Keystone logo
Universidad Nacional De San Martin

Universidad Nacional De San Martin

Universidad Nacional De San Martin

pengenalan

UNSAM adalah universiti kebangsaan, awam, dan bebas yang ditubuhkan pada tahun 1992.

Ia menawarkan pelbagai kerjaya sarjana dan siswazah, baik dalam bidang Sains Manusia dan Sosial dan di Sains Tepat dan Alam.

Lebih daripada 65% sumbernya ditujukan untuk bidang sains dan teknologi. Dengan fokus pada dasar kerja bersama, ia mengekalkan hubungan dengan agensi yang mempromosikan penyelidikan saintifik dan pemindahan teknologi.

Perikatannya dengan Majlis Nasional untuk Penyelidikan Ilmiah dan Teknikal (CONICET), Suruhanjaya Tenaga Atom Nasional (CNEA), Institut Teknologi Perindustrian Nasional (INTI), dan Institut Teknologi Pertanian Nasional (INTA), antara lain, meningkatkan penghasilan teori, pengembangan penyelidikan mereka dan latihan sumber manusia.

Di antara pencapaiannya, mereka termasuk pengklonan sapi bitransgenik untuk penghasilan susu yang serupa dengan susu manusia dan pemulihan Latihan Plastik mural, oleh David Alfaro Siqueiros. UNSAM juga mempunyai rumah penerbitannya sendiri (melebihi 100 judul terbitan) dan sehingga kini, ia telah menandatangani lebih daripada 250 perjanjian dengan universiti asing untuk pertukaran pelajar, guru, dan penyelidik.

Ibu pejabatnya berada di daerah Jeneral San Martín, di barat laut Bandar Autonomi Buenos Aires. Dibina di pantai kereta api lama seluas lebih dari dua hektar, Kampus Miguelete merupakan salah satu tarikan utama wilayah Buenos Aires dari segi perancangan seni bina dan pemuliharaan warisan.

Lokasi

  • San Martín

    San Martín, Argentina

    Soalan