Keystone logo
Universidad Nacional De Salta / National  University Of Salta

Universidad Nacional De Salta / National University Of Salta

Universidad Nacional De Salta / National  University Of Salta

pengenalan

Universiti Nasional Salta adalah institusi undang-undang awam, autonomi dan autarkik, yang bertujuan untuk mempromosikan, menyebarkan, dan memelihara budaya. Ini memenuhi tujuan ini dalam hubungan permanen dengan pemikiran universal dan memberikan perhatian khusus terhadap masalah di wilayah dan negara.

Universiti menyumbang kepada pengembangan budaya melalui kajian humanistik, penyelidikan saintifik dan teknologi, dan penciptaan seni. Menyebarkan idea dan pencapaian seni melalui pengajaran dan pelbagai kaedah komunikasi pengetahuan.

Misi Universiti adalah penjanaan dan penghantaran pengetahuan, sains dan aplikasinya, dan seni. Tujuan utamanya adalah pendidikan dari perspektif etika.

Universiti mencari pembentukan yang bersepadu dan harmoni dari anggota komuniti universiti, guru, pelajar, graduan, dan kakitangan sokongan universiti, dan menanamkan semangat kejujuran moral dan tanggungjawab etika dan kewarganegaraan kepada mereka. Ia melatih penyelidik, guru, dan profesional yang sesuai. Ini mengekalkan hubungan tetap dengan lulusannya melalui proses latihan berterusan yang bertujuan memperbaharui dan memperbaikinya, mempromosikan pengajaran, penyelidikan, dan praktik profesional yang komited terhadap masalah negara dan wilayah.

Dalam kapasitasnya sebagai entitas negara, ia berkolaborasi dengan pengenalpastian dan penyelesaian masalah nasional dan wilayah, sesuai dengan norma khusus yang mengatur fungsinya, menyampaikan kesimpulannya, memberikan nasihat teknis dan berpartisipasi dalam kegiatan bersama dengan institusi negeri dan swasta melalui perjanjian. kerjasama.

Universiti ini tidak mempunyai masalah ideologi, politik, dan agama, memahami masalah sosial, politik, dan ideologi, mempelajarinya secara ilmiah. Ini asing bagi kepentingan sektoral atau konsepsi dogmatik. Ini mendorong sikap kritis, memastikan kebebasan bersuara seluasnya.

Universiti, selain tugas khusus sebagai pusat kajian dan penyelidikan, berusaha menyebarkan manfaat tindakan budaya dan sosialnya dengan berinteraksi dengan alam sekitar.

Lokasi

  • Salta Province

    Avenida Bolivia,5150, A4400, Salta Province

    Soalan