Keystone logo
University of Basel

University of Basel

University of Basel

pengenalan

Selamat datang ke Fakulti Perniagaan dan Ekonomi, selamat datang ke WWZ (Wirtschaftswissenschaftliches Zentrum)

Ditubuhkan pada 1460, University of Basel ialah universiti tertua di Switzerland. Fakulti Perniagaan dan Ekonomi telah ditubuhkan pada tahun 1995 dan merupakan yang kedua termuda daripada keseluruhan tujuh fakulti di University of Basel . Namun, subjek ekonomi telah pun diajar hampir 150 tahun di Basel.

Dahagakan ilmu sebagai penggerak kepada inovasi

Kami mempunyai kakitangan fakulti seramai 30 profesor dan sekitar 100 pekerja akademik yang aktif dalam penyelidikan dan pengajaran. Memandangkan saiznya, fakulti merangkumi skop luas bidang subjek saintifik. Bidang tumpuan kami ialah "Wang dan Kewangan", "Tenaga dan Alam Sekitar" (Pusat Kecekapan SCCER CREST) dan "Dasar Ekonomi". Di samping itu, fakulti mempunyai hasil penyelidikan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam banyak topik lain.

Penyelidikan mengenai topik semasa

Fakulti mengekalkan tahap tinggi dalam penyelidikan dan pengajaran, kedua-duanya dari perspektif nasional dan antarabangsa. Kami yakin bahawa penyelidikan yang sangat baik dan kaitannya yang digunakan untuk masyarakat dan penggubal dasar tidak bercanggah antara satu sama lain. Oleh itu, kami aktif dalam kedua-dua penyelidikan asas dan implikasi dasarnya. Kakitangan akademik kami menerbitkan dalam jurnal peringkat teratas dan mengambil bahagian dalam seminar antarabangsa. Profesor tetamu berkaliber tinggi mengajar kursus khas yang kami tawarkan tentang Globalisasi dan Pengantarabangsaan Ekonomi, serta di Summer School for Law, Economics and Public Policy, di mana pelajar mempunyai peluang yang sangat baik untuk menjalin hubungan antarabangsa dengan universiti terkenal. Rangkaian saintifik kami merangkumi pelbagai kerjasama akademik dan bukan akademik dalam pelbagai disiplin dan bidang (cth. psikologi, perubatan, matematik dan sains komputer, BIS, sektor swasta).

Pengajaran berasaskan penyelidikan

Fakulti Perniagaan dan Ekonomi bertujuan untuk mengintegrasikan bidang Perniagaan dan Ekonomi, dengan itu menawarkan pelajar kurikulum unik di Switzerland. Berdasarkan pengalaman akademik dan berdasarkan peluang kerjaya masa depan untuk alumni kami, kami yakin bahawa ini adalah kombinasi yang menang.

Sebagai Dekan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi di Basel, saya ingin menjemput anda untuk menghubungi kami. Bersama-sama, marilah kita menyumbang kepada inovasi penyelidikan Switzerland.

Prof Dr Rolf Weder

Dekan Fakulti Perniagaan dan Ekonomi, University of Basel

Lokasi

  • Basel

    Petersplatz,1, 4001, Basel

    Soalan