Keystone logo
Mariano Gálvez University of Guatemala

Mariano Gálvez University of Guatemala

Mariano Gálvez University of Guatemala

pengenalan

Universiti Mariano Gálvez adalah institusi pendidikan tinggi swasta, bebas dan bebas keuntungan yang beroperasi sesuai dengan undang-undang yang bersifat institusi, yang diluluskan pada 29 Januari 1966, oleh Majlis Tertinggi Universiti San Carlos de Guatemala . Namanya menghormati negarawan, pahlawan, dan pakar undang-undang terkenal Doktor José Mariano Gálvez (Ketua Negara Guatemala 1831-1838), pengasas Akademi Pengajian dan pembaharuan pendidikan Guatemala, yang mempromosikan inovasi penting dalam semua susunan kehidupan negeri. Peningkatan pengajaran awam disebabkan olehnya. Dia memperjuangkan ajaran itu sekular, dia adalah pengasas Perpustakaan Nasional dan Muzium, dia menghormati undang-undang dan jaminan individu, kebebasan akhbar, dan pelepasan pemikiran.

Sesuai dengan prinsip Institusi, Universiti Mariano Gálvez melayani, pada dasarnya, latihan etika, saintifik, profesional dan teknikal pelajar, melalui latihan pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan yang bersepadu kepada masyarakat dan normatif, kebebasan akademik, pentadbiran, disiplin dan ekonomi; kepada pemuliharaan dan pengembangan sains dan budaya sebagai warisan sejagat; untuk mempromosikan penyelidikan sebagai sumber pengetahuan dan kemajuan dan kajian masalah nasional untuk menyumbang kepada penyelesaiannya.

Cita-cita yang mengilhami para pengasasnya tetap berlaku, kerana keprihatinan Universiti dalam pengajarannya, latihan menyeluruh para pelajarnya dalam lingkungan kebebasan, saling menghormati, dan semangat hidup bersama.

Lokasi

  • Guatemala City

    3a. Avenida 9-00 zona 2, 01002, Guatemala City

    Soalan