Keystone logo
Universidad Panamericana de Guatemala

Universidad Panamericana de Guatemala

Universidad Panamericana de Guatemala

pengenalan

Siapa kita

Di Universidad Panamericana kita mempunyai sistem pendidikan tinggi yang lengkap . Kami menyumbang kepada pembangunan negara , melalui pilihan latihan dan profesional yang inovatif dengan kualiti akademik yang tinggi.

Hari ini kita mempunyai tujuh Kampus Metropolitan dan 106 lokasi, terletak di Guatemala City dan di pedalaman negara. Kami mempunyai lebih daripada 17,000 pelajar yang mendaftar dan mengajar lebih daripada 75 kerjaya di antara juruteknik, guru, ijazah sarjana muda, tuan dan doktor, secara tatap muka, separuh muka dan modal maya.

121394_adults-communication-cooperation-2422294.jpg

pandangan

Menjadi pilihan pendidikan tinggi yang relevan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dengan kualiti, prinsip dan nilai Kristian.

misi

Menyumbang kepada pembangunan integral yang mampan , membentuk profesional yang kompeten dengan prinsip dan nilai-nilai Kristian .

Pangkalan Perundangan

Pan American University telah diberi kuasa oleh Majlis Pendidikan Tinggi Swasta Tinggi, pada 2 Oktober 1998, menurut Pendaftaran Sivil Guatemala City, di bawah tajuk No. Tiga ratus lapan puluh tiga (383). Berdaftar dengan status undang-undang No. Empat puluh sembilan (49).

Beliau memulakan aktiviti akademiknya pada Januari 1999.

121395_adult-asian-caucasian-1153213.jpg

sejarah

Universidad Panamericana memulakan operasi sebagai projek awal pada 1993 di bawah arahan Lembaga Pengarah Yayasan Kristian untuk Pembangunan Pendidikan di Amerika Latin (FUNDACEDE). Pada tahun pertama, jadual aktiviti ditubuhkan dan draf pertama yang dipanggil "Draf untuk penciptaan Universiti Kristian Guatemala" dibentangkan. Rundingan profesional yang pertama dibuat untuk pembentangan visi pada 7 Januari 1994 dan kemudian kami meneruskan untuk mengintegrasikan komisen kerja untuk penyediaan projek, kerjaya dan fakulti mereka dengan penyertaan lebih daripada 50 profesional yang berlainan kepakaran

Sebagai hasil daripada pelbagai rundingan, draf awal disediakan dan dibentangkan kepada Majlis Pendidikan Tinggi Swasta pada 2 Ogos 1996 . Projek itu tidak diluluskan pada masa itu yang menunjukkan bahawa, walaupun projek akademik telah selesai, komisen mengenai perkara-perkara rasmi dan undang-undang tidak memberikan kelulusannya, yang telah diberitahu pada 11 Februari 1997 . Selepas beberapa siri rundingan teknikal dan perundangan, ia dibentangkan untuk kali kedua di bawah nama Projek Penciptaan " Universidad Panamericana de Guatemala " pada 12 Disember 1997.

Akhirnya, dalam sesi pada 2 Oktober 1998, Majlis Pendidikan Tinggi Swasta memutuskan untuk meluluskan penciptaan Pan American University, sehingga menamatkan fasa pengurusan. Fasa pelaksanaan dilaksanakan pada 17 November 1998 , tarikh Perjanjian Penciptaan diterbitkan di Jurnal Amerika Tengah sesuai dengan undang-undang negara.

121396_academy-celebrate-celebration-267885.jpg

Pada 25 Januari 1999 , akta sulung Pan American University yang dipengerusikan oleh Lembaga Pengarah universiti berlaku. Ia dihadiri oleh wakil universiti-universiti San Carlos de Guatemala, Mariano Gálvez, Rafael Landívar, Francisco Marroquín, del Valle dan Rural de Guatemala, serta ahli-ahli Majlis Pengajian Tinggi CEPS, pihak berkuasa Kerajaan dan para tetamu dari institusi lain.

Semasa majlis perasmian, terdapat satu pengiktirafan khusus untuk pengakuan kepada tiga pengasas projek ini, yang meninggal tanpa melihatnya: Encik Rafael Pantoja Herrera, Encik Renan Quiñónez dan Dr. Guillermo Forno.

Universidad Panamericana mengambil sebagai ibu pejabatnya untuk memulakan kerja akademiknya kemudahan yang terletak di jalan ke San Isidro, Aldea Acatan zona 16, dimiliki oleh FUNDACEDE dan diserahkan di usufruct ke universiti. Dalam bangunan ini, Christian Verbo College telah bekerja pada waktu pagi sejak tahun 1990 . Bagi permulaan operasinya, Universidad Panamericana mempunyai infrastruktur, perabot dan kelengkapan Kolej Kristian Verbo, serta Gereja Kristian Verbo.

Pelajaran Pertama, oleh En. Rektor Ing Abel Girón, diadakan di auditorium Kampus Universiti pada 13 Februari 1999 . Universidad Panamericana mula menawarkan perkhidmatan pendidikan dalam lima fakultas: Teologi, Sains Komunikasi, Sains Perundangan, Sains Pendidikan dan Pentadbiran Perniagaan.

Lokasi

 • Guatemala City

  8a. Avenida, zona 8 de Mixco Guatemala, , Guatemala City

  • Cahabon

   Instituto Básico por Cooperativa Barrio San Pablo, Santa María Cahabón, Alta Verapaz (frente a Ermita de Colonia El Rosario), , Cahabon

   • Rabinal

    1a. Av. y 3a. Calle esquina Zona 3, Escuela Urbana para Varones No. 1, Rabinal, Baja Verapaz, , Rabinal

    • Chimaltenango

     4a. Avenida 7-48, Zona 1, Quinta Los Aposentos (Edificio Nuevo) Alameda Chimaltenango, , Chimaltenango

     • Chiquimula

      Colegio Sagrada Familia, , Chiquimula

      • San Agustín Acasaguastlán

       Asocociacion moises Lira serafin., , San Agustín Acasaguastlán

       • San Antonio Huista

        Canton Central, Colegio Evangélico Bethel., , San Antonio Huista

        • Puerto Barrios

         4a. calle y 15 avenida, colonia san agustín, aldea santo tomás de castilla, Puerto barrios, Izabal., , Puerto Barrios

         • San Luis Jilotepeque

          Instituto Mixto de Educación Básica por Cooperativa Barrio el Centro, San Luis Jilotepeque., , San Luis Jilotepeque

          • Jutiapa

           Campus Universitario Jutiapa, Calle 15 de Septiembre 8-13 zona uno bo. Latino Jutiapa (Media cuadra arriba del Hospital Nacional de Jutiapa)., , Jutiapa

           • Sayaxché

            Escuela Oficial Rural Mixta Xé chevex Cantón Ilom Municipio de Chajul, , Sayaxché

            • Sibilia

             Instituto Imprimisi 5ta. Calle 2-22 Zona 1. Barrio el Progreso, , Sibilia

             • Playa Grande Ixcan

              IMEBCI 1a. Calle 1a. Avenida colonia La Paz zona 1 Playa Grande., , Playa Grande Ixcan

              • Retalhuleu

               Colegio Centro Americano, en la colonia el Pedregal, 5a. calle 5-05 zona 6, Reu., , Retalhuleu

               • Antigua Guatemala

                Colegio Americano Superior Calle de Los Nazarenos No. 28, Antigua Guatemala., , Antigua Guatemala

                • Pajapita

                 Colegio Evangelico Nueva Vida 4ta. Av. Zona 2., , Pajapita

                 • Santiago Atitlán

                  Cantón Pachicaj, Centro Integral Santiaguito, frente al campo de futbol de Santiago Atitlán., , Santiago Atitlán

                  • Mazatenango

                   Colegio Nueva Familia ubicado en el Km. 1 carretera a San Francisco Zapotitlán, departamento de Suchitepequez., , Mazatenango

                   • Totonicapán

                    Colegio Centro de Estudios Avanzados Totonicapán 9na Calle A 08-043 zona 3, Totonicapán., , Totonicapán

                    • Zacapa

                     Instituto Mixto de Educ. Básica por Cooperativa Prof. Victor Manuel Juarez Obando Barrio El Centro El Chal, Petén., , Zacapa

                     Soalan