk log masuk ke 'Halaman saya' di universityadmission.se dan menyemak keputusan anda.

  Pemberitahuan anda akan boleh diakses dalam talian serta dalam fail PDF yang boleh dicetak.

  Pelajar yang diterima masuk akan menerima maklumat am daripada universiti mengenai Pemberitahuan Keputusan Pemilihan.

  7. Daftar

  Pelajar yang diterima masuk perlu mendaftar untuk program dan kursus mereka untuk mengekalkan tempat mereka dalam program. Tempoh pendaftaran biasanya berlaku pada minggu sebelum semester bermula. Universiti Borå akan menghantar maklumat melalui e-mel kepada semua pelajar yang diterima dengan arahan tentang cara mendaftar.

  Penguasaan bahasa Inggeris

  Bagi kebanyakan kursus dan program peringkat sarjana, keperluannya adalah setara dengan kursus Bahasa Inggeris B/6 dari Sekolah Menengah atas Sweden (sekolah menengah).

  Kemahiran dalam bahasa Inggeris boleh dibuktikan dengan markah ujian daripada beberapa ujian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  Biasiswa dan Pembiayaan

  Biasiswa dari Universiti Borås

  Biasiswa yang ditawarkan oleh Universiti Borås bertujuan untuk menampung yuran pengajian sebanyak kira-kira 75 peratus, ia tidak direka untuk menampung kos sara hidup. Pembayaran tidak dibuat dalam bentuk kewangan; sebaliknya, yuran pengajian akan dikurangkan dengan jumlah pengecualian yuran pengajian.

  Kriteria Universiti&rsquo dalam pemberian biasiswa ialah rekod pengajian dan kelayakan yang baik yang dinilai oleh Universiti untuk selaras dengan bidang pendidikan atau penyelidikan yang diutamakan oleh Universiti.

  Untuk syarat penuh lihat Garis Panduan kami untuk memberikan biasiswa kepada pelajar yang membayar yuran pengajian di Universiti Borås (pdf)

  Adakah anda tidak pasti sama ada anda perlu membayar yuran pengajian? Baca lebih lanjut di bawah Yuran Pengajian

  Permohonan

  Permohonan biasiswa untuk tahun 2024 dibuka pada 1 Disember.

  Pelajar yang diberikan biasiswa akan dimaklumkan sejurus selepas keputusan pilihan raya diterbitkan pada Mac 2024.

  Biasiswa untuk pelajar semasa di Universiti Borås

  Bagi pelajar yang telah mendaftar dalam program dua tahun di Universiti Borås, terdapat kemungkinan untuk memohon biasiswa yang meliputi sehingga 75 peratus daripada yuran pengajian untuk baki dua semester program. Maklumat dan borang permohonan akan tersedia di laman web semasa semester musim bunga 2024.

  Permohonan biasiswa untuk tahun dua musim luruh 2023 kini ditutup.

  Statistik Alumni

  Lokasi

  • Borås

   HÖGSKOLAN I BORÅS , S-501 90, Borås

   Soalan